Katalonialaiskylä Euroopan kauneimpien listalla

Julkaistu: 23.11.2021
Alue-esittelytEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Yhdysvaltalainen televisiokanava CNN on valinnut katalonialaiskylä Regencósin viidentoista kauneimman joukkoon Euroopassa.

Regencós sijaitsee Gironan provinssissa Bajo Ampurdán seudulla varttitunnin automatkan päässä Costa Bravan rannikosta ja 125 kilometrin etäisyydellä Barcelonasta pohjoiseen.

CNN:n toimittaja Julia Buckley perustelee Regencósin valintaa Euroopan kauneimpien kylien ja pikkukaupunkien joukkoon sen hyvin hoidetulla keskiaikaisella arkkitehtuurilla, satavuotisilla kivitaloilla ja kauniilla kirkkorakennuksella. Myös pienen kylän postikorttimainen vuoristomaisema on otettu arvostelussa myönteisesti huomioon.

Iglesia de Sant Vicenç de Regencós on yksi kylän tärkeimmistä nähtävyyksistä. Kuva: Araceli Merino / Wikimedia Commons.

Muut Euroopan viidentoista kauneimman joukkoon valitut kylät ovat Geithoorn (Hollanti), Guimarães (Portugali), Roscoff (Ranska), Nafplio (Kreikka), Mostar (Bosnia Hertsegovina), Mazara del Vallo (Italia), Clovelly (Iso-Britannia), Korčula (Kroatia), Kenmare (Irlanti), Piran (Slovenia), Reine (Norja), Tarnow (Puola), Anghiari (Italia) ja Dinkelsbühl (Saksa).

Rauhaa rakastaville

Regencós sijaitsee muiden pikkukylien läheisyydessä Costa Bravalla, kuten Palsin sekä Palafrugellin vieressä, ja se on hyvä kohde esimerkiksi päiväreissulle. Kylää on kuvailtu erinomaiseksi matkakohteeksi niille, jotka haluavat päästä rentoutumaan, pois suurkaupunkien hälinästä. Sen mukulakivikadut vanhassa kaupungissa ovat taikaa täynnä, ja kylässä voi syventyä entisaikojen historiaan vanhojen tornien ja linnakkeiden myötä.

Alueella voi myös kävellä ja vaellella sydämen kyllyydestä monia polkuja pitkin, kuten reittiä joka johtaa Puigcalentin pikkukylään, joka koostuu kukkulan huipulla sijaitsevista kartanoista, ja josta on henkeäsalpaavat panoraamanäkymät.

Quermanyn vuori tunnetaan legendastaan, ja nykyään vuorella on monia vaellusreittejä. Kuva: Bloguer / Wikimedia Commons.

Legendoja ja historiaa

Regencósin alkuperä liitetään legendaan Quermanyn vuoren lohikäärmeestä, josta on kerrottu Joaquim Bonet i Mirón runossa. Hän kertoo, että vuoren huipulla muinaisen ajan linnan oletettujen jäänteiden sisällä vartioi lohikäärme arvokasta aarretta. Aarre on myöhemmillä ajoilla kuvailtu kultana, mutta todellinen aarre oli vain vehnää ja papuja. Ne kuitenkin osoittautuivat todelliseksi aarteeksi kyläläisille, jotka saivat niistä elantonsa.

Muinaisen neoliittisen asutuksen jäänteitä on myös löydetty kyseiseltä vuorelta, Palsin kunnasta. Quermanyn etelärinteillä, jotka kuuluvat Regencósille, on jäännöksiä oletetusta louhoksesta, jota hyödynnettiin keskiajalla ja jotka nykyään ovat kuitenkin romahtaneet vuoren huipulla olevien maanvyörymien takia.

Muuri, jonka jäännökset ovat edelleen pystyssä, on Regencósin tärkein historiallinen elementti. Vaikka lähes kaikki muurista on purettu tai myöhempien siviilirakennusten myötä sulautunut, sen nelikulmainen ulkoasu on edelleen hyvin jäljitettävissä. Jäljellä muurista on muun muassa kaksi tornia ja kaksi sisäänkäyntiä. Länsiportissa ei ole primitiivistä sisäänkäyntiä, koska kaari on tehty tiileistä ja jatkuu tunnelilla jossa on kiviholvi.

Osa entisaikojen muurista sekä sen tornit seisovat vielä pystyssä. Kuva: Antoni Grifol / Wikimedia Commons.

Yksi historiallinen elementti on myös Sant Vicençin kirkko, joka kuului Begurin seurakunnalle vuoteen 1788 asti. Nykyinen rakennus on peräisin 1800-luvun alusta, mahdollisesti vuosilta 1805-1815.

Siviiliarkkitehtuurin osalta mainittakoon maalaistalot, kuten Can Bofill, jossa on elementtejä 1500- ja 1600-luvuilta, Mas Prats, samalta ajalta sekä koko Puigcalenti 1600- ja 1700-luvuilta, ajanjaksoilta, jolloin pääasiallinen taloudellinen toiminta oli maatalous.

Lue myös Espanjan eri provinssien suosituimmista pikkukylistä, sekä Pohjois-Espanjan idyllisimmistä kylistä.

Lähteet: CNN, CostaBrava.org, Regencos.cat, pääkuva: Marc79 / Wikimedia Commons

Jaa:

Espanjan kuningaspari valtiovierailulla Ruotsissa

Uutiskirje Marras 02/21

add one