Arroyo Frío – Espanjan maaseututurismin aatelinen

Julkaistu: 27.12.2021
Alue-esittelytEläminen ja lomailuUusimmat

Arroyo Frío -kylä Granadan pohjoispuolella on noussut muutaman perheen asuttamasta farmikylästä yhdeksi Andalusian maaseututurismin aatelista. Sijainti aivan luonnonpuiston sydämessä houkuttelee luonnossa viihtyjiä.

Escapadarural.com-nettiportaali on julkaissut listan viime aikojen haetuimmista maaseutumatkailukohteista Andalusiassa. Kylien ykköseksi nousi tällä kertaa erityisesti patikoijien ja maastopyöräilijöiden suosima Arroyo Frío -kylä Jaénin seudulla. Sierra de Cazorlan ”pää turistikeskuksena” tunnettu pikku kylä tarjoaa autenttista maaseutumatkailua, upeita maisemia sekä mahdollisuuksia eri aktiviteetteihin.

Pikku maaseutukylä sijaitsee kuvankauniissa maisemissa aivan luonnonpuiston ytimessä. Kuva: Falk2 / Wikimedia Commons

Kylästä ja sen lähistöltä löytyy useita majoituspaikkoja, enemmän kuin muista kylistä luonnonpuiston sisällä. Silti kesäisin niissä voi olla tungosta. Ravintoloista suositeltavia ovat muun muassa kylän pääkadulla sijaitseva El Méson, erinomaisia porsaankyljyksiä tarjoava Asador la Bolera tai pizzan ystäville La Forchetta. Hieman kylän ulkopuolella Nava de San Pedrossa sijaitsevaa El Cabreroa on myös kehuttu koko luonnonpuisto-alueen parhaaksi ravintolaksi.

Tekemistä päiväreissulle

Rauhallisuutta ja luontoa arvostavia matkailijoita alueelle houkuttelevat erinomaisista patikointi ja -pyöräilyreiteistä tunnetut Cazorlan, Segurasin sekä Las Villasin luonnonpuisto-alueet. Vuoristoinen luonnonpuisto on suosittu ihan vain kuvankauniiden maisemiensa ansiosta ja kanjoneihin voi lähteä myös melomaan.

Hevosretket ovat suosittu aktiviteetti kylässä. Kuva: MottaW / Wikimedia Commons

Ulkoilun ja luonnon lisäksi kylästä löytyy ihailtavaa päiväreissun ajaksi. Vierailla voi etnografisessa museossa ja lähteä hevos- tai melontaretkelle. Kylässä palvelevat myös turistitoimistoja ja ravintoloita sekä kauppoja. Arroyo Fríosta puuttuu monille espanjalaisille kylille ominainen kirkko, joten messut ja seurakunnan tapahtumat järjestetään yleensä ulkona, mikä on myös vetänyt turisteja puoleensa. Öisin kylässä voi nähdä villisikoja.

Kun kylän kadut ja nurkat on tutkittu, kannattaa myös suunnata lähistölle muun muassa Torre del Vinagren kasvitieteelliseen puutarhaan, Borosa -joelle ja sen vesiputouksille, Félix Rodríguez de la Fuente näköalapaikalle sekä Las Herrerías sillalle, joka sijaitsee Sierra de Cazorlan päässä mutkittelevalla Quadalquivir-joella. Talvisin joella saattaa sataa jopa lunta.

Borosa -joen varrella kulkee kätevä kävelyreitti patikoinnista innostuneille. Kuva: E. Crespo / Flickr
Kylä kukoistaa juhlapyhien aikaan

Yleisten juhlapyhien, kuten pääsiäisen sekä joulun lisäksi Arroyo Frío juhlii näyttävästi Virgen de la Asunciónia 15. elokuuta, jossa pyhimyksen veistos kuljetetaan kulkueessa kylän katujen läpi. Silloin kyläläiset saavat osallistua rientoihin myös pelien ja muiden aktiviteettien myötä vuoristokylän suussasulavia tapaksia unohtamatta.

Tammikuun puolivälissä kylässä juhlitaan myös San Antónia näyttävien kokkojen ja tulikoristuksien kera. Kyläläiset osoittavat kunnioitustaan pyhimykselle tanssimalla kokon vieressä. Sen jälkeen maistuvatkin tyypilliset vuoriston talviruoat. Jaénin alueella järjestetään myös San Antónin yönä Carrera Urbana Internacional -juoksukisa, johon on yleensä osallistunut tuhansia juoksijoita ja parhaita urheilijoita ympäri maailman.

Kylässä voi hypätä myös turistijunan kyytiin ihailemaan maisemia! Kuva: MottaW / Wikimedia Commons
Maaseutumatkailua muualla

Muita mielenkiintoisia maaseutukohteita Google Trendsin mukaan ovat kolme edellistä vuotta nettirankingin ykköspaikkaa hallinnut Setenil de las Bodegas, joka on nimetty Espanjan kauneimpien kylien joukkoon sekä suosituimmat hakukohteet Cazorla (Jaén), Aracena (Huelva), Grazalema (Cádiz), Ronda (Málaga) ja El Bosque (Cádiz).

Lue lisää mielenkiintoisia alue-esittelyitä täältä.

Lähteet: Escapada Rural, ilutravel, hoteles.net, Google Labs, pääkuva: MottaW / Wikimedia Commons

Jaa:

Miten toimia Espanjassa, jos epäilet saaneesi koronatartunnan

Maata pitkin seikkaillen Kanarialle