AsuminenEläminen ja lomailuUnelmat todeksi – muutto Espanjaan

Espanja.Comin kuukauden henkilö marraskuu 2023: Susana Nevado

Julkaistu: 19.11.2023

Madridin-instituutin uusi johtaja on suomalaisespanjalainen maailmankansalainen.

Espanja.Comin marraskuun kuukauden henkilö tulee Madridista. Suomen Madridin-instituutin johtajana aloittaa vuoden 2024 alusta kuvataiteilija ja pedagogi, suomalaisespanjalainen Susana Nevado, jolle Suomen edustaminen on kunniatehtävä.

Suomen Madridin-instituutin johtajaksi vuoden 2024 alusta valittu Susana Nevado on Suomessa yli puolet elämästään asunut syntyperäinen madridilainen.

  • Susana Nevado
  • Asuu Madridissa
  • Asunut Suomessa yli puolet elämästään
  • Kotoisin Madrista

Madridilaissyntyinen Susana Nevado on asunut valtaosan elämästään Suomessa ja puhuu sujuvaa suomea.

Kuvataiteilija-pedagogi lähti Suomeen ensimmäisen kerran jo vuonna 1993, ja pohjoinen maa teki vaikutuksen. Suomesta tuli hänen toinen kotinsa.

– Astuminen Madridin-instituutin johtoon tuntuukin luontevalta. Olen tehnyt paljon kansainvälisiä projekteja sekä Suomessa että Espanjassa, hoitanut rahoitusta ja rakentanut verkostoja. Hallinnollinen työ on ollut omaa osaa työnkuvaa jo pitkään, Nevado kuvailee.

Nevado valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 1992 Madridin Complutensen yliopistosta, ja hän jatkoi opintojaan Helsingin kuvataideakatemiassa.

Tänä vuonna hän valmistui julkisen taiteen erikoisasiantuntijaksi Aalto-yliopistosta. Madridissa hän on ollut mukana suomalaisespanjalaista taideyhteistyötä edistävän Hug Culture -kulttuurijärjestön toiminnassa.

Aktiivisen taiteen tekemisen ohella Nevado on opettanut kuvataidetta Turun ammattikorkeakoulussa 15 vuotta. Seuraavat vuodet hän viettää kuitenkin tiukasti Madridissa johtajapestin myötä.

Ennen kaikkea maailmankansalainen

Suomen Madridin-instituutin tehtävä on edistää suomalaisen taiteen ja kulttuurin kansainvälisyyttä näkyvyyttä ja liikkuvuutta, joten se hyötyy Nevadon laajasta iberoamerikkalaisesta kontaktiverkostosta.

Instituutin toiminta-aluetta on espanjan- ja portugalinkielinen maailma, etenkin Pyreneiden niemimaa ja Latinalainen Amerikka. Vuoden 2023 loppuun asti instituuttia johtaa Pauliina Ståhlberg.

Nevado on sekä paljasjalkainen madridilainen että Suomen kansalainen, ja Madridin-instituutin johtaminen hänelle on kunniatehtävä.  

– Olen asunut suurimman osan elämästäni Suomessa, joten koen, että minusta on tullut yhtä suomalainen kuin heistä, joilla on aitoa suomalaista verta. Itken, kun Maamme-laulu soi.

Susana Nevado ei halua lokeroida itseään vain suomalaiseksi tai espanjalaiseksi. ”Taiteilijana koen kuitenkin olevani ennen kaikkea suomalainen.”

Taiteilija jakaa kodin Madridissa turkulaisen puolisonsa ja tämän tyttären kanssa. Myös Nevadon omat 26- ja 28-vuotiaat tyttäret opiskelevat Madridissa, vaikka toinen heistä onkin tällä hetkellä opiskeluvaihdossa Buenos Airesissa. Perheessä puhutaan sekaisin suomea ja espanjaa.

– Synnyin Madridissa, ja vanhempanikin ovat madridilaisia. En pysty silti sanomaan, kumpi maa minulle on tärkeämpi, Suomi vai Espanja. Olen sekä suomalainen että espanjalainen, minua ei voi lokeroida. Ennen kaikkea olen maailmankansalainen.

Ekologinen näkökulma edellä

Nevado sekoittaa taiteessaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita veistoksista ääneen ja valokuvaan. Taiteen kantavana teemana on ollut jo vuosia kestävyys ja ekologisuus, ja Nevado hyödyntää usein kierrätysmateriaaleja.

– Kestävyys tulee varmasti olemaan tärkeä teema myös johtajakaudellani instituutissa, samoin kuin tasa-arvo ja yhteisöllisyys. Olen tehnyt paljon töitä yhteisötaitelijana, sillä maailman tilanne vaatii mielestäni yhteisöllisyyttä. Se on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Nevado uskoo, että oma taide tulee kulkemaan luontevasti johtotehtävien ohessa.

– Olen toiminut aina hyvin poikkialaisesti. Yhdistän mielelläni esimerkiksi taidetta ja kirjallisuutta, ja haluan aina luoda uutta, oli tilanne mikä tahansa.

Taiteilijana Nevado kokee olevansa ennen kaikkea suomalainen. Suomalaisuus heijastuu hänen töihinsä avarakatseisuutena ja avoimuutena.

– Me suomalaiset olemme avomielisiä. Matkustamme paljon ja näemme maailmaa. Espanjassa kulttuuri on Espanja-keskeisempi. Kutsun sitä kuplaefektiksi, Nevado kuvailee.

– Tämä on tietysti yleistystä, sillä Espanjassa on myös kansainvälisiä taiteen tekijöitä, ja varsinkin nykytaide on laadukasta. Kyse ei olekaan laadusta, vaan mentaliteetista.

Kulttuurikaupunki Madrid

Synnyinkaupunkiaan Madridia Nevado pitää taiteen runsaudensarvena.

– Asun Conde Duquen kulttuurikeskuksen lähellä, ja siellä voin nähdä esimerkiksi nykytanssia ja konsertteja. Madridiin saapuu jatkuvasti huipputekijöitä ympäri maailmaa, mikä on ehdottomasti kaupungin rikkaus.

Nevado arvostaa myös sitä, että Madridia kehitetään jatkuvasti yhteisöllisempään suuntaan. Kävely- ja viheralueita rakennetaan lisää jatkuvasti. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii hiljattain uudistettu Plaza de España -aukio, joka on nyt yksi Madridin vihreistä keitaista.

– Kaupungissa vierailevat kutsun tietenkin tutustumaan Suomen Madridin-instituuttiin, jolla on hyvä sijainti lähellä Prado-museota ja Caixa Forum -kulttuurikeskusta. Instituutti on avoinna arkipäivisin, ja tiloissa on esimerkiksi erilaisia näyttelyitä.

Madridin Prado-museo.

Taiteilijan omia Madridin suosikkikohteita ovat muun muassa Museo Pradon Diego Velázquez- ja El Grego -teoksille omistetut huoneet. Nykytaiteen ystäviä hän kannustaa vierailemaan Conde Duque- ja Casa Encendida -kulttuurikeskuksissa.

Kuninkaallisiin aarteisiin Nevado uppoutuu mielellään Palacio Real -kuninkaanlinnan vieressä sijaitsevassa Galería de las Colecciones Reales -näyttelytilassa.

– Arkkitehtuurin ystävänä rakastan myös vain kävellä Madridissa ja katsoa kaupungin hienoja rakennuksia.

Madridissa on paljon upeita rakennuksia.

Lue edelliset Espanja.Comin kuukauden henkilö -artikkelit:
Espanja.Comin kuukauden henkilöt lokakuu 2023: Niina ja Kim Blomster
Espanja.Comin kuukauden henkilö syyskuu 2023: Minttu Bickerton

Teksti ja kuvat Anna Venejärvi
anna@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anna Venejärvi on Espanjassa noin 15 vuotta asunut freelancer-toimittaja, -copywriter ja -sisällöntuottaja. Ensimmäiset kahdeksan vuotta Anna asui Málagan seudulla, ja pääkaupunkiin Madridiin hän muutti vuonna 2016.

Anna kirjoittaa sekä Espanjan ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä että mielenkiintoisista matkakohteista Madridissa ja muualla maassa. Madridin Anna näkee moniulotteisena suurkaupunkina, jossa riittää koettavaa ja nähtävää.
Annalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anna@espanja.com.

Jaa:

Läpileikkaus Málagan kiinteistömarkkinoihin

La Palman saari – La Isla Bonita osa 1