Vertaa asuntoja

Valtameren narri

Valtameren narri

  • 15/08/2019

Pohjois-Espanjassa törmää mielenkiintoiseen ilmiöön – yhtäkkiä meren rannalla olevasta kalliosta nousevat ilmaan vesipatsaat. Kiistämätön fakta on, että Espanjassa ei ole valaita eikä geysireitä, mutta mistä nämä ihmeelliset purskeet tulevat?

Todellisuudessa asia on hyvin yksinkertainen. Paikalliset rantakalliot ovat kalkkikiveä, jota veden on helppo muotoilla. Tuhansien vuosien aikana kallioihin on muodostunut säröjä ja kokonaisia onkaloita, jotka joissakin paikoissa ulottuvat aivan kallion pintaan asti. Aallot täyttävät ne vedellä ja paine nostaa vesipatsaan ylös viheltäen ja humisten. Kuvittele, että seisot aivan tyhjällä rantakalliolla ja yhtäkkiä vierestäsi nousee pystyyn vesipatsas päästäen ominaista ääntään ”buf-f-f”. Jotkut leikinlaskijat ovat sitä mieltä, että juuri tästä tulee ilmiön nimi – bufón. Toiset ovat sitä mieltä, että tällä tavalla valtameri vain pitää hauskaa – sana bufón tarkoittaa espanjaksi narria. Toisin sanoen valtameri pelleillee.

Täytyy muistaa, että joskus tällaiset valtameren pilat saattavat olla hyvin vaarallisia. Vesipatsas, jonka korkeus saattaa olla joissakin tapauksissa jopa kymmenen metriä, voi iskeä hyvin odottamattomasti tuoden mukanaan levää, puun paloja ja kiviä. Joten uteliaan turistin on parempi pysyä sivussa mahdollisista purskahduspaikoista ja missään nimessä ei kannata kurkkia kallion pinnalla oleviin säröihin. Valtameri voi pilailla kanssasi, mutta sinun ei kannata pilailla valtameren kanssa.

Ilmiö on tavattavissa lähellä kaupunkia Llame de pria, Asturia.
Kuvat: Flickr 

Liity keskusteluun