Roscón de Reyes on espanjalainen loppiaisherkku – mistä paras?

Julkaistu: 03.01.2020
Ajanviete

Loppiaisena espanjalaisiin leipomoihin muodostuu heti aamusta jonot. Kaikki haluavat kahvipöytäänsä Roscón de Reyesin – eri täytteillä ja koristeilla varustellun pullakranssin. Espanjan kuluttajansuojavirasto OCU vertaili päivittäistavaraketjujen versioita roscóneista ja tässä tulokset.

Espanjalaiset päivittäistavarakaupat myyvät leipomoiden tapaan – ja usein huokeampaan hintaan – joulunpyhinä Roscón de Reyes -kransseja. Kuluttajansuojajärjestö OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) teki vertailun eri ketjujen kauppaamista tuotteista ja valitsi oman voittajansa.

OCU:n vertailuun pääsivät mukaan kermatäytteiset kranssit. Ryhmä asiantuntijoita arvioi leivonnaisten laatua ja makua. Samassa artikkelissa vertailtiin leivonnaisen kanssa usein nautittuja, valmiita suklaajuomia (chocolate en taza). Katso senkin vertailun tulokset artikkelin lopusta löytyvästä linkistä.

Oiva lahja loppiaisen kyläpaikkaan

Roscón de Reyes on tyypillinen joulunajan leivonnainen, jonka täytteenä on useimmiten kermaa, mitä on toisinaan maustettu suklaalla tai kaakaojauheella. Päällinen koristellaan mantelilastuilla, makeilla, kuivatuilla hedelmällä sekä sokerilla.

Toiset herkuttelevat roscónilla koko joulun ajan, mutta etenkin se koristaa kahvipöytää loppaispäivänä. Parhaat kranssit löytyvät leipomoista, mutta myös markettien paketit voivat kätkeä sisäänsä herkullisia leipomuksia – ainakin hinta/laatusuhteeltaan.

”Vertailimme yhdeksää kermatäytteistä roscónia, joita suosituimmat päivittäistavaraketjut myyvät”, OCU kirjoittaa artikkelissaan. Mukaan valikoituivat Ahorramás, Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, El Corte Inglés, Eroski, Lidl ja Mercadona.

Kuluttajansuojavirasto perehtyi roscónien ainesosiin ja koostumukseen. Erityistä huomiota se kiinnitti leivonnassa käytettyihin rasvoihin. Sen lisäksi joukko ammattilaisleipureita arvosteli tuotteiden – niin itse leivonnaisen kuin täytteenkin –makua.

Vertailun menestyjät

Perinteinen roscón on koostumukseltaan kuohkea, tuhti ja kuivahko, mutta tätä nykyä kuluttajat arvostavat usein kevyempiä versioita. Molemmissa tapauksissa valmistuksessa käytetään oikeaoppisesti voita. Vertailun leivonnaisista olivat voipohjaisia vain Eroskin ja Dian versiot. Ahorramás ja El Corte Inglés käyttivät voin ja kasvisrasvojen sekoitusta ja loput pelkkiä kasvisrasvoja.

Täyte puolestaan valmistetaan perinteisesti kuohukermasta, mutta analyysissä todettiin kermaa käyttävän vain Alcampon, Dian, El Corte Inglésin ja Eroskin. Kerman ja kasvisrasvan sekoituksesta täyte valmistettiin Ahorramásin, Mercadonan ja Lidlin versioissa, ja lopuissa käytettiin pelkkiä kasvisrasvoja.

Roscónit tulisi koristella ennen uuniin laittoa, mutta joissain kauppojen versioissa mantelilastut, sokerit ja kuivatut, sokeroidut hedelmät oli aseteltu päälle vasta paistamisen jälkeen. Tämän huomautettiin vaikuttavan muun muassa mantelin makuun – etenkin kun kauppojen tuotteet menevät myyntiin pakastearkkujen kautta.

Maku ratkaisee usein kuitenkin kaiken. Leipurit kiinnittivät huomiota maistellessaan muun muassa sitrushedelmien makuvivahteisiin sekä leivonnaisten ja täytteiden koostumukseen. Näistä osa-alueista annettiin kaikista pisteensä ja ylivoimaiseksi voittajaksi nousi Dian myymä Roscón de Nata 73 pisteellä. Tässä kaikkien saamat kokonaispisteet paremmuusjärjestyksessä:

73 pistettä: DIA – Roscón de nata
62 pistettä: EROSKI – Roscón de nata 100 %
55 pistettä: ALCAMPO – Roscón de Reyes con nata
51 pistettä: EL CORTE INGLES – Roscón de nata
49 pistettä: AHORRAMAS – Roscón de Reyes relleno
47 pistettä: MERCADONA – Roscón relleno con nata
46 pistettä: ALDI – Roscón relleno
42 pistettä: CARREFOUR – Roscón relleno
41 pistettä: LIDL – Roscón sabor nata

Lue lisää espanjalaisista jouluherkuista aiemmasta artikkelistamme: Espanjan suosituin jouluherkku

Lähde: Ocu.org

Jaa:

Pikkukolikot hyötykäyttöön

Etikkaa, talkkia ja sitruunamehua – tahranpoistoa espanjalaisittain