Combarron kylä Galiciassa sopii haaveilijoille

Julkaistu: 26.01.2022
Alue-esittelytUusimmat
add one

Tolpilla seisovat rakennukset, jykevät kivitalot ja kapeat pikkukujat houkuttelevat kävijöitä pieneen galicialaiseen kylään. Se kiinnostaa erityisesti fantasiakirjoista pitäviä ja valokuvauksesta innostuneita.

Oletko haaveillut matkasta mystiseen kohteeseen, sellaiseen suloiseen pikkukylään, joka on rapistumisestaan huolimatta romanttisen karismaattinen ja kaunis? Pohjois-Espanjassa sijaitseva Combarron kylä vastaa juuri tällaista haavekuvaa.

Combarro sijaitsee merenrannalla ja siitä voisi tulla mieleen vaikka jokin Norjan kalastajakylistä. Tämä paikka on kuitenkin perinteinen galicialainen kalastajakylä ja se on kulttuuriltaan hyvin omaperäinen. Kylä kuuluu Rias Baixas -alueeseen.

Kulttuuriltaan rikas ja omaperäinen

Ensimmäiseksi kylään tullessa pistävät silmään pienet jykevät puu- ja kivirakennukset, jotka on rakennettu pylväiden päälle. Taloja kutsutaan nimellä ”hórreos” ja ne ovat yksi Galician tunnusmerkeistä, ja ovat rakennettu vilja- ja elintarvikkeiden säilyttämiseen.

Symbolisilla hórreos-rakennelmilla on tärkeä merkitys. Kuva: Pixabay

Pylväät estävät tuholaisten pääsyn taloon, ja ne ovat hyödyllisiä myös tulvien ja nousuveden aikana. Vanhin löydetty maininta hórreosta on keskiajalta, 1200-luvulta. Suurin osa Combarrossa säilyneistä hórreos-taloista ovat kuitenkin peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Kyseisiä taloja löytyy kylästä yli 60 kappaletta, joista 30 sijaitsee rannikolla. Combarron puutalot on maalattu punaisella, vihreällä, keltaisella, ruskealla tai jätetty kokonaan maalamatta.

Kylällä kulkiessa näkee myös ”cruiseroja”, eli ristejä. Ne ovat koristeellisia graniittisia maamerkkejä, joita löytyy pitkin kylää talojen katoilta ja teiden risteyksistä. Cruiseroilla on yksi huomiota herättävä piirre: niissä oleva Neitsyt -hahmo on yleensä merelle päin ja Kristus sisämaahan päin.

Kylän kaduilta voi bongata cruisero-ristejä. Kuva: José Luis Filpo Cabana / Wikimedia Commons

Combarro onkin hyvin kuvauksellinen kylä. Siellä on myös pieniä tunnelmallisia tiesokkeloita, jotka puikittelevat sammalta kasvavien kivitalojen ympärillä. Plaza de San Roque -aukiolla on 1700-luvulla rakennettu kirjasto sekä kaksi ”cruiseroa”.

Meri on läsnä kaikessa

Jos kuitenkin olet kiinnostuneempi merestä kuin kaduilla talsimisesta, voit lähteä tutustumaan Peiraon vanhaan kalasatamaan. Combarrossa voit syödä mereneläviä niin paljon kuin sielu sietää. Alueella nimittäin arvostetaan äyriäisiä ja ”pulpo gallegoa”, joka on galicialaistyylinen mustekala-annos paprikan kera.

Pieni kalastajakylä nauttii kuvankauniista maisemista sekä omaperäisestä kulttuurista. Kuva: Nils van der Burg / Wikimedia Commons  

Espanjalaisille merikylille tyypilliseen tapaan Combarro juhlii 16. heinäkuuta El Carmenin Neitsyt -juhlaa, jossa veneet koristellaan kukilla ja lipuilla. Parhaiten koristeltu vene saa kuljettaa Neitsyt-kuvaa herkässä merikulkueessa. Toinen tärkeä juhla kaupungissa on Fiesta del Mejíllon eli simpukoiden festivaali, jota vietetään 15. elokuuta.

Lähteet: ThePointsGuy, Spain.info, Wikipedia, pääkuva: Francisco de Asís Alfaro Fernández / Wikimedia Commons  

Jaa:

Katsaus Espanjan kiinteistömarkkinoihin

Andalusia tarjoaa ilmaisen koronavakuutuksen lomailijoille

add one