Taidetta ja historiaa Antoni Gaudin Güellin puistossa

Julkaistu: 09.08.2021
Alue-esittelytEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Barcelonan yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Antoni Gaudin suunnittelema Güellin puisto, joka oli alunperin epäonnistunut rakennusprojekti. Runsaasti taidetta ja historiaa sisältävä puisto on alkuaikojensa epäonnistumisista huolimatta yksi tunnetuimpia maisema-arkkitehtuuriluomuksia, ja kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Kuva: Flickr / Raphael Labaca Castro

Epäonnistunut rakennusprojekti

Antoni Gaudin suunnittelema Parc Güell sijaitsee Gràcian kaupunginosassa Barcelonassa. Tämän “surrealistisen” puiston rakennusprosessi kesti vuodesta 1900 vuoteen 1914. Se avattiin vierailijoille vuonna 1926.

Puiston toimeksiantaja ja Gaudin ystävä Eusebi Güell, jonka mukaan puisto myös nimettiin, halusi alueesta kaupunkipuutarhan. Puutarhan oli tarkoitus olla asuinalueena varakkaammille kaupunkilaisille, ja sen piti olla 60 tontin yksityinen lähiö, mutta kysynnän tyrehdyttyä Güell päätti myydä muutaman tontin ja rakentaminen keskeytettiin. Suunnitelma ei siis koskaan toteutunut ja vuonna 1923 puisto siirtyi kaupungin omaisuudeksi.

Kuva: Flickr / Jorge Franganillo

Yllätyksiä matkassa

Kuin unimaailmasta tulevia rakennelmia katsellessa nousee mieleen kysymys: ”Miten ne edes voivat pysyä pystyssä?”. Surrealistista tunnelmaa kuitenkin rikkoo se, että puisto ikään kuin mukautuu ympäristöönsä palmurunkoja jäljittelevillä pylväillään, luonto-aiheisilla patsaillaan ja Välimeren kukkien värisillä mosaiikeillaan.

Puisto rakennettiin korkealle kukkulalle “Muntanya Peladalla” (suom. paljas vuori), jossa kasvaa tyypillistä harvaa Välimeren ylämaan kasvillisuutta. Luontorakkaana ihmisenä Gaudi halusi ehdottomasti kasvillisuuden esille puistossaan. Hän myös halusi säilyttää alueen mäkisyyden, jonka vuoksi aluetta ei alettu tasaamaan, vaan kukkulaisimmille kohdille rakennettiin siltoja.

Puiston korkein huippu on Turó de les tres Creus, eli kolmen ristin kukkula. Puistoa rakentaessa kukkulalta löydettiin esihistoriallisia luolia ja fossiileita. Näiden innoittamina Gaudi päätti rakennuttaa paikalle kaikkiin neljään ilmansuuntaan osoittavat ristit. Luolissakin on mahdollista käydä ja alueella sijaitsee mukava ulkoilmakahvila.

Kuva: Wikimedia Commons / Baikonur

Puiston rakenne ja ulkonäkö

Puistoa ympäröi kivimuuri, jossa on seitsemän sisäänkäyntiä. Pääsisäänkäynnin edessä on kaksi paviljonkia. Ne kieltämättä herättävät unimaisen tunnelman, sillä yksikään niiden kulmista ei ole suora. Paviljongit on koristeltu perinteisellä katalonialaisella trencadís-keramiikalla mosaiikkimaisesti.

Sisäänkäynnin edestä nousevat portaat vievät sadan pylvään saliin “Sala de las Cien Columnas”, jossa on todellisuudessa vain 84 pylvästä. Sali on sivuseinätön, avoin sali, jonka useat pylväät ovat nekin vinossa. Paviljonkien tapaan, Gaudi on käyttänyt salia koristellessaan mosaiikkikuvioita.

Portaikon keskiössä on puiston tunnetuin kohde; mosaiikein koristeltu liskopatsas, joka symboloi lohikäärmettä. Salin katolla, jonne portaat johtavat, avautuu upea näköalapaikka. Se tekee vaikutuksen niin arkkitehtuurillaan, kuin maisemillaankin. Salin katon suunnitteli Gaudin lisäksi arkkitehti Josep M. Jujoli. Katolta näkyy Barcelona koko komeudessaan, merelle saakka. Näköalapaikan kaiteet kiemurtelevat käärmemäisesti ja ovat koristeltu värikkäillä kaakeleilla. Kaiteisiin on rakennettu penkit vierailijoita varten. Penkkien istuinosan muodon sanotaan syntyneen niin, että Gaudi oli käskenyt työmiestensä istahtaa housut kintuissa märkään sementtiin.

Puiston alueella voi nähdä paljon ammattimuusikoita soittamassa ja laulamassa, jotka hekin ovat osa puiston tunnelmaa.

Kuva: Flickr / xiquinhosilva

Vinkkejä!

Puistossa on mahdollista saada opastettu kierros. Monet siellä käyneet suosittelevat tuloa aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin puisto ei ole tupaten täynnä. Jos olet kiinnostunut Gaudin elämästä, niin puistoalueella on myös Gaudin itselleen rakennuttama talo, jossa hän asui puistoa rakentaessaan. Nykyään se toimii Gaudi-museona “Casa-Museu Gaudí”.

Alueella on myös uniikki mahdollisuus päästä 4D-teatterisaliin, joka esittelee Gaudin elämää, myös haju- ja tuntoaisteja käyttäen. Kokemus voi auttaa näkemään Gaudin ja hänen teoksensa täysin uudessa valossa.

Lähteet: Rantapallo, Tripsteri, AllExciting, Wikipedia

Jaa:

Helleaalto koettelee lähes koko Espanjaa

Leo Messi ei jatka FC Barcelonassa

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.