Tilapäisen ulkomailla oleskelun raja lyhenee

Julkaistu: 30.03.2019
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Kelan asumisperusteiseen sosiaaliturvaan kuuluvat muun muassa sairausvakuutus, lapsilisät, yleinen asumistuki ja Kelan eläkkeet. Jos aioit asua Espanjassa yli kuusi kuukautta kannattaa lukea, mikä muuttuu 1.4.2019 alkaen.

Suomen sosiaaliturva on asumisperusteinen. 1.4.2019 voimaanastuvan lakiuudistuksen myötä tilapäisen ulkomailla oleskelun aikaraja lyhenee vuodesta kuuteen kuukauteen. Aikarajalla tarkoitetaan ulkomaalla oleskelun suunniteltua kestoa. Yli vuoden oleskelua pidetään jo vakinaisena asumisena, ja oikeus etuuksiin päättyy automaattisesti. Samoin silloin, kun hankit residensian Espanjasta tai siirryt espanjalaisen yrityksen palkkalistoilla. Henkilö ei voi kuulua samaan aikaan kahden maan sosiaaliturvan piiriin.

Ilmoita aina hyvissä ajoin yli kolmen kuukauden ulkomaan oleskelu Kelaan jos olet lähdössä töihin, työkomennukselle, opiskelemaan, työnhakuun  – tai suunnitteilla on pysyvä muutto. Kela ei jatkossa anna erillistä päätöstä sosiaaliturvaan kuulumisesta, vaan se selvitetään osana jo maksussa olevaa, tai uutta etuutta koskevaa ratkaisua.

Myös Suomeen paluu kannattaa ilmoittaa saman tien Kelaan, sillä tavallisesti oikeus Suomen sosiaaliturvan piiriin palautuu  muuttaessasi vakituisesti takaisin.

EU-alueelle lähetetyn työntekijän, tutkijan tai kehitysyhteistyöntekijän osalta Suomen sosiaaliturva on 1.4.2019 alkaen voimassa enintään viisi vuotta, päätoimisen opiskelijan oikeus säilyy opintojen ajan.

Ennen 1.4.2019 ulkomailla oleskeleville annetut päätökset työntekijän, opiskelijan tai näiden perheenjäsenten sosiaaliturvaan kuulumisesta ovat edelleen voimassa.

Turvaa sairastumisen varalle

Lomamatkalle kannattaa aina hankkia matkavakuutus ja tarkistaa, että vakuutusturva on riittävän kattava. Matkavakuutukset ovat yleensä voimassa kolme kuukautta, joihinkin vakuutuksiin voi ostaa lisäkuukausia.

Kelasta tilattava, maksuton Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa saamaan välttämättömän sairaanhoidon EU-maassa samaan hintaan kuin maassa asuvat. Hoitojen piiriin kuuluvat äkilliset sairastumiset, tapaturmat ja pitkäaikaissairauden edellyttämä kiireellinen hoito.

Lue lisää

Kuva: Shutterstock

Jaa:

Suunnitteletko autonvuokrausta? Ole tarkkana sakkojen kanssa!

Maailman kallein leipä löytyy Málagasta

add one