Ajanviete

Madrid ja #ponzaning – toiseksi parasta Euroopassa juuri nyt

Julkaistu: 25.05.2019

Lonely Planet julkaisi toukokuussa Top 10 -listan parhaista eurooppalaisista matkakohteista vuonna 2019. Best in Europen toiselta sijalta löytyy Espanjan pääkaupunki Madrid. Eräs turistien suosikeista on tätä nykyä katu nimeltään Ponzano, jolla hengailulla on oma hastaginsa: #ponzaning.

Maailman suurin matkaoppaita ja digitaalista sisältöä julkaiseva yritys Lonely Planet suosittelee vuosittain parhaita kohteita matkailijoille. Listan kärjessä komeilevat vuonna 2019 Slovakian monelle vielä tuntemattomat Tatravuoret. Toiselta sijalta löytyy Madrid.

”Madrid on onnistunut kääntämään lamavuosien kompastelut cha-cha-chaksi ja on voimissaan”, valintaa perustellaan. ”Kaupungin yöelämä on aina ollut yksi Euroopan parhaita ja kehittynyt nyt vielä entisestään.”

Pääkaupungissa on tätä suurta huutoa suunnistaa Calle de Ponzanolle, jolta löytyy nauha tapaspaikkoja seisomapaikkoineen sekä minimalistisia cocktailbaareja. Paikkaa pidetään eräänä ”cooleimmista” alueista yöaikaan ja siellä ruokien ja juomien nauttimisella on myös oma hastaginsa (#ponzaning).

Lonely Planet ylistää Madria valloittavaksi, energiseksi ja eläväksi kaupungiksi.

Muutosta on tapahtunut viime aikoina muuallakin kuin kaupungin yöelämässä. Kestävään kehitykseen panostaminen ja päästörajoitukset ovat rauhoittaneet liikennettä keskusta-alueella sekä tuoneet tullessaan levennettyjä jalankulkuväyliä, pyöräteitä ja vuokrapolkupyöriä.

El Sotanillo on eräs Calle Ponzanon suureen suosioon nousseista tapaspaikoista (kuva: Luis García).

Mitä Lonely Planet suosittelee

Lonely Planet nostaa Espanjan pääkaupungista esille neljä erityisen kiinnostavaa seikkaa. Ensinnäkin kaupungin taidetarjonta on vertaansa vailla ja saa monet taiteen ystävät palaamaan Madridiin yhä uudelleen ja uudelleen. Museoista löytyy erityisesti paljon oman maan tunnetuimpien taiteilijoiden, kuten Goyan, Velázquezin, Picasson, Dalín ja Mirón töitä.

Tarjonnasta erottuu museokolmikko, johon kuuluvat Museo del Prado, Centro de Arte Reina Sofía sekä Museo Thyssen-Bornemisza. Prado juhlistaa 200. toimintavuottaan muun muassa Fra Angélicolle, Goyalle, Giacomettille ja useille unohdetuille 1500-luvun espanjalaistaiteilijoille omistetuilla näyttelyillä.

Toisena mainitaan paikallinen gastronominen tarjonta. Madrid ottaa osaa Espanjan keittiön luovaan vallankumoukseen, perinteitä unohtamatta, ja kaupungista löytyy eri maakuntien keittiöiden edustajia laidasta laitaan. Hyvän ruoan ystäville löytyy niin perinteisiä tabernoja, Michelin-ravintoloita, markkinoita ja kauppahalleja kuin tapas- ja cocktailbaarejakin.

El Pradon museo viettää 200. juhlavuottaan (kuva: Flickr).

Upeat puitteet viihtymiseen

Kolmantena saa kiitosta legendaarinen yöelämä lukemattomine baareineen: ”Madridissa on kenties enemmän baareja kuin missään muualla maailmassa”, ja menoa riittää vuorokauden ympäri.

Neljäntenä Lonely Planet mainitsee kaupungin kauniin arkkitehtuurin. ”Madridilta puuttuu ehkä Pariisin viehätysvoima, Rooman monumentaalinen historia tai Barcelonan modernit mestariteokset, eikä siellä ole Eiffel-torniin, Colosseumiin tai La Sagrada Famíliaan verrattavia nähtävyyksiä, mutta sillä ei ole mitään kadehdittavaa.”

”Madridissa on kenties enemmän baareja kuin missään muualla maailmassa.”

”Espanjan arkkitehtuurin historian monimuotoinen läpileikkaus luo upeat puitteet kaupungin elämälle keskiaikaisista kartanoista ja kuninkaallisista palatseista yllättäviin nykyarkkitehtuuria edustaviin kulmauksiin, selkeisiin tiilirakennuksiin, Madridin barokin huippuihin ja belle époquen ylellisyyksiin.”

Lonely Planet suosittelee myös La Latinan kaupunginosaa (kuva: Sergio López).

Lonely Planetin Best in Europe 2019

1. Tatravuoret, Slovakia
2. Madrid, Espanja
3. Arktinen rantatie, Islanti
4. Hertsegovina, Bosnia ja Hertsegovina
5. Bari, Italia
6. Shetlandinsaaret, Skotlanti
7. Lyon, Ranska
8. Liechtenstein
9. Vevey, Sveitsi
10. Istria, Kroatia

Lähde: Lonelyplanet.com, artikkelikuva: Brian Snelson

Jaa:

6 tyypillistä asunnon vuokrauksen virhettä

Koiraturisti Pipper vieraili Malagassa