AsuminenRemontointi ja rakentaminen

Miksi etelän kodit ovat niin kylmiä?

Julkaistu: 22.01.2019

Diario Sur julkaisi alkuvuodesta 2019 artikkelin otsikolla ”¿Por qué hace tanto frío en las casas en Málaga?” – Miksi kodeissa on niin kylmä Málagassa? Ja näin aihetta lehtijutussa puitiin…

Kun pakkaset paukkuvat Suomessa, eteläisessä Espanjassakin tuskaillaan paikalliseen mittakaavan mukaan kylmiä ilmoja, jotka vaivaavat usein enemmän kodeissa sisällä kuin ulkosalla. Tärkeimmiksi syiksi asuntojen kylmyyteen mainitaan ilmankosteus sekä rakennusten puutteellinen eristys.

Lämpötilat ovat Andalusiassa alhaisimmillaan joulu- ja tammikuussa (keskilämpötila noin 12 – 13 astetta). Kylmät tuulet ovat puhallelleet Málagassakin ja palelemisesta riittää joka vuosi puheenaihetta naapurien ja tuttavien kanssa. Kylmien kotien ongelmasta kärsivät lähes kaikki ja aina ihmetellään samaa: Kuinka niin suotuisan ilmaston alueella alhaisemmat lämpötilat vaikuttavat niin paljon kotien sisälämpötiloihin ja sitä kautta viihtyvyyteen?

Málagan talvessa ilma tuntuu usein kylmemmältä kuin mittarin perusteella arvaisi – ”kylmä kalvaa luita” usein etenkin rannikon paikkakunnilla. Espanjassa käytetään usein termiä ”sensación térmica”. Tuolloin ilmoitettava lämpöasteluku ei ole se, mitä mittari näyttää, vaan se, miltä lämpötila tuntuu ottaen huomioon ilmankosteus ja tuulen nopeus.

Vanhojen rakennusten eristys heikko

Málagan arkkitehtien yhdistyksen puheenjohtaja Francisco Sarabia huomauttaa Surin haastattelussa, että provinssin rakennusmääräyksissä eristystä koskevat pykälät eivät ole läheskään yhtä vaativat kuin monessa muussa maakunnassa. ”Taloa ei rakenneta Burgosissa samaan tapaan kuin Málagassa.”

Rakennuslakia muokattiin viimeksi vuonna 2006. Nykyisellään eristyksen säädökset ovat eri ilmastollisilla alueilla omansa, kun aiemmin sitä koskivat koko maassa samat lait. Reilut kymmenen vuotta vanhemmissa asunnoissa ei pakotteita ollut yhtä paljon kuin nykyään. ”Tänä päivänä julkisivut täytyy eristää Málagan alueella, täkäläiset ilmasto-olosuhteet huomioiden”, Sarabia tähdentää. Uusissa rakennuksissa edellytetään ratkaisuja, jotka eivät vaadi paljon energiaa asumismukavuuden vaatiman lämpötilan ylläpitämiseksi.

Keskuslämmitystä pidetään Espanjassa kalliina ja hankalana vaihtoehtona, joten monet päätyvät hankkimaan henkilökohtaisen ilmalämpöpumpun.

Costa del Solilla ei rakennettaessa ajatella nykyään vain talven viileitä ilmoja, vaan eristykseen kiinnitetään huomiota myös kuuman kesän vuoksi. Energiaa kuluu asunnon viilentämiseen helteillä huomattavasti vähemmän kun eristys on  kunnossa. Andalusiassa monet moittivatkeskuslämmitystä vaikeaksi ja kalliiksi rakentaa, joten eristys on usean rakentajan mielestä ”parempi vaihtoehto” kun halutaan panostaa energian säästöön.

Sarabia huomauttaa vielä, että talot suunnitellaan Málagassa aina mahdollisuuksien mukaan niin, että ikkunat avautuvat etelään, jolloin auringonsäteet pääsevät lämmittämään asuntoja. Pohjoispuolella ikkunoita on vastaavasti vähemmän energiahukan takia.

Kylmemmiltä alueilta tulevat ihmeissään

Kylmemmistä maista tulevat ulkomaalaiset kritisoivat usein Málagan asuntojen viileyttä, jopa vielä paikallisiakin enemmän. SUR haastatteli artikkeliinsa Esteponassa asuvaa venäläistä Svetlana Bagdasarovaa, joka lähti Moskovasta karkuun pakkasia ja yllättyi kohtaamastaan kylmästä talvesta Espanjassa. ”Talo on talvikuukausina hyytävä. Ongelmana on asunnon suuri koko, mistä johtuen lämmityskustannukset nousevat yli tuhanteen euroon kuukaudessa. Se on järkyttävä summa!”

Viileisiin asuntoihin ei ollut tottunut myöskään Málagaan kylmemmästä – ja siihen paremmin tottuneesta – Leónista muuttanut Inés Vidal. Hän muistaa edelleen hämmennyksensä talven koitettua. ”Talossa sisällä oli kylmempää kuin ulkona. Ostin lämmityslaitteen ja huoneesta toiseen vaihtaessani silmälasini menivät huuruun lämpötilaerosta johtuen”.

Lähde: Diariosur.es
Kuvat: PxHere

Tutustu asunnon lämmityksen eri vaihtoehtoihin artikkelissamme Asunnon lämmitys Espanjassa.

Jaa:

Ostosturismin huippukohteet Espanjassa – Puerto Banús 2. sijalla

Uutiskirje Tammi 02 / 2019