AjankohtaistaAsuminenOstaminen ja vuokraaminenUusimmat

Espanjasta hankitun loma-asunnon vuokraus – kumpi maa verottaa vuokratulot?

Julkaistu: 26.09.2022

Monet Espanjasta asunnon omistavat vuokraavat asuntoa aikoina, jolloin se ei ole omassa käytössä. Mihin maahan Suomessa vakinaisesti asuva henkilö maksaa verot vuokratuloista ja saako vuokraamiseen liittyvistä kuluista verovähennyksiä?

Näihin kysymyksiin ja muihin verotuksessa askarruttaviin asioihin vastaa Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari Taloustaidossa 25.8.2022 julkaistussa artikkelissa.

Kun omistaa Espanjassa vuokratuloja tuottavan asunnon ja asuu itse Suomessa, vuokratuloista pitää maksaa verot Suomeen. Kiinteän omaisuuden, kuten asunnon vuokratulo voidaan myös veloittaa siinä maassa missä omaisuus on. Veroja ei kuitenkaan tarvitse maksaa kahteen kertaan, sillä kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa joko hyvitys- tai vapautusmenetelmällä. 

Espanjan ja Suomen välillä on verosopimus, jossa lukee säännöt siitä, miten verojen maksaminen toimii. Päivi Kaari kertoo Taloustaidossa, että veroa joutuu maksamaan vähintään Espanjan veron verran, mutta jos Suomen verotus on kireämpää, joutuu maksamaan veroa lisäksi myös Suomeen.

Espanjan ja Suomen välillä on verosopimus, joka estää kaksoisverotuksen.
Ylläpitokulut ovat verovähennyskelpoisia

Espanjassa ei-residentti EU-kansalainen maksaa vuokratuotoista 19 % veroa. Verot maksetaan neljä kertaa vuodessa (huhtikuussa, heinäkuussa, lokakuussa ja tammikuussa). Asunnon ylläpitämiseen menneitä kuluja voidaan vähentää ennen verojen maksua.

Ylläpitokuluja ovat mm. vastikkeet, vakuutus, siivouskulut tai vuokranvälittäjän kulut. On suositeltavaa käyttää espanjalaista paikallista veroneuvojaa, joka tekee veroilmoitukset vuokranantajan puolesta ajallaan. Vuokratulot on ilmoitettava Suomessa pääomatuloina. 

Loma-asunnot voivatkin olla pitkiä aikoja tyhjillään ja verotuksessa on ollut ongelmana se, että miten sekä vuokrattuna että omassa käytössä olevan loma-asunnon muut kuin selvästi vuokraamiseen liittyvät kulut jaetaan vähennyskelpoisiin ja vähennyskelvottomiin. 

Verotus määräytyy asunnon käytön mukaan

Vuonna 2017 annettu korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu (KHO 2017:131) selkeytti verotuskäytäntöä. Ratkaisevaa on missä käytössä loma-asunto on pääasiassa ja onko vuokraaminen vähäistä.

Kaari muistuttaa, että omasta käytöstä johtuvia kuluja ei saa vähentää. Jos siis loma-asunto on suurimmaksi osaksi  omassa käytössä ja vuokraus satunnaista, esimerkiksi vakuutukset saa vähentää vain siltä ajalta, kun asunto on vuokrattuna. Verojen kannalta asunto on siis omistajan omassa käytössä myös silloin, kun se on tyhjillään.

Jos loma-asunto on sen sijaan suurimman osan ajasta vuokrattuna, voi kustannuksia vähentää myös siltä ajalta, kun asunto on tyhjillään. Asunnon katsotaan käytettävän silloinkin tulojen hankkimiseen.

Lähteet
taloustaito.fi
vero.fi
kotiulkomailta.fi
Kuva Pxhere

Jaa:

Uutiskirje syyskuu 02/22

Espanjan kuiva kesä on paljastanut vedenalaisia yllätyksiä