Vertaa asuntoja

Valitse oikea tomaattilaji oikeaan tarkoitukseen

Valitse oikea tomaattilaji oikeaan tarkoitukseen

  • 06/08/2019

Espanjalaiset kaupat ja torit ovat täynnä erilaisia tomaattilajeja. Laaja valikoima on epäilemättä hyvä asia, mutta kokematon tomaatin ostaja voi hämmentyä – mikä tomaatti valitaan paistamiseen, mistä tehdään keittoa, mikä täytetään täytteellä ja mikä syödään sellaisenaan?  “Kerro mikä tomaatti sinulla on, ja kerron sinulle miten sitä käytetään”, on tunnettu sanonta. Lajeja on valtavasti,  tässä on muutama vinkki niiden käytöstä. Empezamos!

Cherry 

Siitä huolimatta, että tomaatti on pienikokoinen, sillä on koosta huolimatta vahva maku. Cherry-tomaatit ovat makeita ja mehukkaita, ne sopivat sekä salaattiin että uuniruokiin. Ne valmistuvat nopeasti eivätkä menetä kosteutta uunissakaan. 

Canario 

Tämä laji on aivan perinteisen suomalaisen tomaatin näköinen, punainen ja pyöreä. Sen maku on hapanimelä ja sisus kiinteä, joten se sopii parhaiten kastikkeiden, kuten majo-kastikkeen valmistamiseen. 

Tomate verde 

Vihreät tomaatit ovat tomaatteja, jotka poimitaan jo ennen kuin ne ovat ehtineet kypsyä. Niiden maku on happamahko, siksi espanjalaiset paistavat ne öljyssä korppujauhoilla kuorrutettuina – parasta mitä ”vihreistä tomaateista” voi valmistaa. 

Pera tarkoittaa espanjaksi päärynää. Pera on maukas ja kiinteä tomaatti, joka sopii parhaiten keittoihin. Esimerkiksi parasta gazpachoa (kylmää tomaattikeittoa) valmistetaan peroista. 

Corazón de buey 

Lajin nimi tarkoittaa härän sydäntä. ”Härän sydän” on monikäyttöinen tomaatti sen maun, hedelmälihan ja ohuen kuorensa ansiosta. Paras tuntomerkki on sydämen muoto, suuri koko, ja haalea väri. Corazón de buey sopii sekä salaatteihin, että täytettäväksi.

Tomate de colgar

Erinomaisesti espanjalaiseen aamiaispöytään sopiva tomaatti, jos haluaa aloittaa päivänsä oliiviöljyllä ja suolaisella tomaattimurskalla maustetulla leivällä. Laji sopii pyreisiin ja levitteisiin mehukkuutensa ansiosta.

Kumato

Kumato on jalostustyön tuloksena tuotettu risteymä, eli hybridi. Tämä tomaatti on makea, tumma ja erittäin maukas. Jopa kuorella on vahva maku. Kiinteytensä vuoksi ne sopivat parhaiten täytettäväksi, koska kumaton sisus on helppo poistaa, mikä helpottaa niiden täyttämistä.

Raf

Raf sopii parhaiten salaatteihin. Sen hedelmäliha on mehukas, makea ja sisältää paljon siemeniä. Raf-tomaatit kypsyvät syystalvella, jolloin niitä kannattaa etsiä kaupoista. Raf syödään myös sellaisenaan, tai lisäämällä suolaa, oliiviöljyä tai yrttejä.

Mikä tomaatti maistuu parhaiten sinulle?

 

Liity keskusteluun