AjanvieteBlogit ja kolumnitEspanjassa Ellun kaa

Espanjassa Ellun kaa! -osa 27

Julkaistu: 11.10.2023

Ja taas niitä juhlitaan, ferioita nimittäin. Tällä kertaa megalomaaniset bileet on pistetty pystyyn Fuengirolan suojeluspyhimyksen Rosarion kunniaksi.

Fuengirolan feria-alue on täyttynyt ruokakojuista, hurjista huvipuistolaitteista, järjettömän kovalla pauhaavasta musiikista, iloisista eri ikäisistä ihmisistä ja flamencosta. Niin ja niistä ylvään upeista naisista, jotka ovat pukeutuneet värikkäisiin flamenco-mekkoihin, joista muistuu mieleeni lapsena saamani matkamuistonuket. Silloin vasta haaveilin, että joskus näkisin ihan oikeita flamencotanssijoita. Ja nyt olen nähnyt.

Kuva Espanja.Com.

Niin ja jos feria-alue on täynnä ihmisiä, niin tämän lisäksi kadunvarret reilun kilometrin etäisyydellä ovat täynnä autoja. Ja autoja löytyy myös sieltä sun täältä parkkeerattuna rennon luoviin paikkoihin, niin sanottuun espanjalaiseen tyyliin. Eli jos haluat säästää hermojasi, aikaa ja luontoa, niin suuntaa ferioille jollain muulla tavoin kuin omalla autollasi.   

Täyttä on. Kuva Ellun arkisto.

Perunan pyörteissä

Tämä rouva kävi kurkistamassa ferioiden menoa avajaispäivänä, ja kyllähän sitä pohjoisen plikka oli taas silmät innosta hehkuen menossa mukana. Tällä kertaa maistoin perinteistä feria-herkkua eli uuniperunaa. Ja nyt olisi Suomen pottupitäjän Tyrnävän perunanviljelijätkin olleet ihmeissään, minkä kokoisesta potusta oli kyse. 

Vähän niin kuin espanjalaiset mansikat vastaan suomalaiset mansikat. Espanjalaiset voittaa koossa ja suomalaiset maussa. Mutta kun valtavan kokoisen perunan päälle ladataan sitä sun tätä ja vielä tuota, niin kyllähän se mainiolle maistui. 

Eli vinkki vitonen. Jos sinulla ei ole ihan hurja nälkä, niin kannattaa feria-peruna jakaa kaverin kanssa. Tai ainakin se pottupläjäys mikä minulle ojennettiin, oli sen kokoinen, etten jaksanut syödä sitä puoliksikaan. Mutta hyvää se oli, eli kannattaa ehdottomasti kokeilla pottua myös tässä muodossa ja ympäristössä. Pimenevässä Andalusian yössä.

Kuva Ellun arkisto.

Ja kärpäsiä riittää

Joku joskus sanoi, että ferioiden mukana tulee kärpäset. Kai ne sitten tulevat hevosten perässä, jotka kuuluvat olennaisena osana Fuengirolan lokakuun ferioihin. Ja vaikka meiltä on pitkä matka kyseisille juhlille, niin jostain ne kärpäset ovat lennähtäneet tänne meillekin.

Ja ne ovat välillä siis niin hermoja raastavia otuksia. Varsinkin öisin. Pikku hipaisu, kun yritän nukkua. Piiloudun peiton alle. Näkyvissä on enää pieni osa kasvoistani, jotta henki kulkisi. Ja pienen pieni hetki, niin siinä nenän päässä ja suun ympärillä se kärpänen sitten seuraavaksi hipsuttelee.  

Itse asiassa yksi iso ilo tälle pohjoisen tytölle täällä Espanjassa on ollut ilmassa pörräävien öttiäisten pieni lukumäärä. Suomessa kesäyö ilman hyttysten ininää oli unelma, varsinkin luonnon helmassa. Täällä ininävapaita iltoja ja öitä riittää. Mutta kyllä niitä inisijöitä täälläkin jonkin verran on, ja nyt tarkoitan siis hyttysiä. Ja hyvä niin, sillä ilman pieniä ilmaöttiäisiä ei olisi meitä maankamaralla viihtyviä olentojakaan. 

Kohti uusia maisemia

Tällä viikolla on luvassa pakkaamista ja hammasharjojen siirtämistä eri paikkaan. Sanomme heipat meidän niin sanotulle Espanjan kesämökille, ja suuntamme täältä maaseudun rauhasta vuorten toiselle puolelle. Sinne, missä aaltojen kohinaa kuuntelemaan, on vain lyhyt matka.

Näitä maisemia minun tulee niin ikävä. Tätä paikkaa, jossa on jotenkin helpompi hengittää. Ja vain olla. Seurata lintujen kaartelua, kuunnella koirien juttelua ja vuohien kellojen kilinää. Ihastella auringonlaskun väriloistoa, tanssia ja sytyttää kynttilä pimenevässä illassa.

Kuva Ellun arkisto.

Siinäpä se onkin, minun tämän viikon tähtisilmähetkeni. Hetki, kun iso lintuparvi kaartaa uima-altaan yli. Altaan, jossa olen yksin veden virkistävässä sylissä. Lokakuussa. Auringonpaisteessa, keskellä pinnanmuotojen ihanaa leikkiä ihailen palmuja, kukkia ja tätä hetkeä. Hetkeä, josta en oikein osannut edes aiemmin unelmoida ja jota minun tulee niin ikävä. Hetkeä, josta minä olen niin kiitollinen.

Täällä vielä! Kuva Ellun arkisto.

Tälläkin viikolla täällä palmun alla on monenmoista tapahtumaa, konserttia ja kurssia mihin mennä ja missä tavata meitä muita täällä lokakuutaan viettäviä ihmisiä. Feriat jatkuvat Fuengirolassa ja Nerjassa, ja Benalmadenassa järjestetään Benalfest-musiikkitapahtuma. Muun muassa. Näiden lisäksi täällä on vielä mitä mainioimmat rantakelit, joista syyslomaansa tänne viettämään matkaavat suomalaiset pääsevät kanssamme nauttimaan. Bienvenidos!

Toivotankin meille jokaiselle upean ihanaiselle ihmiselle aurinkoisen lämpöistä viikkoa. Ja niille, jotka eivät pääse tuosta taivaalla säteilevästä pallosta nauttimaan, lähetän auringon säteitä täältä palmun alta. Ollaan aurinkoja toisillemme. Hymyillään ja levitetään lämpöä ympärillemme. Niin ja tervetuloa taas ensi viikolla Ellun kaa Espanjaan. 

Lue aiemmin julkaistut Espanjassa Ellun kaa! -blogitekstit:
Espanjassa Ellun kaa!

Pääkuva Espanja.Com
Kuvat Ellun arkisto ja Espanja.Com
ellu@espanja.com

Jaa:

Helsinki-Vantaa sai tunnustuksen arvostetulta matkailualan lehdeltä: paikka maailman 10 parhaan lentoaseman joukosta

Málaga kuuluu nyt maailman parhaiden ruokamatkakohteiden viiden kärkeen