Espanja.Com mukana Elias Niskasen kannustusjoukoissa Portimaon F1-radalla

Julkaistu: 15.09.2022
Ajanviete

Espanja.Com oli mukana heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Portugalin Portimaon radalla ajetuissa Etelä-Euroopan GT4 SuperCars -ratasarjan kolmannessa ja neljännessä osakilpailussa. Matkan aikana muisteltiin myös vuoden 2012 Valencian ja Jerezin osakilpailuja, joissa Espanja.Com oli kannustamassa suomalaistiimiä kohti sarjan voittoa.

Espanja.Com tapasi ensimmäisen kerran suomalaisen autourheilijan Elias Niskasen marraskuussa 2019 Barcelonan Montmenlon F1-radalla. Silloin Niskanen ja sittemmin Ferrari Challenge -maailmanmestaruuden voittanut tamperelainen Luka Nurmi ottivat ensikosketuksen 620 hevosvoimaiseen Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO GT -autoon.

Lue vuoden 2019 juttu tästä:
Nuoret suomalaiset kilpa-ajajalupaukset vauhdissa Barcelonassa

Luka Nurmi voitti vuonna 2020 Porsche Sprint Challenge NEZ -ratasarjan. Seuraavana vuonna hän nappasi Ferrari Challenge -euroopanmestaruussarjan pronssimitalin sekä hetkeä myöhemmin saman sarjan maailmanmestaruuden. Vastaavasti Elias Niskasen tie vei Lamborghini Super Trofeo -Euroopan mestaruussarjaan, jossa hän vuonna 2020 voitti hopeamitalin jyväskyläläisen Mikko Eskelisen kanssa.

Koronavuonna 2021 Elias Niskanen piti välivuoden kilpailutoiminnasta. Huhtikuussa 2022 hän sai yhteydenoton Portugalista, jossa uusi GT-autoihin perustettu tiimi etsi nopeaa kuljettajaa Iberian niemimaan menestyksekkäimmän kilpa-autoilijan Manuel Giaon tiimikaveriksi.

Niskasen yhteistyökumppanit lähtivät projektiin nopeasti mukaan, ja näin kuopiolainen lähti hakemaan menestystä Iberian niemimaalla ajettavassa Etelä-Euroopan GT4 SuperCars -ratasarjasta, jonka edellisestä suomalaismestaruudesta on kulunut tasan kymmenen vuotta. Silloin asialla oli Aurinkorannikolla vuodesta 2008 lähtien hyvin viihtynyt Mikko Eskelinen.

Elias Niskasen voittoputki videolla.

Projekti ei kuitenkaan käynnistynyt suunnitelmien mukaisesti, koska uusi portugalilainen tiimi ei saanut McLaren 530s GT4 -autoa valmiiksi ajoissa. Asiaan löytyi kuitenkin ratkaisu, kun slovenialainen Lema Racing ilmoittautui mukaan sarjaan. Heillä oli hankittuna uusi Mercedes AMG GT4 -auto ja myös he hakivat kahta nopeaa kuljettajaa uuden autonsa rattiin. 

Näin Manuel Giao ja Elias Niskanen löysivät tiensä Lema Racingin auton rattiin. Siitä tuloksena oli toukokuussa 2022 Madridin Jaraman radalla ajetut kaksi palkintokorokkeen alinta sijoitusta.

Lema Racing -tallin Mercedes AMG GT4 -kilpa-auto lähtövalmiina.
Lema Racing -tallin Mercedes AMG GT4 -kilpa-auton varikkotiimi.

Neljän kilpailuviikonlopun ja yhteensä kahdeksan osakilpailun mittaisen ratasarjan toinen näytös ajettiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Portugalin Portimaon radalla, jonne myös Espanja.Com sai kutsun tulla paikalle seuraamaan tapahtumaa. Espanja.Comin toimitusjohtaja Ismo Ivakko hyppäsi Mikko Eskelisen siviiliauton kyytiin, ja kaksikko lähti kannustamaan Niskasta ja Giaota voittoihin.

38 lämpöasteen hellekelissä ajetuissa kilpailussa niin Giao kuin Niskanen tekivät täysin virheettömät suoritukset. Heidän taktiikkansa oli renkaita säästäen seurata kilpailun tapahtumia. Kun kummankin osakilpailun viimeisten kymmenen minuutin aikana kanssakilpailijoiden renkaiden pito oleellisesti heikkeni, Lema Racingin kaksikko hyökkäsi, ja tyylikkäiden ohitusten myötä nousi kummankin kilpailun palkintokorokkeen korkeimmalle paikalle.

GT4 SuperCars -ratasarjan autot Portimao-radan kaarteessa.
Ismo Ivakko (vas.), Mikko Eskelinen (kesk. edessä), Elias Nousiainen (tak. vas.) ja muu Lema Racing -tiimi seuraavat kisaa.
Hyvissä tunnelmissa voitokkaan kisan jälkeen.

Barcelonan osakilpailut ajettiin 9. ja 10. syyskuuta, jonka jälkeen Tuplavoiton myötä Manuel Giao ja Elias Niskanen johtavat sarjaa johtavat sarjaa 10 pisteen marginaalilla, kun ajamatta on vielä kaksi osakilpailua (katso kokonaistilanne tästä). Sarjan kaksi viimeistä kilpailua ajetaan Portugalin Estorilissa 19.–20.11. GT4 SuperCars -ratasarjan jatko ensi kaudelle on vielä tällä hetkellä epävarmaa.

Lähde
Ismo Ivakko
Kuvat: Jani Kekoni

Jaa:

Espanjan ruokakaupat eivät halua alentaa peruselintarvikkeiden hintoja

Kuulumisia palmun alta – suora ajankohtaisohjelma radiossa torstaina