ALV korotuksia Espanjassa

Julkaistu: 05.09.2012
Asuminen

Arvonlisäveron korotus Espanjassa astui voimaan 1.9.2012. Tämä näkyi kuun vaihteessa esimerkiksi jonoina huoltoasemilla polttoaineen alv:n noustessa 18%:sta 21%:iin. Asunnonostajalle korotus tarkoittaa uudisasunnon arvonlisäveron nousua 4%:sta 10 prosenttiin.

Huom. Uudisasunnon vero pidetään alennettuna 4% suuruisena vielä 31.12.2012 saakka, joten sitä ennen ostetussa uudisasunnossa voi säästää hankintakustannuksissa useita tuhansia Euroja.

Arvonlisävero luokat Espanjassa ovat syyskuusta lähtien 4%, 10% ja 23%. Alin arvonlisävero maksetaan päivittäistavaroista ja lääkkeistä.

Suurimmat veromuutokset kohtasivat koulutarvikkeita, joista maksettavan arvonlisäveron osuus nousi 4%:sta ylimpään luokkaan (21%). Alimmassa luokassa pysyivät vain koulukirjat ja kartat.

Arvonlisäveron korotukset näkyvät espanjalaisten ostoksissa entistä kalliimpana vapaa-ajan viettona. Esimerkiksi diskojen sisäänpääsymaksut, kampaamopalvelut ja elokuva- sekä konsettilippujen alv nousi 8%:sta 21%:iin. Myös musiikin ja urheilun osalta verotus näkyy paineena hintojen korotuksiin. Esimerkiksi näyttelijöiden, ohjaajien ja esiintyjien laskutuksessa käytössä on nyt 21%:n arvonlisävero.

Digitaalisen television verotus nousi 8%:sta 21 prosenttiin.

Hintamuutokset siirtyvät ainakin osittain suoraan tuotteen hintoihin. Moni palveluntarjoaja esimerkiksi kampaamoalan yrittäjä pyrkii kuitenkin välttämään suuria muutoksia asiakkaiden menettämisen pelossa.

Arvioiden mukaan arvonlisäveron muutos nostaa espanjalaisen perheen vuosikuluja 400–600 euron verran.

Tiedot: El Mundo

Jaa:

Penelope auttaa Espanjaa kriisissä

Eroja asuntojen hinnoissa