Málagan sataman kupeessa sijaitseva majakka La Farola on Manner-Espanjan ainoa naispuolinen edustaja lajissaan. Sen vieressä leviävät Málagan suosituimmat turistikohteet historiallinen ranta La Malagueta sekä kunnostettu huvivenesatama Muelle Uno. Rouvan julistaminen suojelukohteeksi uhkaa moderneja rakennushankkeita.
Málagan majakka rakennettiin vuonna 1817 ja se tunnetaan nimellä ”La Farola”, vaikka sana majakka on espanjaksi maskuliini ”el faro”. Feminiinejä majakoita löytyy koko Espanjasta vain kaksi. Toinen on Kanariansaarten Teneriffalta löytyvä La Farola del Mar. Yli 200-vuotisen historian omaava monumentti ollaan julistamassa Espanjan kulttuurihistorian suojelukohteeksi. Nimitys uhkaa karittaa satama-alueen pilvenpiirtäjähotellin rakennushankkeen.
Majakan upea ympäristö
Muelle Uno -nimellä tunnettu satama-alue, jonka päästä La Farola löytyy, on ripoteltu täyteen pieniä putiikkeja ja mukavia kahviloita sekä ruokailupaikkoja merinäköalalla.
Satamaan ankkuroivat Välimerta kiertävät, suuret risteilyalukset, ja Muelle Unon mutkasta löytyvät myös Hard Rock Café Málaga sekä modernin lasikuution alle kätkeytyvä, Pariisin nykytaidemuseon alainen Centre Pompidou.
Sataman alueella järjestetään lukuisia ulkoilmakonsertteja sekä suuret käsityömarkkinat (El Zoco de Muelle Uno) joka kuun kolmena ensimmäisenä sunnuntaina.
Tunnetulta majakalta itään päin käveltäessä tullaan La Malaguetan rannalle. Sitä reunustava rantakatu on suosittu ulkoilureitti niin lenkkeilijöiden kuin sunnuntaikävelijöidenkin keskuudessa. La Malaguetan rantaravintoloista eli chiringuitoista leviää ruoka-aikaan herkullisten, useimmiten merenelävistä valmistettujen annosten tuoksu.
La Farolan läheisyydessä saa helposti päivän kulumaan, ja 10 minuutin kävelyn päässä on Málagan kaunis vanhakaupunki.
Majakalla on pitkä historia
Málagan La Farolan rakennuksen suunnitteli aikoinaan merenkulun insinööri ja sataman johtaja Joaquín María Pery y Guzmán. La Farolassa on tänä päivänä kaksi kerrosta, jotka aiemmin toimivat majakan ylläpidosta huolehtivien henkilöiden kotina.
Näin ei kuitenkaan ollut aikojen alussa, vaan Pery y Guzmán suunnitteli majakan pelkästään pyöriväksi majakkalyhdyksi. Kun vuosia myöhemmin päätettiin, että majakkatyöntekijät saisivat asustaa paikan päällä, ja rakennusinsinööri Don Ángel Mayo laati vuonna 1853 suunnitelmat ensimmäisen asuinkerroksen lisäämiseksi. Toinen kerros rakennettiin vuosina 1909–1913.
Hyvin säilynyt monumentti
Kansalaissodan aikaan La Farolan valot sammutettiin ja majakka maalattiin hiekanväriseksi rakennuksen suojelemiseksi pommituksilta. Majakka onkin säilynyt yleisesti hyvässä kunnossa, eikä rakenteellisia vaurioita ole havaittavissa, vain vuosien kulumisen jättämiä jälkiä.
Viimeinen majakanvartija poistui rakennuksesta vuonna 1993 ja 43 kilometrin päähän saakka valoa näyttävän majakan toiminta on nykyään automatisoitu. Tänä päivänä majakan sisällä säilötään käsityönä valmistettuja kivivillalaseja, asetyleenilyhtyjä, lyhtyoptiikan pohjia, sähkölamppuja, kellon kappaleita ja vanhoja sähkölaitteita, jotka toimivat arvokkaana oppimismateriaalina.
Korkeimman luokan suojelukohde
Málagan kaupunkikuvan sympaattista symbolia on pitkään kaavailtu espanjalaisen historian ja kulttuuriperinnön korkeimman luokan suojelukohteiden listalle (Bien de Interés Cultural, BIC). Espanjan kulttuuriministeriö otti asian käsittelyyn vuoden 2022 alussa ja päätös on myönteinen. Nyt odotetaan vain byrokratian rattaiden pyörimistä, jotta nimitys saadaan viralliseksi.
Málagan satamahallinto on pistänyt nimityshankkeelle kampoihin vedoten sen tuomiin toiminnallisiin ongelmiin, jotka vaikuttaisivat Málagan telakan tavanomaiseen arkeen. Kaupungissa on ilmaistu huoli myös siitä, miten päätös vaikuttaa alueelle kaavaillun pilvenpiirtäjähotellin tai majakan lähelle tulollaan olevan Trocadero-ravintolan rakennussuunnitelmiin. Suojelualue ulottuu vain majakkarakennuksen lähiympyrään, mutta päätöslauselmassa huomautetaan, että majakan visuaalista ympäristöä on kunnioitettava.
Puolesta ja vastaan
Etenkin 116-metrisen hotellin rakennussuunnitelmat ovat ajaneet malagalaisia barrikaadeille. Kansanliike Defendamos Nuestro Horizonte on sitä mieltä, että La Farolan tulee jatkossakin olla Málagan skylinen tähti, ”kaupungin Eiffel-torni ja Big Ben”.
BIC:n puolesta jo vuosien ajan puhunut professori Francisco Rodríguez Marín huomauttaa, että uuden hotellin rakentaminen La Farolan eteen, vaikkakin suojatilan ulkopuolelle, olisi säädöksiä vastaan. Visuaalisten rikkeiden lisäksi pilvenpiirtäjähotelli peittäisi näkyvyyttä ja estäisi suoraan rakennusta toimimasta enää majakkana.
Siinä kun satamahallinto kannattaa uuden majakan rakentamista kauemmaksi ja La Farolan muuttamista vierailtavaksi turistirakennelmaksi, nykyisen majakan puolustajat julistavat: ”La Farola rakennettiin satamamajakaksi ja se on edelleen toiminnasta. On vain loogista, että se saisi edelleen jatkaa tehtäväänsä. Hotellihankkeessa ei ole mitään järkeä, sillä sen myötä majakka sammuisi ja lakkaisi työnsä, jota varten se on rakennettu.”
Lähteet: