Vihreällä vuorenrinteellä, noin 800 metrin korkeudessa Gran Canarian keskiosassa sijaitsee Tenteniguadan kylä. Pienen kylän pääkadun varrella ei näy ihmisiä, eikä juuri autojakaan. Täydellisen hiljaisuuden rikkoo aasin huuto. Pian kukkokin innostuu kiekumaan.
Gran Canarian Tenteniguadasta alkavan, noin 3,5 kilometriä pitkän San Miguelin rotkon pohjalla kulkeva kaunis kävelypolku johtaa läheiseen pikkukaupunkiin, Valsequilloon. Tämän lyhyen reitin kulkemalla pääsee näkemään aitoa kanarialaista maaseutua ja nauttimaan rotkon vehreästä luonnosta.
Tenteniguadan kylästä San Miguelin rotkoon
Tenteniguadaan pääsee itärannikolla sijaitsevasta Telden kaupungista bussilla numero 13. Puolisen tuntia kestävän matkan aikana bussin ikkunasta voi ihailla vähitellen jylhemmäksi muuttuvaa maisemaa.
Tenteniguadassa on vain yksi kauppa ja pari ravintolaa. Hämärältä ja suljetulta vaikuttavassa Las Cañas Grill -ravintolassa sai kuitenkin ystävällistä palvelua, hyvää kahvia ja herkullisen täytetyn patongin, bocadillon.
Ensimmäinen opaste Valsequilloon johtavalle polulle löytyy pääkadun Calle La Paradan varrelta. Oikealle kääntyvää Calle San Juania kävellään suoraan eteenpäin ja ohitetaan Ermita San Juan Babtiste -kappeli. Barranco de San Miguelille, eli San Miguelin rotkolle, vievä tie löytyy Calle San Juanin loppupäästä.
Tien varressa kasvavat korkeat eukalyptukset on istutettu tänne vuosikymmeniä sitten varjoa tuomaan. Australiasta kotoisin oleva laji on levinnyt myöhemmin koko saarelle. Huomio kiinnittyy myös kylän talojen pihoilla kasvaviin, hedelmiä täynnä oleviin appelsiini- ja sitruunapuihin. Tenteniguada ja Valsequillo tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea mantelipuistaan.
Manteli kukkii talvella
Keski-Aasiasta kotoisin oleva mantelipuu (prunus dulcis) löysi tiensä Gran Canarialle espanjalaisten valloittajien mukana 1500-luvulla. Manteli viihtyy ilmastossa, jossa kesät ovat lämpimiä ja kuivia, talvet leutoja ja kosteita.
Puun vuotuinen kasvuprosessi vaatii kuitenkin myös alle 10 asteen lämpötilan lyhyeksi ajanjaksoksi. Näin ollen saaren rannikkoaluita viileämpi vuoristoinen keskiosa tarjoaa mantelipuulle hyvät kasvuolosuhteet. Puita näyttää kasvavan niin pihoilla kuin teiden varsillakin.
Mantelin kukinta ajoittuu tammi-helmikuulle. Tenteniguadan kylän laitamilla ensimmäiset mantelipuut olivat kukassa vähän tammikuun puolenvälin jälkeen. Kauniissa kukinoissa on voimakas, makeahko tuoksu.
Mantelin kukintaa juhlitaan saarella näyttävästi eri kylien El almendro en flor -fiestoissa, joiden ohjelmaan kuuluu markkinoita, kansantanssia ja musiikkia. Saarella on erityisiä ”mantelireittejä” joita ajamalla pääsee ihailemaan puiden kukintaa.
Satoa korjataan elo-syyskuussa. Saaren vulkaanisen maaperän sanotaan antavan mantelille erityisen hyvän maun. Manteli on Espanjassa perinteinen makeiden herkkujen raaka-aine, josta tehdään monenlaisia tuotteita, kuten pikkuleipiä, makeisia ja kakkuja.
Kahviloissa myytävä, Tarta de Santiago -mantelikakku saattaa näyttää vaatimattomalta, mutta on parhaimmillaan mehevä herkku täynnä mantelin makua.
Barranco de San Miguel
Rotkon keskellä kulkeva reitti oli ennen tärkeä kulkuväylä, joka yhdisti Tenteniguadan ja Valsequillon, ja sitä kuljettiin jalkaisin. Vuonna 1935 valmistuneen San Miguelin sillan myötä rotkopolku menetti merkityksensä, kun kylästä toiseen päästiin kulkemaan tietä pitkin.
Nykyisin reitti on osa vaelluspolkujen verkostoa, ja siihen on mahdollista yhdistää muitakin osuuksia, mikäli haluaa kulkea pidemmän matkan.
San Miguelin rotkon kasvillisuus on monimuotoista sekä paikoin tiheää ja piikikästä. Yksi näyttävimmistä kasveista on tulokaslaji jättiagave (agave americana), jota kasvaa polunvarsilla runsaasti. Jättiagaven kukkavarret kasvavat huomiota herättävän korkeiksi, jopa kahdeksanmetrisiksi.
Kasvin erikoisuus on sen pitkäikäisyys. Jättiagave elää kymmeniä vuosia, mutta kuolee kukittuaan vain yhden kerran. Toinen alueella runsaslukuisesti esiintyvä kasvi on Kanariansaarten kotoperäinen jubantyräkki (euphorbia regis jubae), joka on muodoltaan pyöreä, keltakukkainen pensas.
Runsaan kasvillisuuden ansiosta rotkomaisema on omaleimainen, ja tarjoaa erityisesti luontoharrastajille paljon tutkittavaa. San Miguelin rotkopolku on pääosin tasainen ja helppokulkuinen.
Ylös rotkosta noustaan rinteessä mutkittelevia porrasaskelmia pitkin, ja samalla päästään lähes suoraan Valsequillon vanhaan keskustaan.
Valsequillo tunnetaan maataloustuotteistaan
Pientä, viehättävää kaupunkikeskustaa ympäröivät laajat maanviljelysalueet. Valsequillo tunnetaan erityisesti mansikkaviljelmistään ja mehiläistarhoistaan. Viinitiloilla ja juustoloissa tuotetaan korkealaatuisista paikallisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita.
Monia niistä myydään paikallisilla markkinoilla, ja joidenkin tuottajien tiloilla on mahdollista vierailla. Lisätietoja löytyy turismovalsequillo.com-sivuilta.
Valsequillon keskustan pieni kirkko, Parroqia de San Miguel Arcangel on rakennettu 1900-luvun alussa. Melko yksinkertainen rakennus kätkee sisäänsä arvokkaita taideaarteita.
Kirkon nimi viittaa kaupungin suojelupyhimyksenä pidettyyn arkkienkeli Mikaeliin. San Miguelin fiestaa juhlitaan kaupungissa vuosittain 29. syyskuuta. Kirkon lähellä on bussipysäkki, jolta pääsee takaisin Telden suuntaan meneviin busseihin.
Lue lisää Kanariansaarista:
Aktiivilomailija nauttii Gran Canarian rannoista kävellen
Gran Canarian Arucas on rommistaan kuuluisa kaupunki saaren pohjoisrannikolla
Vuoristomaisemia ja vahvoja kulttuuriperinteitä pyhiinvaeltajien Terorissa
Värikäs ja vetovoimainen Las Palmas kiehtoo yhä
Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa
Arguineguín – elämää tyynien vesien äärellä
Maspalomas – ainutlaatuinen dyynimaisema Gran Canarian etelärannikolla
Lähteet
turismovalsequillo.com
grancanaria.com
Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com
Anne-Mari tutustui Gran Canariaan ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten lomamatkalla. Arguineguínissa vietetyn ihanan rantaloman jälkeen myös seuraavat lomamatkat suuntautuivat samaan kohteeseen.
Gran Canaria meni vuosien aikana yhä syvemmälle Anne-Marin sydämeen. Hän alkoi harrastaa patikointia ja espanjan kielen opiskelua.
Lopulta hankittiin oma pieni koti valkoisesta rinnetalosta Patalavacasta, josta näkyy sekä meri että vuoret. Anne-Marin tulevaisuuden haaveisiin kuuluvat etätyöt ja yhä pidemmät ajanjaksot Kanarialla.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.