Vertaa asuntoja

Uintitapahtuma peruttiin meduusojen vuoksi

Uintitapahtuma peruttiin meduusojen vuoksi

  • 10/08/2018

Malagan perinteinen elokuinen meriuintitapahtuma kaupungin satamassa jouduttiin perumaan meduusojen vuoksi. Lähes tuhat uimaria oli saapunut tapahtumaan, mutta 59. kerran järjestettävä uintimatka jäi starttaamatta terveys- ja turvallisuusriskin vuoksi.


Tapahtuman perumisesta ilmoitettiin Malagan kaupungin urheilutoimen Twitter-viestillä, jossa oli mukana myös video merivedestä. Ja kuten usein kuva kertoo enemmän kuin monta sanaa. Video oli paras perustelu tapahtuman perumiselle. Katso tästä video

Meduusamäärät ennallaan

Meduusat nousevat otsikoihin joka kesä. Tänä vuonna paikallisesti on meduusoja ollut 5-10% keskimääräistä enemmän. Meduusojen kokonaismäärä ei kuitenkaan ole kasvanut vakuuttavat tutkijat Alicante Yliopistolta ja IMEM –instituutista (Instituto Multidisciplinar para el Estudio del Medio Ramón Margalef).
Meduusoja on tavattu lähes kaikilla Välimeren ranta-alueilla ja yleensä meduusat ajautuvat rantavesiin ja takaisin merelle merivirtausten mukana. Planktonia ravinnokseen käyttävät meduusat jäävät paikoitelleen rantavesiin ravinnon vuoksi. Ravintorikkaat alueet ovat yleensä suljettuja lahtia ja satama-alueita joissa voi paikallisesti kasvaa merkittäviä meduusayhteisöjä.

Merivesi paras ensiapu

Ihokosketuksessa meduusat saavat aikaa kirvelevän polttavan jäljen. Meduusat ovat petoeläimiä ja metsästävät pyyntilonkeroillaan. Lonkeroissa olevista polttiaissoluista iskeytyy saaliiseen pieniä myrkkyharppuunoita, joiden tarkoitus on lamaannuttaa saalis. Ihmiselle meduusojen myrkky on harvoin hyvin vaarallinen. Polttojäljet voivat kuitenkin olla tuskallisia. Rannalle ajautuneet kuolleet meduusat polttavat samoin kuin elävät meduusat.

  • Jos meduusa pääsee polttamaan ihoa, on tärkeää muistaa, että polttokohtaa ei saa hieroa, sillä silloin myrkkypiikit kiinnittyvät tiukemmin.
  • Ihon valelu merivedellä on paras ensiapu. Makeaa vettä ei saa käyttää!
  • Kipua voi helpottaa pitämällä polttokohdan päällä jäätä (max 15 minuuttia). Huomaa, että jään pitää olla pyyhkeeseen käärittynä tai pussissa, jotta makea vesi ei pääsee polttokohtaan.
  • Älä kaada polttokohdan päälle viinietikkaa tai virtsaa.
  • Puhdista polttokohta (alcohol yodado) 2-3 kertaa päivässä 48 tai 72 tunnin ajan

Rannoilla on Punaisen Ristin ensiapupisteitä, joissa osataan auttaa meduusan polttaman hoidossa. Jälkihoitoa varten voi apteekeista ostaa rasvoja, jolla hoidetaan meduusan jättämiä polttojälkiä.

Seuraa meduusatilannetta puhelimesta

Rannalle saapuessa kannattaa aina katsoa millainen lippu rannalla liehuu. Meduusoista varoitetaan keltaisella lipulla tai erityisellä meduusalipulla. Katso tästä artikkeli rantalipuista.

Puhelimeen voi myös ladata Infomedusa applikaation ja seurata oman alueensa meduusatilannetta. Infomedusa löytyy sekä Android että iPhone puhelimille.

Tiedot: Diariosur, La Opinion de Malaga, Info medusa, Antena 3
Kuvat: Info Medusa

Close