Espanjassa kuusi vulkaanista aluetta

Julkaistu: 24.09.2021
AsuminenUusimmat
add one

La Palman tulivuorenpurkaus ei yllättänyt tutkijoita. Ennemmin tai myöhemmin se oli odotettavissa ja nimenomaan Kanariansaarilla, joka on yksi Espanjan kuudesta vulkaanisesta alueesta ja niistä kaikkein aktiivisin lähihistoriassa.

Kanariansaarilla on yli 40 tulivuorta. Teneriffalla niitä on yksitoista, Gran Canarialla ja La Palmalla kummallakin kymmenen, Fuerteventuralla kuusi, Lanzarotella viisi ja La Gomeralla sekä El Hierrolla yksi kummallakin.

Viisi muuta Espanjan vulkaanista aluetta sijaitsevat mantereen puolella. Ne ovat La Garrocha (Katalonia), Calatrava, (Ciudad Real, Castilla La Mancha), Cofrentes ja Islas Columbretes -saaret (Valencia) sekä Cabo de Gata (Almería).

Mantereen vulkaanisista alueista ainoastaan 40 kraaterin La Garrocha luokitellaan aktiiviseksi, vaikkakin seudun viimeisestä tulivuorenpurkauksesta on tutkijoiden mukaan kulunut jo 11 500 vuotta. Espanja.Com teki alueesta 2015 jutun, joka on luettavissa tästä: Vulkaaninen Katalonia

Espanjan tunnetuimmat tulivuoret ovat Teneriffan huipulla 3.715 metrin korkeuteen kohoava Teide, sekä Lanzaroten saarimaiseman 1700-luvulla täydellisesti muuttanut Timanfaya.

Kansainvälinen vulkanologien yhdistys IAVCEI on luokitellut Decade Volcanoes -ohjelmassaan Teiden yhdeksi maailman kuudestatoista vaarallisimmasta tulivuoresta. Niille ovat ominaisia isot purkaukset sekä ainakin yhden suuren asutuskeskuksen läheisyys.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: COPE, LA Razón, El País, IAVCEI, kuva: Pixabay

Jaa:

Uutiskirje Syys 02/21

Aurinkorannikon naisyrittäjät kokoontuvat taas!

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.