Huesca – huikea kulttuurikaupunki

Julkaistu: 04.04.2022
AjanvieteAlue-esittelytUusimmat

Jos Espanjan tunnetuimmat matkakohteet on jo käyty läpi ja kulttuuri kiinnostaa, voi seuraavaksi suunnata vaikka Huescaan. Pohjois-espanjalaisessa puistojen ja puutarhojen kaupungissa järjestetään paljon tunnettuja tapahtumia, ja talojen valtavat muraalit elävöittävät kaupunkikuvaa.

Historiallinen 52 000 asukkaan Huescan kaupunki sijaitsee Aragónin autonomisella alueella Barcelonan ja San Sebastianin välissä ja se tunnetaan myös niemellä La Puerta de los Pirineos eli Pyreneiden portti. Kaupunki on myös Huescan provinssin pääkaupunki.

Isoja kultturitapahtumia

Huescassa on enemmän kulttuuritapahtumia kuin monessa suuremmassakin kaupungissa. Tapahtumat, festivaalit, konsertit, performanssit, fiestat, näytökset ja näyttelyt kasvattavat vuosi vuodelta sekä kokoaan että suosiotaan.

Yksi tunnetuimmista tapahtumista on kesäkuinen Festival de Cine de Huesca -elokuvafestivaali, johon kuuluu myös lyhytelokuvakilpailu. Festivaaleille osallistuvat parhaimmat uudet tulokkaat sekä kokeneimmat elokuvantekijät ympäri maailman. Tuolloin elokuvia esitellään eri puolilla kaupunkia lukuisissa tapahtumissa.

Feria Internacional de Teatro y Danza on lokakuussa pidettävä kansainvälinen tanssinjuhla. Sen tarkoituksena on tuoda yhteen muun muassa erilaisia musiikkiluomuksia, performansseja ja kuvataidetta. Tapahtumassa esiintyy viikon ajan parhaita tanssi- ja teatteriseurueita. Feria Internacional de Teatro y Danza houkuttelee paikalle tuhansia katsojia.

Periferias Festival on Huescan perinteinen tapahtuma, jonka teema vaihdetaan vuosittain. Festivaalissa yhdistyvät sen hetken suositut ja avant-garde -teemat. Ohjelmaan kuuluu konsertteja, näyttelyjä, konferensseja ja esityksiä. Vuonna 2022 Periferias festivaalia vietetään 20.-30.5.

Upeat seinämuraalit pysäyttävät

Huescan yksi katukuvassa huomiota herättävä erikoisuus ovat isot rakennusten seinät peittävät muraalit. Vuonna 2018 Perpetuo Socorron kaupunginosassa toteutettiin yhteisöllinen Barrioh! -kulttuuriprojekti. Projekti perustuu kolmeen peruspilariin, joita ovat julkinen taide, tilat ja kansalaiset.

Kuvalähde Barrioh!

Julkisella taiteella viitataan kaupunkitaiteesen, joka on maksutonta ja kadulla kaikkien nähtävillä. Tilalla viitataan tilojen elvyttämiseen, tiloihin joissa ei ole mitään ja tiloihin, joita ihmiset käyttävät siirtyessään pitkin kaupunkia. Ja ilman kansalaisten osallistumista, sitoutumista ja kiinnostusta olisi projektia ollut mahdoton toteuttaa.

Kuvalähde Barrioh!

Barrioh! on Huescassa ensimmäinen laatuaan ja sen jäljiltä kaupungissa on kahdeksan vangitsevan upeaa seinämuraalia. Teoksissa on tulkittu Perpetuo Socorron kaupunginosan identiteettiä naisen hahmon kautta. Työt edustavat kulttuurista momimuotoisuutta, maahamuuttoa, lähimmäisestä välittämistä sekä vastoinkäymisiä, voimaa ja taistelutahtoa. Projektin teemat ja taidetöiden sijainnit on päätetty yhdessä alueen asukkaiden kanssa.

Kuvalähde Barrioh!

Seinämuraalit tuovat urbaanin taiteen päivittäiseen katukuvaan kaikkien nähtäville mutkattomalla, luontevalla ja näyttävällä tavalla. Huescassa vieraillessa nämä kannattaa ehdottamasti bongata!

Lähteet
huescaturismo.com
neo.com

Artikkelikuva
Flickr

Jaa:

Metrolla Málagan keskustaan loppukesästä

Espanjalaisnuoret saavat 400 euron kulttuurisetelin