Vertaa asuntoja

Top 10: erilainen Madrid

Top 10: erilainen Madrid

  • 23/10/2019

666 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitseva langenneen enkelin patsas, maailman vanhin ravintola, “seitsemän tissin puisto”, Goyan maalausten koristelema kappeli, siviilisodan bunkkerit… Joko sinä tunnet nämä Madridin nähtävyydet?

Madrid tarjoaa useita mielettömän kiinnostavia kohteita, joita turistit eivät perusoppaita selaamalla välttämättä löydäkään. Tässä kaupungin matkailuviraston kymmenen tärppiä pääkaupungin tuntemattomammista helmistä.

Templo de Debod, kuva: Jose Luis Cernadas Iglesias

Muinainen egyptiläistemppeli

Debodin muinaisegyptiläisen temppelin rakennustyöt aloitettiin noin 200 eaa. Temppeli siirrettiin kivi kiveltä Egyptistä Espanjaan Assuanin padon rakennustöiden uhatessa jättää sen veden alle. Yleisölle se avattiin uudella paikallaan Madridissa vuonna 1972. Nähtävyys löytyy Plaza Españan takaa, Parque del Cuartel de la Montañasta, ja siellä pääsee nauttimaan upeista auringonlaskuista.

Monumentin rakennuttamisen aloitti aikoinaan Meroen kuningas Adijalamani, joka omisti temppelin koristeellisen kappelin Amonille ja Isikselle. Myöhemmät hallitsijasuvut rakensivat kappelin ympärille uusia osia, ja lopulliseen muotoonsa sen saattoivat Rooman keisarit Augustus ja Tiberius.

 

Parque El Capricho, kuva: Merce

Puisto kuin paratiisi

Alameda de Osunassa sijaitseva El Caprichon puisto on osa Madridin luonnon-taiteellista perintöä. Viheraluetta ylistetään yhdeksi kaupungin kauneimmista, ja samaan aikaan se on yksi tuntemattomimpia puistoalueita. Puisto rakennettiin vuonna 1783 Osunan herttuaparin, ja etenkin María Josefa de la Soledad Alonso Pimentelin toimesta. Herttuatar tunnettiin taitelijoiden, intellektuellien ja härkätaistelijoiden suurena ystävänä, ja nainen pisti kaikkensa likoon luodakseen alueesta mieleisensä paratiisin.

Herttuattaren menehdyttyä puisto unohdettiin pitkäksi aikaa, kunnes kaupunki osti sen omakseen vuonna 1974 ja kunnosti sitä aina vuoteen 1999 saakka. Parque El Capricho on lukuisien arvokkaiden kasvien, veistosten ja taideteosten koti. Polkujen varrelta löytyy pieniä temppeleitä, kappeleita, lähteitä, aukioita sekä herttuaparin vanha palatsi. Puisto jakaantuu kolmeen eri tyyliin: ranskalaiseen, englantilaiseen sekä italialaiseen puutarhaan, ja kätkee sisäänsä myös laakeripuu-labyrintin.

 

San Antonio de La Floridan kappelin freskomaalaukset, kuva: FouPic

Goyan aarre

Ulos päin vaatimaton San Antonio de la Floridan kappeli kätkee sisäänsä Francisco Goyan 1700-luvun lopulla taiteileman maalausten sarjan. Kokonaisuus on Espanjan maalaustaiteen aarteita. Goya tiesi maalatessaan paikan olevan eräs pääkaupungin suosituimpia rakennuksia, kesäkuun 13. päivä vuosittain järjestettävän romería-juhlan vuoksi.

Alkuperäinen Francisco de Fontanan suunnittelema kappeli rakennettiin vuosien 1792 ja 1798 välillä, ja sisätilan pohjana on kreikkalainen, lyhytsakarainen risti. Rakennus julistettiin kansalliseksi monumentiksi vuonna 1905. Vuonna 1928 vierelle rakennettiin identtinen temppeli ja alkuperäisestä tuli Goyan museo. Siellä ovat levänneet myös taiteilijan jäännökset vuodesta 1919 lähtien. Goyan taide on paikan suurin houkutin, mutta myös itse rakennus kiinnostaa eräänä madridilaisen neoklassismin upeimmista edustajista.

 

Cerro del Tío Pío, kuva: Juanedc

“Seitsemän tissin puisto”

Kansan suussa ”parque de las siete tetas” -nimellä tunnettu Parque Cerro del Tío Pío sijaitsee Puente de Vallecasissa, ja lempinimensä viheralue on saanut kumpareidensa pehmeistä muodoista. Maisemia kyseisten mäkien päältä kehutaan kaupungin kauneimmiksi.

Pääkaupungin eteläpuolella sijaitsevat kumpareet ovat seudun suosituimpia ulkoilupaikkoja. Maasto on hyvä lenkkeilyyn ja sieltä löytyvät myös pyörätie, kioski sekä korkeuksissa sijaitseva näköalatasanne.

 

Restaurante Sobrino de Botín, kuva: Tamorlan

Maailman vanhin

Sobrino de Botín ei ole vain Madridin vanhin, vaan Guinnessin ennätystenkirjan mukaan koko maailman vanhin, ravintola. Paikan perusti vuonna 1725 ranskalainen kokki Jean Botín, asturialaisen vaimonsa kanssa. Ravintola on pitkän historiansa aikana mainittu muun muassa Ernest Hemingwayn ja Graham Greenen teoksissa.

Ravintolassa on säilytetty parhaan mukaan alkuperäistä sisustusta ja tunnelmaa, ja vuodesta 1725 lähtien käytössä olleessa puu-uunissa kypsennetään edelleen ruokalistalta löytyvät porsaat ja karitsat. Botín on siirtynyt Gonzálesin suvussa sukupolvelta toiselle. Talouslehti Forbes listasi samaisen ravintolan vuonna 2016 kolmanneksi maailmassa ”klassisten ravintoloiden” listallaan.

 

Panteón de Hombres Ilustres, kuva: Asqueladd

“Maineikkaiden miesten” viimeinen lepopaikka

Nuestra Señora de Atochan kirkkopihalta löytyvän ”Maineikkaiden Miesten” pantheonin kätköihin on haudattu kolmetoista kaupungin historian merkittävää poliitikkoa ja sotasankaria 1800-luvulta.

Kyseessä on arkkitehtuuriltaan merkittävä rakennus, jonka hautamonumentit ovat nimekkäiden kuvanveistäjien, kuten Mariano Benlliuren ja Agustín Querolin, kätten jälkeä. Paikan päälle ovat haudatut muun muassa Ríos Rosas, Cánovas, Canalejas, Palafox, Castaños, Prim sekä Concha.

 

Puente de Arganzuela, kuva: Luis García

Parque de Arganzuelan silta

Monumentaalinen Arganzuelan puiston silta on ranskalaisen arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija Dominique Perraultin käsialaa. Kyseessä on eräs Manzanares-joen ylittävistä arkkitektonisista ikoneista.

Silta avattiin vuonna 2011 ja sen molemmilla puolin avautuu suuri puistoalue, joka yhdistää Caranbanvelin ja Arganzuelan kaupunginosat toisiinsa. Moderni, metallirakenteinen silta hohtaa komeasti päivänvalossa, ja yöaikaan se on valaistu lintuja ja perhosia esittävillä katulyhdyillä. Jalankulkijat voivat pysähtyä sillalla levähtämään ja ihailemaan maisemia jollain monista penkeistä, ja puistoalueita halkoo hyvä pyöräteiden verkosto.

 

Kansalaissodan bunkkerit Parque del Oestessa, kuva: Luis García

Kansalaissodan bunkkerit

Siviilisodan bunkkerit ovat jäännös kaupungin kokemasta suurimmasta tragediasta. Muinaisista 20 bunkkerista on jäljellä kolme ja ne löytyvät ikonisesta, lähes sadan hehtaarin Parque del Oeste -puistosta. Alue jää A Coruñan tien, Ciudad Universitarian ja Moncloan alueen väliin. Itse puisto on perua kaupunginjohtaja Alberto Aguileran aloitteesta vuodelta 1906. Suunnittelutöistä vastasi alkuun kaupungin puutarhasuunnittelija Celedonio Rodrigáñez ja työt vei päätökseen kansalaissodan päätyttyä Cecilio Rodríguez.

Monumentaaliselta puistoalueelta löytyvät myös köysirata, keramiikkaopisto sekä Dobodin temppeli. Siellä sijaitsi myös vuoden 1936 tapahtumista muistettu Montañan kasarmi, jonne kaupunkilaiset hyökkäsivät hakemaan aseita armeijan noustua kapinaan. Avenida de Sénican ja Paseo de Ruperto Chapín väliin jää kolme konekivääreillä tulitettua bunkkeria.

 

Hammam Al Andalus, kuva: Hammam Al Andalus

Hammam Al Ándalus

Madridin ainoa arabialainen kylpylä, Hammam Al Andalus, sijaitsee eräässä pääkaupungin vanhimmista rakennuksista Solin alueella. 300 vuotta täyttäneen rakennuksen holvikaarikellarit toimivat alunperin vesisäiliöinä.

Kylpylässä vaalitaan vanhoja Al Andalusin aikaisia perinteitä kylpykulttuurista sisustuksen yksityiskohtiin. Altaista kolmessa on kuumaa vettä ja omat altaansa löytyvät myös lämpimälle, haalealle sekä kylmälle vedelle. Vierailijat pääsevät eukalyptuksen tuoksuiseen, turkkilaiseen saunaan ja voivat rentoutua välillä teehuoneessa. Hammam tarjoaa myös erilaisia hierontoja sekä ruoka-annoksia.

 

Estatua del Ángel Caído, kuva: Felipe Gabaldón

Langenneen enkelin patsas ja pedon luku

”Estatua del Ángel Caído” löytyy eräästä Madridin kuuluisimmista paikoista, Retiron puistosta. Sen kerrotaan olevan 666 metrin korkeudella merenpinnasta, mistä syystä suihkulähdettä, jonka keskellä patsas seisoo, kutsutaan myös ”paholaisen monumentiksi”.

Kuvanveistäjä Ricardo Bellverin patsas esittää enkeliä kaatumassa paratiisista karkoittamisensa jälkeen. Madridilaistaiteilijan tumma enkeli nähtiin Pariisin Maailmannäyttelyssä vuonna 1878. Sen inspiraationa toimivat John Miltonin säkeet Kadotetusta paratiisista.

Lähde: Esmadrid.com, artikkelikuva: Cerro del Tío Pío/Frank Blacknoir

Liity keskusteluun