Alue-esittelytAnne-Mari Lu Gran CanariallaEläminen ja lomailu

Cami de Cavallsin vaellus alkaa – osa 1

Julkaistu: 03.12.2023

Cami de Cavalls, eli Hevosten polku, on 185 kilometrin pituinen Menorcan saarta kiertävä vaellusreitti, jolla on pitkä historia. Menorca, tuo Mallorcan vähemmän tunnettu maalaisserkku, on kuuluisa rannoistaan ja poukamistaan, kirkkaista vesistään sekä monimuotoisesta luonnostaan. Cami de Cavalls vie kulkijansa näiden ainutlaatuisten maisemien keskelle.

Menorcan etelärannikolle tyypillinen maisema.

Tässä kolmiosaisessa artikkelisarjassa tutustutaan Menorcaan kulkemalla Cami de Cavallsin reittiosuudet 9–20. Kaikkiaan 108 kilometrin taival alkaa Cala Morellista päättyen saaren pääkaupunkiin Mahóniin.

Retkeilijän Cami de Cavalls

Cami de Cavalls on jaettu 20 etappiin, joista voi kävellä yhden tai useamman kerrallaan. Koko reitin kulkemiseen tarvitaan yleensä vähintään yhdeksän päivää. Polku kulkee enimmäkseen rannikon tuntumassa, mutta paikoitellen se koukkaa saaren sisämaahan. Reitti on merkitty puutolpilla ja punavalkoisilla kylteillä.

Maastossa reitti on merkitty matalilla puutolpilla, asutusalueilla punavalkoisilla viivoilla katulampuissa tai tienpinnassa.

Leirityminen on saarella kielletty, joten ainoa majoitusvaihtoehto on hotellissa yöpyminen. Majapaikat tälle retkelle varattiin etukäteen, ja matkatavarat kulkivat mukana kevytrinkassa.

Menneisyydestä nykyhetkeen

Cami de Cavalls sai alkunsa 1300–1400-lukujen aikana, kun armeijan ratsuväki hevosineen kiersi partioimassa vartiotornien ja linnoitusten välisiä osuuksia. Valloittajat vaihtuivat, mutta saaren strategisesti tärkeä sijainti edellytti puolustuslinjojen valvontaa satojen vuosien ajan.

Menorcan luonnon poikkeuksellinen säilyminen juontaa juurensa Espanjan sisällissotaan kenraali Francon valtakaudelle vuosina 1936–1975. Menorca taisteli Francoa vastaan viimeiseen asti, ja saari onnistuttiin alistamaan diktaattorin valtaan vasta kaikkien muiden maakuntien jälkeen. Francon kerrotaan tienneen, ettei hän tulisi koskaan saamaan menorcalaisten kannatusta ja halunneen siksi rangaista saaren asukkaita.

Francon toimesta Baleaarien saariin investoitiin valtavasti 1960–1970-luvuilla, jolloin massaturismi alkoi vallata Espanjaa. Mallorcan ja Ibizan rannat täyttyivät isoista hotelleista. Menorca taas jätettiin tarkoituksella kokonaan ilman investointeja, jotta se ei hyötyisi turismin tuomasta vauraudesta. Näin ollen luonto säästyi näille vuosikymmenille tyypilliseltä voimakkaalta rakentamiselta.

Polkuja reunustaa saarelle tyypillinen matala pensaskasvillisuus.

1990-luvulla Menorcasta tehtiin Unescon biosfäärikohde, ja luonnon suojeleminen sekä perinteiden ja kulttuurin vaaliminen saivat yhä enemmän arvoa päätöksenteossa. Rakentaminen saarella on edelleen rajoitettua.

Paikallisasutus painottuu Mahónin ja Ciutadellan lisäksi muutamaan saaren keskiosassa sijaitsevaan pikkukaupunkiin. Suurin osa rantaviivasta on pysynyt luonnontilassa. Menorca erottuu täyteen rakennetuista naapurisaarista alkuperäisellä, paikoin lähes koskemattomalla luonnolllaan.

Menorcaa kutsutaan tuuliseksi saareksi.

Jylhä pohjoisrannikko

Tämä Cami de Cavallsin vaellus aloitettiin saaren pohjoisrannikolta Cala Morellista, joka on pieni lomakylä kauniissa lahdenpoukamassa. Reitti Cala Morellista Ciutadellaan on noin 18 kilometriä pitkä, ja sen kulkemiseen tarvitaan vähintään kuusi tuntia. Tämän osuuden varrella ei ole palveluita. Kaikille Cami de Cavallsin reittiosuuksille on syytä varata reilusti enemmän aikaa kuin vastaavalle matkalle tiellä kuljettuna.

Menorcan pohjoisrannikolla on vain pari pientä kylää, ja suurin osa alueesta on asumatonta.

Esihistoriallinen nekropolis

Kylän laitamilla sijaitsee yksi Menorcan esihistoriallisista kohteista, Nekropolis de Cala Morell, jonka hautaluolat ovat 1700-luvulta eKr. Cami de Cavalls alkaa aivan Nekropoliksen lähistöltä, joten paikkaan tutustuminen vaelluksen yhteydessä ei lisää päivän kilometrimäärää.

Rautakaudelta peräisin olevat luolat ovat avoinna ympäri vuorokauden eikä niihin ole pääsymaksua.

Upeita merimaisemia ja kalliojyrkänteitä

Reitin alkuosuus kulkee aivan jylhän, kallioisen rannikon tuntumassa. Pystysuorat kalliojyrkänteet hallitsevat maisemaa. Aaltoilevan meren tyrskyt lyövät kallioseinämiin voimalla.

Pohjoisrannikon reitti tarjoaa mahtavien maisemien lisäksi rauhaa ja hiljaisuutta.
Cala Morellin jylhää maisemaa.

Tasainen polku muuttuu pikkuhijaa kivisemmäksi ja etääntyy rantajyrkänteistä vähitellen, mutta meri näkyy koko ajan. Pensaikkoinen osuus muuttuu pian kivierämaaksi. Aurinko paahtaa eikä varjoa ei ole tarjolla. Osuus Cala Morellista Ciutadellaan on hyvin avointa aluetta, joten kuumana päivänä tälle reitille lähtevän kannattaa arvioida omat voimavaransa ja varustautua hyvin.  

Terrakotan sävyinen savinen polku yllättää. Vaalean lilan värisiä, varrettomia kukintoja työntyy esiin polun tiiviistä maasta. Krookusta muistuttava kukka (merendera filifolia) on yksi harvoista syksyllä kukkivista kasveista Cami de Cavallsin varrella.

Kivien keskellä kukkii.

Punta Nati

Pian kaukana horisontissa piirtyykin jo Punta Natin majakka. Kivisellä polulla on kuitenkin yllättävän hidasta kulkea ja avara maa näyttää jatkuvan silmänkantamattomiin. Polku kiertää lopulta melko etäällä majakasta, ja se sai tällä kertaa jäädä tutkimatta. Majakalle pääsee myös autotietä pitkin.

Saaren luoteisosaa kutsutaan kuivaksi Menorcaksi.
Punta Natin majakka sijaisee aivan saaren luoteisimmassa kärjessä.

Laiduntavia lampaita

Matka Punta Natista Ciutadellaan on noin 11 kilometriä pitkä. Pian majakan jälkeen maisema muuttuu vihreämmäksi, ja reitti johtaa keskelle lampaiden laidunta. Isokokoiset menorcanlampaat seisoskelevat alueelle tyypillisten kiviaitojen varjossa. Lampaat ovat arkoja ja siirtyvät kauemmaksi kävelijöiden tieltä.

Menorcanlammas on uhanalainen alkuperäisrotu.

Menorcan nykyinen maatalous painottuu alkuperäisrotujen kasvattamiseen sekä luonnonmukaiseen viljelyyn. Runsaasti lypsävän menorcanlampaan maitoa käytetään etenkin juustojen valmistamiseen. Rotu on sopeutunut hyvin saaren ilmastoon, ja se kestää sekä kesän kuumuutta että talven kosteutta.

Kallioiden varjossa on hyvä lepäillä.

Reitti päättyy Ciutadellaan

Kivinen polku palaa vielä hetkeksi rannan kalliojyrkänteiden tuntumaan ennen Los Delfines- ja Cala en Blanes -loma-asuntoalueita. Ciutadellaan saavuttaessa reitti kulkee satama-alueen kautta.

Kaupungissa on paljon eritasoisia ja -hintaisia hotelleja. Vaellusmatkalla majapaikan oikea sijainti on tärkeä. Rankan päivän päätteeksi on mukavaa päästä syömään lähellä olevaan ravintolaan. Jos hotelli on kovin kaukana varsinaiselta reitiltä, ylimääräisten kilometrien osuus kannattaa huomioida suunnittelussa.

Lue lisää:
Espanjan itäisin kaupunki ottaa ensimmäisenä vastaan auringonnousun

Lähteet
camidecavalls.com
timetravelturtle.com
menorca.es

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Asunnonvaltaukset Espanjassa vähenivät

Fuengirola toivottaa joulun tervetulleeksi sytyttämällä jouluvalot