Zarautz – Baskimaan piilotettu helmi

Julkaistu: 11.08.2021
Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Gipuzkoa-rannikolla Baskimaassa sijaitsee monille hieman tuntemattomampi kaupunki Zarautz. Sen monen kilometrin pituinen hiekkaranta, kävelykadulla loistavat veistokset, historiaa tihkuvat rakennukset sekä ainutlaatuinen luonto houkuttelevat varsinkin tuhansia surffaajia ympäri maailmaa.

Kaupunki, jossa meri kohtaa vuoret, Zarautz on nykyään enimmäkseen tunnettu surffauksesta sekä suussasulavasta baskiruuastaan, mutta pikkukaupunki loistaa entisaikojen kalastuskylänä, jolla on pitkä historia, ja joka eli meren antimilla.

Rantakaupunki on varsinkin surffaajien suosiossa. Kuva: Flickr / Daniel Zudaire Araiz

Historiaa 1200-luvulta lähtien

Zarautz on ollut kaupunki 1200-luvulta lähtien, tarkemmin sanottuna siitä lähtien, kun Fernando III El Santo halusi valloittaa Navarran ja myönsi lainkäyttövallan vuonna 1237 sen kulkua hyödyntäen. Siitä syntyi tämä pieni rannikkokaupunki. Vielä 1500-luvulle asti Kantabrianmeri oli kaupungin taloudellinen veturi valaanpyynnin ansiosta. Nykypäivänä valaanpyynti on siirtynyt surffiturismin tieltä.

Zarautzin ranta on Gipuzkoan maakunnan pisin, jopa 2.5 kilometriä pitkä, ja sitä ympäröivät kalliot. Villit aallokot, ympäröivä luonto, hieno hiekka ja suuri gastronominen perinne tekevät Zarautzista ihanteellisen kohteen täydelliseen kesälomaan.

Zarautz on ollut jo entisaikaan suosittu kohde. 1800-luvun aatelisto rakennutti vapaa-ajan palatsejaan kaupunkiin, joista kuitenkaan nykypäivänä ei ole jäljellä enää montakaan. Nykyään kaupunki loistaakin enemmän rantansa sekä kävelykatunsa ansiosta. Kävelykadulta löytyy useita herkullisia ravintoloita ja baareja, joissa voi uppoutua maukkaaseen baskiruokaan.

Kävelykadulle suositellaan menoa varsinkin silloin kun meren aallot ovat todella voimakkaat, sillä silloin voi nähdä meren koko todellisen voiman. Rannalle mentäessä kannattaa etsiä lekottelupaikka rannan itäisemmästä osasta, sillä vuoroveden noustessa rantakaistale saattaa kaventua jääden aallokkojen alle.

Ranta ja kävelykatu houkuttelevat turisteja eniten. Kuva: Flickr / Daniel Lobo

Tekemistä historiakohteista luontopolkuihin

Rannan ja surffauksen lisäksi kaupunki tarjoaa monia muitakin upeita nähtävyyksiä, aktiviteetteja ja kohteita. Zarautzista löytyy vanhakaupunki, sekä muutamia entisaikojen vanhoja palatsimaisia taloja. Esimerkiksi Dotorekua-talo 1500-luvulta, jossa on nähtävillä Zarautzin vaakuna, sekä Casa Portu, nykyinen kaupunginvaltuuston päämaja ja historiallinen-taiteellinen monumentti vuodelta 1964.

Myös yksi kaupungin helmistä on Torre Luzea, vaikuttava kolmikerroksinen rakennus 1500-luvulta, joka oli aikoinaan vartiotorni. Nykyään se pitää sisällään erinomaisia 1500-luvun maalauksia. Kävelykadulta löytyy myös Palacio de Narros, joka oli aikoinaan Zarautz perheen koti ja eräänlainen kaupungin tunnus nykypäivänä.

Palatsin edessä sijaitsee Santa María la Real. Kahden luostarin, fransiskaanien ja karmeliittien, lisäksi Zarautzissa on tämä 1400-luvun goottilainen kirkko, jossa on upea barokkialttaritaulu vuodelta 1560 ja joka on kuvattu Andrésille ja Juan de Araozille. Se on yksi Zarautzin pakollisista nähtävyyksistä, koska sen kellotorni oli alun perin Zarautzin perheen koti ja sisällä on nykyään Zarautzin taide- ja historiamuseo.

Santa María la Real on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Flickr / Sergio Morchon

Kaupungista löytyy myös valokuvausmuseo sekä Cristóbal Balenciaga -museo, jossa on esillä muoti-ikonin töitä.

Zarautz hurmaa ympäri vuoden, mutta kaupunkiin kannattaa matkustaa erityisesti elokuussa, sillä silloin kaupungissa vietetään useita festivaaleja, regattaa sekä käsityöläismarkkinoita.

Lisäksi kaupungissa voi todella nauttia luonnosta lähtemällä kävelylle korkkitammien ja tammilehtojen välisille poluille Pagoetan luonnonpuiston läpi. Puistosta löytyy erilaisia vaellusreittejä. Iñurritza -biotoopille voi myös lähteä opastetulle suokierrokselle, joka on ainutlaatuinen kokemus.

Lähteet: Condé Nast Traveler, Basque Country Tourism, artikkelikuva: Carles Rabada / Unsplash

Jaa:

Sähkön hinta kiipesi uuteen ennätykseen

Helleaalto koettelee lähes koko Espanjaa