Mérida vie aikamatkalle Rooman valtakuntaan

Julkaistu: 07.01.2022
Alue-esittelytUusimmat

Espanjassa on paljon jäänteitä Rooman aikakaudelta, mutta Méridassa pääset aidosti tunnelmaan. Rooman ajan teatteri ja kylpylä ovat aina vain käytössä ja Puente Romanolla voit astella roomalaisten jalanjäljissä.

Mérida on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista raunioista koko Euroopassa. Tämän vuoksi tämä Extremaduran keskus on myös UNESCO:n maailmanperintölistalla.

Kestävää rakentamista

”Puente Romano” on kaupungin yksi tunnetuimista nähtävyyksistä ja pisin roomalainen silta, joka on koskaan rakennettu. Noin 100 vuotta ennen ajanlaskun alkua rakennetun melkein 800 metrisen sillan saavat nykyään ylittää vain jalankulkijat.

Puente Romano on yksi kaupungin symbolisimmista nähtävyyksistä. Kuva: Pixabay

Yksi merkittävimmistä rakennuksista roomalaisten ajalta on Teatro Romano de Mérida eli roomalainen teatteri (pääkuvassa). Se rakennettiin jo vuosina 16–15 eaa. ja sinne mahtuu lähes 6000 ihmistä, mikä vastaa suurimpia jalkapallostadioneita nykyään. Se on edelleen toiminnassa 2000 vuoden jälkeenkin, sillä heinä-elokuussa siellä järjestetään kansainvälinen klassisen teatterin festivaali. Kesäkuussa taas juhlitaan ”Emerita Lvdica” -festivaalia, jossa Méridan kadut palautuvat hetkeksi gladiaattoreille ja roomalaisille.

Méridassa on tietysti myös akvedukteja, eli vedenkuljetus järjestelmiä, joista osa on jopa yli viisi kilometriä pitkiä. Akveduktien tarkoitus oli tuoda kaupunkiin puhdasta vettä vuoristolähteistä. Ensimmäiset akveduktit olivat roomalaisten tekemiä ja niiden rakentaminen osoitti suurta insinööritaitoa. Tämän vuoksi niitä pidetään edelleenkin keisarikunnan mahdin osoituksena.

Akvedukteilla oli tärkeä tehtävä puhtaan veden kuljetuksessa. Kuva: Pixabay

Alangessa (30 km päässä kaupungista) sijaitsee Méridan arkeologinen alue, joka koostuu roomalaisista kylpylöistä ja kaupungin linnoituksen jäänteistä. Vanhat lämpökylpylät on liitetty modernimpaan kylpylään, ja nekin kuuluvat UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Sirkushuveja tarkkasilmäisille

Edellä mainittujen kohteiden lisäksi Méridasta voi löytää Rooman aikaisen urheiluareenan, joka tunnetaan myös yhtenä parhaiten säilyneenä roomalaisena sirkuksena. Sirkuksen tarkkaa rakennusaikaa ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan joitakin vuosia Méridan kaupungin rakentamisen jälkeen (25 eaa.). Areenalla järjestettiin muinoin kilpa-ajoja hevosvaunuilla. Urheiluareenasta on yhä jäljellä osia katsomosta ja sisäänkäynnistä. Sen valtava koko on edelleen havaittavissa, vaikka suurin osa areenasta onkin tuhoutunut.

Roomalainen sirkus tarjosi asukkaille monenlaisia huveja. Kuva: VonRalph / Wikimedia Commons

Areena on yli 400 metriä pitkä ja 100 metriä leveä. Tämä valtava sirkus sijaitsi roomalaisen asutuksen muurien ulkopuolella ja sinne mahtui arviolta noin 30 000 katsojaa. Areenan keskellä on jäännökset sitä kahteen osaan erottaneesta muurista, jota kutsutaan nimellä ”spina”, eli selkäranka. Muuria olivat alun perin koristaneet erilaiset obeliskit ja tarkkasilmäisimmät voivat edelleen nähdä niiden perustuksia.

Areenan sisällä on luvallista vierailla, ja sen vieressä on museo, jossa on tarkempaa tietoa rakennelmasta ja roomalaisen ajan sirkuksesta.

Kulje roomalaisten jalanjäljissä

Méridan nähtävyydet sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, joten voit vierailla kaikissa niissä jalan. Niitä on runsaasti, mm. näyttävä Dianan temppeli, edelleen käytössä olevat padot sekä tuhoutunut amfiteatteri, joka kuuluu kylpylöiden ohella arkeologiseen alueeseen.

Jos olet kiinnostunut Méridan historiasta, älä unohda käydä Rooman taiteen kansallismuseossa. Sieltä voit löytää historiallisesti tärkeitä roomalaisia veistoksia sekä kauniita muinaisia mosaiikkeja.

Myös itse kaupunki on kuvankaunis ja siellä järjestetään usein erilaisia tapahtumia. Kuva: Tomás Fano / Wikimedia Commons

Ilman roomalaisia jäännöksiäänkin Sevillan pohjoispuolella sijaitseva Mérida on kiehtova paikka. Sen Guadiana-joen rannat viheralueineen, hiljaiset kadut ja aukiot, sekä maamerkit, kuten arabien linnoitus tai goottilainen kirkko ”Nuestra Señora de la Antigua” saavat turistit viihtymään kaupungissa erinomaisesti.

Lähteet: GetByBus, Spain.info, Wikipedia, Expedia.fi, pääkuva: Pixabay

Jaa:

Espanjalaisilla juustoilla on pitkät perinteet

Aluevaalit22 ennakkoäänestys Espanjassa