Vertaa asuntoja

Välimeren ruokavalio – koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa

Välimeren ruokavalio – koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa

  • 07/09/2018

Tuoreen italialaistutkimuksen mukaan Välimeren ruokavalio laskee yli 65-vuotiailla kuolinriskiä 25 prosentilla. Tulokset puhuvat tiettyjen ruoka-aineiden ja kohtuullisen alkoholinkäytön puolesta.

Italian Instituto Neromedissä tehdyssä tutkimuksessa todettiin Välimeren ruokavalio yhdeksi maailman terveellisimmistä. Tutkijat analysoivat kahdeksan vuoden ajan 5.000 yli 65-vuotiasta henkilöä ja tutkivat perinteisen ”dieta mediterranean” yhteyttä kuolleisuuteen. Oman tutkimuksen lisäksi analysoitiin vastaavia selvityksiä muissa maissa, mikä nosti tutkimukseen osallistuneiden määrän kaiken kaikkiaan 12.000 henkeen. Tulokset julkaistiin British Journal of Nutrition -lehdessä.

Lopputulos kertoo Välimeren ruokavalion pienentävän selkeästi kuolinriskiä ikäihmisillä. Tulokset pitävät kutinsa, vaikka vihannekset ja hedelmät kerätään nykyään useammin supermarketin koreista eikä omalta kasvimaalta, ja ihmisten elämäntyyli on muuttunut huomattavasti maata viljelleiden esi-isien ajoista. Ruokavalion ylistetään olevan ”varsinainen pelastusrengas”.

Paljon kalaa, vähän lihaa

”Uutta tutkimuksessamme on keskittyä väestön yli 65-vuotiaaseen osaan”, huomauttaa tutkimusjohtaja Marialaura Bonaccio. ”Välimeren ruokavalion tiedettiin ennestään vähentävän kuolinriskiä yleisesti, mutta nyt tutkittiin, päteekö tämä myös iäkkäisiin ihmisiin.”

”Estudio Moli-sani” -nimeä kantaneen selvityksen mukaan mainittu ruokavalio laskee kuolinriskiä keskimäärin kaikkien tautien ja sairaskohtausten osalta 25 prosenttia, myös sydän- ja verisuonitautien sekä aivoverenkiertohäiriöiden osalta. Riskiä pienensivät runsas hedelmien, kasvisten, kalan, palkokasvien, oliivien, oliiviöljyn ja viljatuotteiden kulutus, johon liittyivät vähäinen lihan ja maitotuotteiden käyttö sekä kohtuullinen viinin nauttiminen ruokailun aikana.

Alkoholia vain aterioilla

”Tutkimuksemme mukaan ravitsemus on kaikki kaikessa ja on kiinnostavaa tietää, mitkä ruoka-aineet vaikutuksia pääasiassa aiheuttavat”, Bonaccio selvittää. ”Mittaustuloksemme vahvistavat myös sen, mitä on havaittu jo lukuisissa epidemiologisissa ja aineenvaihduntaan liittyvissä tutkimuksissa: kohtuullinen alkoholijuomien käyttö yhtä aikaa Välimeren ruoka-aineiden kanssa on terveyttämme suojeleva tekijä.”

Neurologiaan erikoistunut italialaistutkija Giovanni de Gaetano huomauttaa: ”Muutaman vuoden kuluttua neljäsosa eurooppalaisista on iältään yli 65-vuotiaita. On tärkeää tutkia ja tiedottaa tekijöistä, joilla voi taata pitkän aktiivisen iän ja kohtuullisen hyvinvoinnin. Meillä on tapana sanoa, että tarkoituksena ei ole vain lisätä vuosia elämään, vaan myös elämänlaatua vuosiin.”

Kylmä tomaattikeitto, gazpacho, on maistuva lounas tai välipala. Jos et ole vielä kokeillut, niin katso ohje videoltamme, laita tehosekoitin hurisemaan ja nauti pala Espanjaa.

Lähde: abc.es

Liity keskusteluun