Vertaa asuntoja

Vuokramarkkinoiden nykytila houkuttelee sijoittajia

Vuokramarkkinoiden nykytila houkuttelee sijoittajia

  • 05/04/2018

“Vuokraaminen ei koskaan ole ollut näin kallista”, otsikoi malagalainen sanomalehti Sur uutistaan asuntovuokrien hintatasosta Espanjassa 3. huhtikuuta 2018. Vuokra-asunnon hakijoille markkinatilanne aiheuttaa päänvaivaa, mutta kiinteistöjen omistajille asunnon ulosvuokraaminen on tuottavampaa kuin koskaan aiemmin.

Asuntojen vuokrahinnat ovat kohonneet Espanjassa viimeisen vuoden kuluessa keskimäärin 7,6 % (1.4.2017–31.3.2018). Nousu on ollut vielä nopeampaa useissa suurissa tai turistien suosimissa kaupungeissa; esimerkiksi Sevillassa, Valenciassa ja Teneriffan Santa Cruzissa vuokrat ovat kallistuneet vuodessa yli 16 %.

Suurkaupungeissa ja turistien suosimilla alueilla lukuja korottavat lomavuokraukset, joista suuri osa markkinoidaan Airbnb:n kautta. Tämä keskittyminen siirtää asukkaita periferioille, ja keskustat sekä muut kiinnostavat alueet jäävät lähes kokonaan turisteille.

Asunnonvuokrauksen bruttokannattavuus on noussut käsi kädessä vuokrahintojen kanssa ja sijoittui vuoden 2018 ensimmäisellä vuosineljänneksellä 8,2 %:iin, palauttaen kiinteistöt yhdeksi Espanjan kiinnostavimmista sijoituskohteista. Kasvavat suurkaupungit lukeutuvat haluttujen sijoituskohteiden kärkipäähän; Madridissa kannattavuus on 7,46 % ja Barcelonassa 8,72 %.

Luvut perustuvat virallisia hinta-arvioita suorittavien yritysten järjestön (Sociedad de Tasación) raporttiin, joka perehtyy kiinteistöalan tendensseihin. Tutkimus käsittelee asunnonvuokrauksen kannattavuutta eri maakunnissa. Sen mukaan riskit ovat muun muassa Sevillassa, Valenciassa ja Málagassa lähes olemattomat.

Lähes vuosikymmenen kestänyt lama keskeytti rakennustoiminnan Espanjassa lähes täysin, mistä johtuen vuokramarkkinoilla on niukasti uusia kiinteistöjä tyydyttämässä koko ajan kasvavaa kysyntää.

Sijoittajille tilanne on erinomainen. Hinnat ovat vielä laman seurauksena alhaisemmat kuin ennen sen alkua. Useimmat espanjalaiset eivät vielä ole lamasta niin hyvin toipuneet, että saisivat rahaa tarpeeksi säästöön sijoituksiin Kyetäkseen. Niinpä markkinatilanteesta hyötyvät suurelta osin ulkomaalaiset sekä rajattu määrä varakkaampia espanjalaisia.

Sociedad de Tasaciónin laskelmien mukaan espanjalainen tarvitsee tällä hetkellä 7,5 vuoden palkan kokonaisuudessaan keskihintaisen asunnon hankintaan. Baleaareilla sama luku on 15 vuotta ja Riojassa alhaisin: 4,8 vuotta.

Lähteet: Elmundo.es, Diariosur.es