Vertaa asuntoja

Aitoa maaseutuelämää Teneriffalla – tutustu Espanjan Machu Picchuun

Aitoa maaseutuelämää Teneriffalla – tutustu Espanjan Machu Picchuun

  • 22/04/2021

Espanjan Machu Picchua eivät rakentaneet inkat, mutta se on melkein yhtä vanha ja yhtä kiehtova. Teneriffalla sijaitseva Masca ei ole kaikista tunnetuin turistikohde, mutta se on ehdottomasti vierailun arvoinen kylä, jossa pääsee ihailemaan luonnon kauneutta sekä tutustumaan aitoon espanjalaiseen maaseutuelämään.

Tenon kansallispuistossa vuoren huipulla sijaitsevaan kylään saattaa olla hankala päästä, mutta se on matkan arvoinen. Tie kylään kulkee läpi syvien rotkojen, vehreän kasviston sekä mutkaisten pikkuteiden. Matkalla olevat maisemat ovat henkeäsalpaavia, ja perillä Mascassa upean luonnon kauneus on ylivoimainen.

Kylään vievät maisemat kuilussa ovat ainutlaatuisia.

Masca on osa laajempaa Buenavista del Norten kylää ja on yksi pienistä maatila-kylistä Tenon luonnonpuistossa El Palmarin, Teno Alton, Las Lagunetasin, Las Portelasin, Los Carrizalesin ja Erjosin lisäksi. Kaikki pikku kylät ovat melkeinpä täysin omavaraisia ja elävät viljely- ja karjankasvatusalaltaan. Kylien asukkaat työskentelevät vain tarpeenmukaiset tunnit viikossa tuottamaan ruokansa, ja suurin osa maataloustoimista ovat perheyrityksiä.

Pienet perinteisen näköiset maalaistalot, mutkittelevat tiet, tiheät metsät, sekä dramaattiset kalliopinnat jotka uppoavat pohjattomilta näyttäviin rotkoihin, luovat kaikki yhdessä tämän upean ja epätavallisen pienen paratiisin Kanariansaarilla. Masca on myös paikallisperintökohde, ja sen sanotaan olevan yksi parhaista ajattoman maaseutuarkkitehtuurin esimerkeistä saarella, ellei jopa koko Espanjassa.

Kaikki kylän talot eivät kuitenkaan ole erityisen vanhoja, sillä osa niistä tuhoutui metsäpalossa vuonna 2007. Uudet talot ovat kuitenkin suunniteltu vuosisatojen ajan käytetyn tyylin mukaisesti, joista osa on rakennettu kuilun kallioihin, joten periaatteessa mikään ei ole muuttunut Mascassa muinaisista ajoista lähtien.

Vuoren rinteelle rakennetut talot ovat säilyttäneet vanhan ajan ominaisuudet.

Masca on säilyttänyt muinaisen viehätyksensä sen eristetyn ja vaikeasti saavutettavan sijaintinsa ansiosta, ainakin viime vuosikymmeniin asti, jolloin kunnollisista teistä ja moottoriajoneuvoista tuli yleisempiä. Ennen aikaan kylään oli melkein mahdotonta päästä tai sieltä pois, ja noin 80-henkisen kylän asukkaat syntyivät, työskentelivät ja kuolivat siellä sekä olivat käytännössä täysin suljettuina pois ulkomaailmasta, koska ainoa tie muuhun sivilisaatioon oli kapea polku Camino de los Guanches. Koska asukkaat saivat oman toimeentulonsa maataloudesta, heillä oli harvoin syytä käyttää sitä.

Nykypäivänä Mascassa vierailee ihmisiä kaikkialta Espanjasta ja ulkomailta, joten pikkukylän asukkaat ovat saaneet runsaasti kontaktia 2000-luvun menoihin ja melskeihin. Masca on pääosin asuinalue, joten siellä ei ole suuria nähtävyyksiä tai merkittäviä maamerkkejä, mutta se on suosittu varsinkin vaeltajien ja retkeilijöiden keskuudessa. Cherfe-näköalapaikalta näkee hienosti sokkeloiset vuorenrinteellä kulkevat tiet, jotka johtavat ylös kuilun reunalla olevaan kylään. Cruz de Hilda eli Hildan risti tarjoaa myös upean panoraamamaiseman kylään ja kuiluun.

Vaikka kylästä ei löydy maailmankuuluja historiallisia monumentteja, on siellä kuitenkin paljon tutkittavaa päiväretken ajan, kuten Casa de los Avinculados, Caserío de Piedra, pienikokoinen 1700-luvun kirkko, luontokeskus, pieni paikallishistorian museo sekä perinteinen taidekeskus. Museo ja taidekeskus sijaitsevat perinteisissä taloissa, mutta ovat avoinna vierailijoille.

Alas rannikolle Mascan lahdelle vaelluksen jälkeen voi varata venematkan Los Gigantesiin.

Kylän historiasta on myös monta tarinaa, ja yksi niistä on että se oli ennen merirosvojen suosiossa. Kylästä pääseekin kävellen pienelle Mascan lahdelle alas rannikolla, jonne on kolmen tunnin kävelymatka upeiden maisemien halki. Lahdelta on kuitenkin noin seitsemän kilometrin matka takaisin ylös kylään vuorelle, mutta vaihtoehtoisesti rannikolta voi varata venematkan läheiseen Los Gigantesin kaupunkiin.

Mascasta löytyy nykypäivänä myös kauppoja, baareja ja ravintoloita, taksiasema sekä bussiliikenne. Kylään pääsee helpoiten Santiago del Teiden kautta TF-436-moottoritietä. Busseista 365 Buenavista-Masca tai 355 Buenavista-Masca-Valle Santiago kuljettavat myös perille, jos ei itse halua ajaa sinne. Kylään järjestetään myös päiväretkiä useista muista Teneriffan kaupungeista.

Katso muita Teneriffan suosittuja kyliä ja kohteita: Teneriffa

Lähteet: ThinkSpain, Spain-Tenerife, kuvat: Pixabay

Liity keskusteluun