Vertaa asuntoja

Yli puolet Espanjan kiinteistöistä maksetaan ’a tocateja’

Yli puolet Espanjan kiinteistöistä maksetaan ’a tocateja’

  • 09/05/2019

Rahoitusta kiinteistön hankintaan haetaan Espanjassa tätä nykyä 48,2 prosentissa asuntokaupoista. Lamavuosina luku laski 30 %:iin ja asunnonostobuumin aikaa se liikkui 80 %:ssa. Tällä hetkellä suurin osa hankinnoista tehdään siis ”omalla rahalla”.

Notaarikamarin helmikuun tilastojen mukaan 51,8 % eli hieman yli puolet Espanjassa myytävistä kiinteistöistä ostetaan ilman lainarahoitusta. Vielä vuonna 2013 noin kolmasosa kiinteistöjen kaupoista rahoitettiin, yleensä pankkien myöntämillä asuntolainoilla. Sen jälkeen luku on ollut nousussa.

Omavaraisten kauppojen määrää kasvattavat lukuisat yritysten, sijoitusrahastojen, järjestöjen sekä suursijoittajien hankinnat. Yksityiset kuluttajat sen sijaan tukeutuvat edelleen useimmiten lainavaroihin.

Useana vuotena ennen vuotta 2010 rahoitukseen tukeutuivat useimmat – niin yksityiset kuin yrityksetkin. Peräti 80 %:ssa kaupoista osa kauppasummasta oli lainarahaa.

Viime vuosien kuluessa ovat laskeneet lainanhakijoiden lisäksi myös lainasummien määrät. Helmikuussa 2019 viimeisen vuoden lainojen keskisumma oli suuruudeltaan 131.492 euroa, mikä on 1,4 % vähemmän kuin sitä edeltäneellä kahdentoista kuukauden jaksolla.

Notaarien rekisterien mukaan lainan osuus kauppasummasta viimeisen vuoden aikana oli keskimäärin 75,7 %:ia. Luku on laskenut pankkien ja muiden rahoituslaitosten viime vuosina tiukentuneen riskiseulonnan myötä. Aikoinaan tarjolla oli nykyistä huomattavasti useammin myös 100 %:n lainoja.

Lähde: Diariosur.es/economia

Toim. huom. Espanjan kielen ilmaisu ’pagar a tocateja’ viittaa välittömään käteismaksuun. Sanonta juontaa juurensa kuningas Filip III valtakaudella 1600-luvun alussa käyttöön otettuun valtavaan kultakolikkoon, joka oli halkaisijaltaan 7,15 cm ja painoi 340 grammaa. Raha sai lempinimen ’tejo’ (suom. kiven tai kattotiilen palanen), josta se muokkautui myöhemmin muotoon ’teja’ (suom. kattotiili).

Liity keskusteluun