Vertaa asuntoja

Tortilla sipulilla vai ilman – vanha kina on jälleen jakanut espanjalaiset kahtia

Tortilla sipulilla vai ilman – vanha kina on jälleen jakanut espanjalaiset kahtia

  • 03/07/2019

Espanjalaiset ottavat vahvasti kantaa erilaisiin heitä askarruttaviin asioihin. Tämän seurauksena kansa on taipuvainen jakautumaan mielipideryhmiin. Nyt tällaiset ryhmät ovat muodostuneet espanjalaisten rakastaman ja maailmankuulun tortillan ympärille. Nyt kinataan siitä pitäisikö tortillassa olla sipulia vai ei?

Tästä aiheesta on kiistelty jo erittäin kauan, mutta nyt vanha kina on saanut uutta potkua. Betanzosin kaupunginhallitus kielsi sipulin käytön tunnetussa vuosittaisessa tortillakilpailussaan. Sipulin kannattajat raivostuivat ja kaupungin hallintoa kritisoitiin voimakkaasti, sillä sipulin tukijat ovat sitä mieltä, että ilman sipulia tortillasta tulee liian kuiva.

Toisaalta Betanzosin tortilla valmistetaan aina ilman sipulia. Siitä tulee erittäin mehukas, sisältä se on melkein nestemäinen. Salaisuus on valtava munien määrä ja tietenkin mehukkaat Galician perunat. Ympäri Espanjaa tehdään erinomaista tortillaa sipulilla, mutta Betanzosissa erinomainen maku saadaan aikaan ainoastaan munien, perunan, oliiviöljyn, suolan ja kokin taitavien käsien ansiosta.

Sipuli tuo tortillaan makeahkon maun ja tekee sen mehukkaaksi. Suurin osa kokeista kannattaa sipulin käyttöä. Kuitenkin kahdessa fundamentalistisessa espanjalaisessa keittokirjassa tarjotaan kaksi eri reseptiä tortillan valmistukseen. Toisessa teoksessa, Sección Femenina, joka vanhastaan on ollut monen espanjalaisen äidin peruskeittokirjakirja, sipuli kuuluu tortillan reseptiin. Toisessa erittäin perusteellisessa kokkikirjassa,  1001 Recetas de Cosina, sipulia ei mainita valmistusaineiden joukossa.

20 kesäkuuta vietettiin kansainvälistä tapas-päivää (Día Mundial de la Tapa). Sen kunniaksi tutkimustoimisto Acierto perehtyi syvällisesti siihen, mitä tapaksia espanjalaiset suosivat. Samalla toimisto yritti saada selville pitävätkö espanjalaiset munakkaasta enemmän sipulilla, vai ilman.

Tutkimuksen mukaan 60 % espanjalaisista valitsi sipulisen vaihtoehdon ja 20 % ilman sipulia. Vajaa 20% totesi, että he pitävät molemmista ja 0,7 % ei pidä lainkaan tortillasta. Saman tutkimuksen mukaan todetaan, että tortilla on espanjalaisten lempiruoka (47,5 %). Toisella sijalla on paella (27,8 %) ja cocido madrileño on kolmas (10,7 %). Näitä suosikkeja seuraavat gazpacho andaluz (7,8 %) ja muut ruoat, kuten linssit (6,1 %).

Ja mitä mieltä sinä olet suomalaisena; sipulilla vai ilman?

Kuva: Flickr

Liity keskusteluun