Asuntokaupan varainsiirtoveron suuruus vaihtelee alueittain

Julkaistu: 15.10.2021
AsuminenOstaminen ja vuokraaminen

Espanjassa ostaja maksaa käytetyn asunnon kaupan yhteydessä varainsiirtoveron (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales, ITP). Veroprosentti riippuu asunnon sijaintipaikasta.

Varainsiirtoverojen verotusoikeus on autonomisilla hallintoalueilla, jotka voivat tietyissä rajoissa vapaasti määritellä veroprosentin koskien käytettyjen asuntojen kauppaa.

Poikkeuksena ovat uusien asuntojen kaupat, joista maksetaan varainsiirtoveron sijaan IVA-arvonlisävero. Sen suuruus on kymmenen prosenttia kaikkialla muualla paitsi Kanariansaarilla, jossa maksetaan vastaava seitsemän prosentin IGIC-vero.

Käytettyjen asuntojen kaupassa vähiten varainsiirtoveroa maksetaan nykyään Madridissa, Navarrassa, Ceutassa ja Melillassa (6%), Kanarialla (6,5%), Riojassa, Baskimaassa ja Andalusiassa (7%).

Kovinta käytettyjen asuntojen varainsiirtoverotus on Valencian seudulla, Kataloniassa, Kantabrialla ja Galiciassa, joissa kaikissa veroprosentti on kymmenen (10%).

Viime kevääseen saakka Andalusiassa oli voimassa porrastettu veroasteikko, jolloin veron suuruus oli 7, 8 tai 9 prosenttia asunnon hinnasta riippuen. Huhtikuusta lähtien seitsemän prosentin vero on koskenut kaikkia käytettyjen asuntojen kauppoja ja käytäntö jatkuu aluehallituksen budjettiesityksen mukaan samana myös ainakin vuoden 2022 ajan.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: Opinion de Málaga, Levante

Jaa:

Road tripille Espanjaan – parhaat vinkit pikkulomalle

Lähes kaikki koronarajoitukset purettu Aurinkorannikolla