Kierros La Palman saarella jatkuu. Edellisen päivän Fuencalienten suolakenttävierailun jälkeen teki mieli virkistäytyä merellisissä maisemissa. Kesä on upeimmillaan ja turkoosin sininen meri hallitsee näkymää, joten vääjäämättä mieliin hiipi varovainen ajatus virvoittavasta pulahduksesta kirkkaaseen suolaiseen merivesikylpyyn.
Atlantissa on hyvin usein kova merenkäynti, onhan se suuri, kunnioitusta vaativa meri. Vaikka se näyttäisi tyyneltä, niin siinä voi olla kuitenkin kovia, petollisiakin pohjavirtauksia. Kunnioituksesta Atlanttia kohtaan päätimme, ettei se ole meidän uimapaikkamme.
Palman saarella oli kuitenkin luonnon muovaamia altaita, eli niin sanottuja charcoja. Niihin aallot eivät pääse koko voimallaan. Altaissa vuorten seinämät tarjoavat merivedelle mahtavan suojamuurin ja luonnollisen aallonmurtajan.
Charco Azul
Yksi parhaista uimapaikoista saarella on Charco Azul. Se löytyy saaren eteläosasta ja on ainutlaatuinen tapa nauttia merestä turvallisesti perheen pienimpienkin kanssa.
Kalliossa oli koloja ja hauskoja pikkuisia tirkistysikkunoita, joista voi katsoa vellovaa merta. Jalat ovat tukevasti kalliolla ja kädet puristavat tiukasti turvakahvasta.
Silloin tällöin Atlantti sylkäisi halveksivasti meitä maakrapuja kohti isolla aallolla, mutta ei hätää, kalliot olivat mainio kätköpaikka. Kätköksi ne osoittautuivat myös Atlantin ravuille, jotka kuivasivat itseään kallioilla.
Mieleenpainuva ihana kokemus tämäkin oli elämän helminauhaan. Sai kokea Atlantin ärjynnän kaikilla aisteillaan ilman mitään todellista pelkoa. Vierailijoita ajatellen oli erinomaista, että altaan äärelle oli varattu parkkipaikkoja. Charco Azul on saanut palveluidensa ansiosta vuonna 2013 Ecoplayas-lipun.
Päivä luonnonpuistossa
Seuraavana päivänä suuntasimme autolla saaren koillisosaan Parque Natural de Las Nieves -luonnonpuistoon ja laurisilvametsiin. Siellä on paikka nimeltä Cubo de la Galga, jossa on opastuskeskus ja sen yhteydessä pysäköintipaikka, jonne pysäköimme automme.
Cubo de la Galgasta lähtee useita eripituisia vaellusreittejä eri suuntiin. Valitsemme 2,5 kilometrin mittaisen Cascada de los Tilos -reitin, joka lähtee opastuskeskukselta ja palaa sinne takaisin. Reitti on helppo kävellä, sillä se on hyvässä kunnossa, ja korkeuseroja ei kerry 260 metriä enempää.
Laurilvametsässä vaeltaessamme katselimme ihastuneena luonnon taiteilijan luomaa värimaailmaa. Pääväri oli vihreä, kuitenkin kymmenissä eri sävyvivahteissa. Väritys muuttui mitä syvemmälle barrancon eli rotkon syövereihin mentiin. Ensin sekin oli vihreää, mutta sitten tuli harmaata, punaista ruskeaa ja lähes mustaa.
Tämä oli todellista värien ilotulitusta. Linnut lauloivat meille tuhansia vuosia vanhan konsertin. Sävelet olivat mukavan kotoisia sekä iloisia ja tuttuja. Emme osanneet kuvitellakaan, mihin tämä kevyt kepeä konsertti meidät johtaisi.
Seuraavaksi jouduimme ”kiven sisään” eli tunneliin. Lähdimme kävelemään kapeaa tunnelia pitkin eteenpäin. Sitten koimme ihmeellisen kirkkauden ja aivan toisenlaisen konsertin. Tämä musiikki oli jylhää, voimakasta, arvokasta ja kunnioitusta herättävää. Se oli veden ja vuoriston yhteen sointuva duetto.
Tämä täysin ilmainen konsertti oli nautinto kaikille aisteille. Auringon säteet siivilöivät sateenkaaria leikkimään villisti vesilähteessä. Olimme saapuneet upealle Cascada de los Tilos -vesiputoukselle.
Kuvassa Cascada de los Tilos -vesiputous.
Cascada de los Tilos vesiputous:
Pääkaupunki Santa Cruz
Viikon lopulla perjantaina oli vuorossa oikein pääkaupunkikierros. Me emme ole oikein kaupunki-ihmisiä. Luontokohteet ovat jotenkin niin voimaannuttavia arkisen aherruksen vastapainoksi. Nyt kuitenkin nautimme kaikilla aisteilla myös saaren pääkaupungista Santa Cruzista.
La Palman pääkaupunki on saman niminen kuin Teneriffankin pääkaupunki Santa Cruz. Se on perustettu jo vuonna 1493. Kaupunki on todella kaunis, pieni ja postikorttimainen kanarialaistyylinen kaupunki. Kaupungissa ajan saa kulumaan ihaillessa kaunista arkkitehtuuria ja kanarialaisia parvekkeita.
Kaupunki on tiiviisti rakennettu, ja rakentamisessa riittää haasteita korkeuserojen vuoksi.
Kujat ovat kapeita, melkeinpä kädet ulottuvat talon seinästä toiseen. Kaupungissa on noin 15 700 asukasta.
La Palman saari on paikka, joka kannattaa ehdottomasti nähdä ja kokea ainakin kerran.
Lue lisää Kanariansaarista:
Värikäs ja vetovoimainen Las Palmas kiehtoo yhä
Vuoristomaisemia ja vahvoja kulttuuriperinteitä pyhiinvaeltajien Terorissa
La Palman saari – La Isla Bonita osa 1
Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa
Las Teresitas -ranta ja merivesialtaat ovat Teneriffan Santa Cruzin helmiä
Arguineguín – elämää tyynien vesien äärellä
Maspalomas – ainutlaatuinen dyynimaisema Gran Canarian etelärannikolla
Taganana on aito espanjalainen kylä Teneriffalla
Teksti ja kuvat Orvokki Kosunen
orvokki@espanja.com
toimitus@espanja.com
Orvokki Kosunen on puutarhuri, jonka intohimona on tuoda kirjoittamalla ilon pieni pilleri tähän hetkeen.
Hän on asunut Espanjassa noin 10 vuotta ja Teneriffalle hän muutti vuonna 2016.
Orvokki haluaa tuoda Teneriffasta esille luonnonkauneuden, haavoittuvuuden ja sen voiman.
Hän kirjoittaa enimmäkseen Teneriffan kasveista ja luonnosta sekä välillä myös muista Kanariansaarista.
Orvokille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen orvokki@espanja.com.