Asuminen

Ulkomaalaisten kiinteistön ostotrendit Espanjassa vuonna 2022

Julkaistu: 19.01.2023

Suurimmat ulkomaalaiset kansallisuusryhmät, jotka ostavat asuntoja Espanjasta, ovat edelleen britit, saksalaiset ja ranskalaiset. Myös hollantilaisilla, norjalaisilla ja irlantilaisilla on asuntokaupparintamalla merkittävä rooli.

Ulkomaalaiset ostavat jälleen kiinteistöjä Espanjasta kovaa tahtia koronapandemian jälkeen. Notaareilta saadun datan mukaan ulkomaalaiset kotitaloudet ostivat 72 987 kiinteistöä vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana. Luku oli suurin vuodesta 2007 lähtien ja se vastaa 20,3 prosenttia koko maan asuntokaupoista. Kiinteistöjen keskihinta on nyt ennätyskorkea.

Mitkä kansallisuudet ostivat eniten asuntoja Espanjasta vuonna 2022?

Brittiläiset, saksalaiset ja ranskalaiset jatkavat asunnonostotilastojen kärjessä. Viime vuoden loppupuoliskolla myös hollantilaiset, norjalaiset ja irlantilaiset olivat ahkeria ostajia ja heidän kauppatapahtumiensa määrä kasvoi eniten.

Espanjan notaarien keskusliiton tilastojen mukaan ostajat Hollannista, Norjasta ja Irlannista ostivat yli kaksinkertaisen määrän asuntoja tammi–heinäkuussa 2022 verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2021. Kaikkien ulkomaalaisten tekemät asuntokaupat kasvoivat keskimäärin 52,75 % jo kolmannen peräkkäisen puolen vuoden jakson aikana, mutta norjalaisten joukossa kasvua oli peräti 119,5 % ja irlantilaisten 106,7 %.

Hollantilaiset ostivat 3 641 asuntoa Espanjasta vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla, mikä oli enemmän kuin koskaan aiemmin. Sen lisäksi hollantilaisista on tullut seitsemänneksi tärkein kansallisuus kiinteistöjen ostajana asuntokauppojen määrällä mitattuna.

Miksi Espanja on suosittu kiinteistökauppojen sijoituskohde?

Idealistan konsultoimien asiantuntijoiden mukaan asuntokauppojen määrän kasvuun on useita syitä. Niiden joukossa ovat esimerkiksi etätyön lisääntyminen, eläköityminen, hyvä ilmasto, hyvät tietoliikenneyhteydet, Espanjaan muodostuvat teknologia-hubit sekä useita huokeammat kiinteistöjen hinnat kuin useissa muissa Euroopan maissa ja menneillään oleva energiakriisi.

Anna Puigdevall, FIABCI Spainin talousjohtaja ja Espanjan kiinteistövälitysyritysten keskusliiton (ANAI) pääjohtaja kertoo myös, että etätyöskentely on yksi pääsyistä. Hänen mukaansa Espanja on viehättävä maa erityisesti etätyötä tekeville pohjoiseurooppalaisille juuri ilmaston takia.

Puigdevall myös muistuttaa, että Espanjassa on useita hyvin tärkeitä teknologia-hubeja, jotka vetävät korkeatasoisia ammattilaisia. Barcelona on ollut yksi niistä jo kauan, ja tällä hetkellä Málaga kovassa kasvussa. Suuret teknologiajätit kuten Google, Vodafone, Oracle ja Huawei, sekä myös rahoitusyhtiöt kuten Citigroup, perustavat tutkimuskeskuksia Málagan alueelle.

Lopuksi Puidgevall toteaa, että kiinteistön osto on turvallinen ja voittoatuottava sijoitus, mikä vaikuttaa siihen miksi ulkomaalaisten asuntosijoittajien määrä kasvaa.

Robin Decauxin, Equito-sijoitusalustan toimitusjohtajan mukaan, Espanjasta asuntoja ostavien kärkimaiden kotimaissa asuntojen hinnat ovat nousseet jyrkästi viime vuosien aikana. Esimerkiksi Hollannissa on suuri asuntopula, ja se tekee kodin ostamisesta haastavaa. Sen vuoksi katse kääntyy Espanjan edullisimpiin asuntoihin, joita on taloudellisesti mahdollista hankkia.

Mistä päin Espanjaa ulkomaalaiset ostavat asuntoja?

Foro Consultoresin mukaan Kanariansaaret, Costa del Sol ja Valencia ovat suosituimpia alueita ulkomaalaisten asunnonostajien keskuudessa. Syynä tähän ovat hyvä sää ja hyvät tietoliikenneyhteydet. Viime vuoden aikana mukaan tuli myös uusi elementti, energian hinta, jonka kustannukset Pohjois-Euroopassa ovat vieläkin korkeammat kuin Espanjassa.

Selkein esimerkki on Málaga, josta ulkomaalaiset, erityisesti pohjoismaalaiset, ostavat asuntoja alueilta, jotka sijaitsevat kauempana rantaa. He panostavat enemmän pidempiaikaiseen asumiseen ja etätyöskentelyyn, eivätkä pelkästään loma-asumiseen.

Mario Garnica, Engel & Völkers Málagan johtaja on yhtä miltä siitä, että Málagan alueella moni tekijä tukee asuntokauppaa: ilmasto, liikenneyhteydet, luonto, teknologiset tekijät, elinkustannukset ja kosmopoliittinen ilmapiiri muodostavat houkuttelevan kokonaisuuden. Tällä hetkellä Málagaa pidetään kaupunkina, jossa elämänlaatu on yksi parhaimmista.

Minkä tyyppisiä kiinteistöjä ulkomaalaiset ostavat Espanjasta?

Tällä hetkellä asuntoja ostetaan vakinaista asumista, lomanviettoa ja sijoittamista varten. Suurin osa ostajista on 45–60 ikävuoden välillä. He etsivät asuntoa Málagan historiallisesta keskustasta, asuntoa rannikolta tai villaa sopivalta alueelta. Alueen suurimpia ostajaryhmiä ovat hollantilaiset, joiden jälkeen tulevat saksalaiset, ranskalaiset, belgialaiset, amerikkalaiset ja meksikolaiset.

Moni haaveilee edelleen asunnon ostamisesta rannan läheisyydestä. Kuva Espanja.Com.

Foro Consultoresilta kerrotaan, että ulkomaalaiset ostavat isompia ja arvokkaampia koteja kuin espanjalaiset. Tästä kertovat myös ulkomaalaisten Espanjasta ostamien asuntojen neliöhinnat. Norjalaiset maksoivat 2701, hollantilaiset 2252 ja irlantilaiset 2092 euron neliöhinnan, jotka kaikki ylittivät ulkomaalaisten ostajien keskineliöhinnan, 2062 €. Espanjalaisten ostajien keskineliöhinta oli puolestaan 1560 €.

Lue lisää:
Málaga on Airbnb:n haetuin kaupunki vuodelle 2023
Málagan provinssin kiinteistöjen hinnat nousivat reilusti viimeisen vuoden aikana

Lähde
idealista.com

Pääkuva Espanja.Com
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Suunnitteletko asunnon tai sijoitusasunnon ostoa Espanjasta? Katso asuntovaihtoehtoja täältä.
Tilaa myös asuntouutiskirje ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.

Jaa:

Matkamessuilla luvassa tunnelmaa, makuja ja elämyksiä 20.–22.1.23

Mijasissa isketään äänekkäitä moottoripyöriä ja mopoja vastaan