Moni haaveilee Espanjaan muuttamisesta, mutta monet ovat myös toteuttaneet unelmansa elämästä Espanjan auringon alla. Aiemmin Espanjaan muutettiin tyypillisesti viettämään eläkepäiviä, mutta nykyään maa kutsuu yhä nuorempia. Espanja.Com tutustui lapsiperheeseen, joka vaihtoi sanat tekoihin ja muutti Fuengirolaan viisi vuotta sitten.
Muutetaan Espanjaan!
Sanna Rantanen, J-P Hiitola ja kouluikäiset lapset Luca ja Jade asuivat ennen Espanjaan muuttamista Nokian Siurossa, vanhassa hirsitalossa metsän keskellä. Perheen elämä Suomessa oli kaikin puolin vakiintunut ja kunnossa: perheen vanhemmilla oli vakituiset työt, ystäviä ja sukulaisia, ja lapsilla oli kavereita ja harrastuksia.
Sanna Rantasen haaveena oli kuitenkin ollut jo pidempään muuttaa jossain vaiheessa Espanjaan. Hänen isänsä oli aiemmin asunut Fuengirolassa, joten alue oli hänelle ennestään tuttu.
– Olin aina ajatellut, että kun olen eläkkeellä, muutan Espanjaan. Sitten tajusin, että eihän sitä tiedä, ollaanko vielä silloin edes hengissä. Kun sitä aina jossittelee kaikesta, niin siitä se sitten lähti. Mitä jos me muutetaan jo nyt Espanjaan? Se oli sellainen ekstemporekysymys ja oletin, että minut ignoorataan, kertoo Sanna.
Näin ei kuitenkaan käynyt. Perheen isä ehdotti, että he menisivät ensiksi Fuengirolaan lomalle, sillä hän ei ollut aiemmin käynyt Espanjassa.
– Varasin lennot ja lähdimme helmikuussa 2017 Fuengirolaan lomalle. Kävimme katsomassa suomalaista koulua ja asuntoja. Sitten me päätettiin, että voimme muuttaa tänne, muistelee J-P.
Viimeinen kesä ennen Espanjaan muuttoa.
Koulupaikka suomalaiseen kouluun ja talo myyntiin
Kun päätös Espanjaan muuttamisesta oli tehty, alkoivat käytännön järjestelyt – ja niitähän riitti. Tärkein asia oli saada perheen pojalle koulupaikka Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta. Tämä on monelle lapsiperheellä se tärkein syy, miksi muutetaan juuri Fuengirolaan. Kaupungissa on Espanjan ainoa koulu, jolla on Suomen valtion myöntämä opetuksen järjestämislupa sekä esi- ja perusopetukseen että lukiokoulutukseen.
– Se oli silloin vielä absurdi ajatus, että lapset menisivät espanjalaiseen kouluun. Haimme siis pojalle koulupaikkaa suomalaiseen kouluun. Kun saimme tiedon vuoden päästä, että koulupaikka on saatu, remontoimme talon loppuun ja laitoimme sen myyntiin. Emme siinä vaiheessa tienneet, kuinka pitkäksi aikaa jäisimme Espanjaan. Päätimme kuitenkin myydä kaiken, ja jos palaamme Suomeen, aloitamme sitten alusta. Suomeen ei jäänyt mitään muuta kuin jotain tavaroita, joilla on tunnearvoa, kuten valokuvat. Ne ovat vanhempien vintillä, kertoo Sanna.
Perhe laittoi Suomen talonsa myyntiin. Asunnonvälittäjä uskoi, ettei myyntiin mene kuin kuukausi, mutta asunto ei mennytkään kaupaksi niin nopeasti. Siinä vaiheessa perhe oli maksanut jo koulun varausmaksut, ja he joutuivat miettimään, mitä jos taloa ei saadakaan myytyä.
– Jos emme olisi saaneet taloa myytyä, olisi se estänyt tänne lähdön. Mutta onneksi ostaja löytyi. Heinäkuun puolivälissä saimme talon myytyä ja tänne tultiin syyskuun alussa. Kaikki ylimääräinen oli onneksi jo raivattu, mutta kiire siinä kyllä tuli, muistelee Sanna.
– Suomessa ei ole meillä enää mitään. Mukaan lähti kolme pahvilaatikkoa työtarvikkeita, muutama matkalaukku ja kissa, toteaa J-P.
Lasten sopeutuminen Espanjaan huoletti
Espanjaan muuttaminen oli perheen aikuisten päätös.
– Me ei oikeastaan taidettu lasten kanssa neuvotella tänne muuttamisesta. Mutta se oli kova paikka lapsille, niilläkin oli elämä Suomessa mallillaan. Oli ystävät ja harrastukset, muistelee J-P.
Sanna puolestaan kertoo, kuinka talon myynnin konkretisoiduttua hänelle iski pieni pakokauhu erityisesti lasten tilanteesta ja siitä, miten he sopeutuisivat Espanjaan.
Tunnelmia lentokentältä.
– Kun hyväksyimme tarjouksen talosta, minulle iski pakokauhu, että tuhoan lasten elämän. Niin ei onneksi käynyt. Nyt heillä on kavereita täälläkin, ja omat harrastukset ovat löytyneet.
Jade lentokoneessa matkalla Espanjaan.
Lapset espanjalaiseen kouluun
Sanna ja J-P pitivät tärkeänä asiana muuttaa paikkaan, missä on suomalainen koulu. Heidän poikansa aloittikin ensimmäisen luokan suomalaisessa koulussa. Tytär meni puolestaan viiden vanhana espanjalaiseen kouluun.
Seuraavana vuonna perhe päätti jäädä Espanjaan pidemmäksi aikaa, joten kummatkin lapset laitettiin espanjalaiseen kouluun. He ovat olleet todella tyytyväisiä päätökseensä.
Lucan koulu alkaa.
– Meillä oli harhaluulo, että suomalainen koulu on ylivertainen. Meille oli yllätys, miten hyvää opetus on espanjalaisessa koulussa ja miten kivaa siellä on. Meillä oli hyvää tuuria, että saatiin lapset hyvään kouluun, CEIP Acapulcoon, kertoo Sanna.
Lapset odottavat taas uuden kouluvuoden alkamista. Jade menee viidennelle luokalle CEIP Acapulcoon, ja Luca puolestaan aloittaa yläasteen I.E.S Los Boliches -koulussa. Molemmat koulut sijaitsevat parin kilometrin päässä perheen nykyisestä kodista.
– Lapset aloittivat espanjalaisessa koulussa ilman espanjan kielen taitoa. Alkukankeuksien jälkeen lasten koulunkäynti on sujunut tosi hyvin. Karkeasti ottaen kielen perusteiden oppimiseen meni noin neljä kuukautta. Sitten heillä oli sellainen kielitaito, että koulussa pärjäsi hyvin. Ensimmäiset pari viikkoa olivat hankalia meidän pojalle, mutta sitten tuli päivä, kun hän saapui koulusta ja sanoi, että vitsit kun oli kiva päivä. Nyt kumpikin puhuu sujuvasti espanjaa, kertoo J-P.
Vanhempien työt järjestyivät helposti
Kun suomalaisperhe muutti Fuengirolaan syksyllä 2018, oli perheen isällä työpaikka jo valmiina odottamassa. Sannan oli tarkoitus jäädä joksikin aikaa kotiäidiksi.
– En tainnut montaa viikkoa olla kotiäitinä, ei minulle oikein pää kestänyt kotona oloa, naurahtaa Sanna. Menin töihin Solhair & Beautyyn tekemään kynsiä. Sitten pitikin löytää tytölle päivähoitopaikka, ja päätimme laittaa hänet espanjalaiseen 3–5-vuotiaiden kouluun, infantiliin. Se ei tuntunut pahalta vaihtoehdolta, kun hän on niin sopeutuvainen lapsi, muistelee Sanna.
Nykyään Sanna työskentelee itsenäisenä yrittäjänä (Sanna’s Beauty Salon) Hius ja Kauneus Norris -liikkeessä, Fuengirolan Los Bolichesin kaupunginosassa.
– Teen työkseni kynsiä ja ripsiä, ja töitä täällä riittää. Asiakkaani ovat pääosin suomalaisia. Tervetuloa laittamaan kynnet ja ripset kuntoon, naurahtaa Sanna iloisesti.
Metsän keskeltä kerrostaloon Paseolle
Perheen ensimmäinen Espanjan asunto löytyi helposti netistä. He valitsivat asunnon vain kuvien perusteella vielä Suomessa asuessaan. Ensimmäiset puoli vuotta perhe asui kerrostalossa Fuengirolassa rantakadulla.
– Olihan se aluksi aivan ihanaa ja ihmeellistä tajuta, että minä asun nyt täällä. Hymyilin, kun kävelin kadulla. Aika nopeasti se oli kuitenkin sitä samaa arkea, samaa pyykinpesua. Paitsi keli oli hyvä ja pystyi menemään rannalle. Täällä ei tarvinnut suorittaa mitään, ja minulla ei ollut tänne muuttaessani kalenteria. Se oli ihanaa ja vapauttavaa. Täällä vain paistoi aurinko, ja kun katsoin palmua, niin hymyilin sille, muistelee Sanna.
– Muutimme metsän keskeltä Fuengirolan rantaan. Asunnossa ei ollut mitään vikaa, ja kaikki meni kivasti, mutta sijainti rannalla ei ollut paras mahdollinen. Asunto oli talvella kylmä, ja kosteus oli kamala. Siellä oli myös äänekästä. Alussa oli mukavaa, kun katusoittajat soittelivat espanjalaisia lauluja, mutta kun kuukausitolkulla kuuntelet niitä, se ei ole kivaa. Lomalla on hauska yöpyä rannassa, mutta pidemmän päälle siellä ei ole mukava asua, kertoo Sanna.
Rantailua Fuengirolassa.
Los Pacosista löytyi pitkäaikainen koti
Perheen ensimmäisestä asunnosta olisi pitänyt muuttaa pois kesäkuukausien ajaksi, koska asunto laitettiin kesäsesongin ajaksi viikkovuokralle. Tämä onkin tyypillistä Fuengirolan vuokra-asuntomarkkinoilla.
Perheen suunnitelmana olikin viettää kesät Suomessa, ja tämän vuoksi heitä ei aluksi haitannut, että asunnosta pitäisi muuttaa kesäksi pois. Ajatukset kuitenkin muuttuivat, ja he halusivat löytää vuokra-asunnon, jossa voisi asua ympäri vuoden. Viimeiset neljä vuotta perhe onkin asunut Los Pacosissa.
– Meidän nykyinen kotimme löytyi sattumalta. Asunnon ikkunassa oli ”vuokralle annetaan” -lappu ja puhelinnumero. Soitimme numeroon, menimme katsomaan asuntoa, ja asia oli sillä selvä. Kotimme on ihan tavallinen kalustettu kahden makuuhuoneen asunto isolla parvekkeella. Meillä on espanjalaiset vuokranantajat ja hyvä taloyhtiö. Siellä on uima-allas, jossa käydään viikottain, mutta ei enää päivittäin. Kyllähän innostus altaalla olemiseen vähän hiipuu ajan kanssa, kertoo Sanna.
Terveydenhuolto mietitytti aluksi
Perheen vanhempia huoletti Fuengirolaan muuttamisessa myös terveydenhuollon järjestyminen. Monet Espanjaan muuttavat ottavat aluksi matkavakuutuksen ja pysyvät Suomen sosiaaliturvassa. Sanna ja J-P päätyivät kuitenkin käyttämään alusta alkaen Fuengirolan julkista terveydenhuoltoa eikä heillä ollut matkavakuutuksia. Tähän päätökseen he ovat olleet tyytyväisiä. Perheellä ei ole ollut juurikaan haasteita Espanjan viranomaisten kanssa, ja kaikki paperiasiat on saatu järjestettyä.
– Minua ahdistivat aluksi kaikki vakuutusasiat. Isäni kuitenkin vakuutti, että Espanjan julkinen terveydenhuolto toimii parhaiten. Toki täällä oleva omalääkärisysteemi ei ole paras mahdollinen, mutta muuten olemme kyllä olleet hyvin tyytyväisiä, kertoo Sanna.
Perhe asui Espanjassa myös koronapandemian ajan.
Padelia ja rullalätkää
Perhe onkin viihtynyt Fuengirolassa erinomaisesti, vaikka sopeutuminen otti oman aikansa. Heille on ollut tärkeää löytää harrastukset sekä lapsille että aikuisille.
Lapsetkin ovat viihtyneet hyvin Espanjassa.
– Suomessa harrastettiin tosi paljon, ja kyllä täällä meni oma aikansa löytää kaikille harrastukset. Se ei ole niin helppoa kuin Suomessa. Yritimme löytää koripallojoukkuetta pojalle, mutta siitä ei tullut mitään. Vasta kun lapset siirtyivät espanjalaiseen kouluun, niin löydettiin sopivia harrastuksia. Mutta sekin oli kivaa, kun ei aluksi ollut harrastuksia ja pystyi menemään rannalle. Suomessa olikin pahempi kuljetusrumba kuin täällä, kertoo J-P.
– Olemme padel-perhe. Koko perhe harrastaa padelia, ja lajin parista on löytynyt paljon ystäviä, niin kuin harrastuksista yleensä löytyy. Jade pelaa rullalätkää ja J-P on aktiivisesti mukana rullalätkätoiminnassa. Minä käyn jumpassa personal trainerin kanssa, kertoo Sanna.
Täällä on helpompi hymyillä ja nauttia elämästä
Perhe on viihtynyt niin hyvin Espanjan Aurinkorannikolla, että he aikovat jatkaa siellä asumista niin kauan kuin mahdollista. Perheen vanhemmat kertovat olevansa paljon sosiaalisempia Espanjassa kuin Suomessa.
– Ihmiset on täällä iloisia, ja se ilo tarttuu. Ei ole niin vaikea puhua tuntemattomien kanssa, kertoo Sanna.
Jade ferioilla.
– Emme ole palaamassa Suomeen, vaikkei koskaan voi sanoa ei koskaan. Pitäisi olla joku pakottava syy että palaisimme. Tykkään asua kerrostalossa. On helpottava, ettei ole pihaa, mutta rouva viihtyisi maalla. Minä tykkään, että on mahdollisimman vähän kaikkea ylimääräistä, kertoo isä J-P.
– Minä haluaisin jatkossa asua täällä enemmän maalla, ja että meillä olisi paljon erilaisia eläimiä. Maalle muuttaisin siis täälläkin, mutta en ole ajanut täällä koskaan autoa, vaikka Suomessa ajoin päivittäin. Täällä on niin erilainen liikennekulttuuri. Täällä ei noudateta sääntöjä, joten en aja autolla, toteaa Sanna.
Perheen vanhemmat kannustavatkin kaikkia Espanjaan muuttamisesta haaveilevia toteuttamaan unelmansa ja kokeilemaan Espanjassa asumista.
Sanna vaeltamassa.
– Lopeta stressaus ja muuta tänne, jos siltä tuntuu. Se on oikeasti aika helppoa. Pelkohan se on, mikä pidättelee. Turhaa sitä kuolinvuoteella on miettiä, että olisi pitänyt, toteaa J-P.
– Kannattaa toteuttaa unelmat. Hymyilen välillä edelleen noille palmuille. Vielä tänäänkin mietin tuossa rantaa ja merta katsoessa, että vitsit, minä asun täällä, iloitsee Sanna.
Lue lisää:
Espanjalainen startti – paikalliseen tarhaan ja kouluun Aurinkorannikolla
Pääkuva Espanja.Com
Kuvat Hiitola-Rantasen perhe
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com
Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.