Asuminen

Vältä varkaat ja huijarit

Julkaistu: 26.01.2020

Asuntovarkaita, huijauksia raha-automaateilla, valekaasutarkastajia ja vaatteiden putsaajia; Espanjan rikosuutiset huolestuttavat, mutta niistä kannattaa ottaa opiksi. Paras tapa välttää varkaat ja huijaukset on ennakoida ja huomioida mahdolliset hälytysmerkit.


Espanjan poliisi tiedottaa aktiivisesti kansalaisia ja kehottaa tarkkaavaisuuteen. Esimerkiksi loma-ajat ovat asuntojen ryöstäjien sesonkiaikaa. Tyhjiä asuntoja tarkkaillaan ja varasliigat liikkuvat suunnitelmallisesti eri kaupungeissa ja valmistautuvat ryöstöihin valitsemalla sopivat kohteet.

Tyhjät asunnot tarkkailussa

Joulunaikana varasliigat olivat valinneet kohteensa Malagasta La Malaguetan ja Carretera de Cadizin alueilta, missä ryöstettiin lukuisia asuntoja. Kansallisen poliisin ryöstöihin keskittyvä yksikkö uskoo varkaiden saapuneen itäisen Euroopan maista. Ryöstetyistä kohteista löytyi ovimerkinnät, jotka ovat tyypillisiä muun muassa Georgiasta saapuneille liigoille.

Ryöstäjät haarukoivat ryöstökohteet merkitsemällä asunnot yksinkertaisella kikalla laittamalla ulko-oven saranapuolella palan läpinäkyvää muovia tai lankaa ja odottamalla kolme-neljä päivää, jonka jälkeen he tarkistavat, ovatko merkit tipahtaneet lattialle eli onko ovea avattu. Jos asunto on ollut tyhjillään ja merkki paikoillaan, on varkailla ryöstörauha.

Katso tästä aiempi juttu aiheesta, merkit voivat siis vaihdella.

Ryöstettävät kohteet valitaan taloista, joissa ei ole turvakameroita, ja yleensä ryöstetyissä asunnoissa on ollut vanhat helposti avattavat lukot. Tyypillistä on myös valita kohde kerrostalon ylimmistä kerroksista, joissa on pienempi mahdollisuus kerroksen ohittaville asukkaille.

Varkaat vievät rahaa ja koruja sekä tavaroita, joita on helppo kuljettaa ja muuttaa rahaksi.

Poliisin ohjeita ryöstäjien työn vaikeuttamiseksi on hankkia asuntoon kunnon lukko ja ennen kaikkea lukita ovi aina kunnolla. Pidemmälle matkalle lähtiessä kannattaa pyytää naapuria seuraamaan asuntoa ja mahdollisesti vaikka käydä kastelemassa kukkia. Asunnon saa asutun näköiseksi myös jättämällä valoja päälle esimerkiksi ajastimen avulla.

Valenäppäimistöjä automaateissa

Raha-automaattien käyttäjät osaavat jo hyvin suojata kädellä turvaluvun näpyttelyn ja tarkistaa onko korttiaukossa mahdollisesti kortin lukijalaite. Uusinta uutta ovat automaateista löydetyt valenäppäimistöt, jotka kertovat rosvoille kortin tunnusluvun. Valenäppäimistön huomaaminen on erittäin vaikeaa.


Jos olet nostamassa rahaa ja operaatio onnistuu, mutta et saa automaatista rahaa, tarkista että korttiaukko ei ole peitetty ja ota yhteys heti pankkiin tai luottokortin myöntäneeseen tahoon. Jos automaatille saapuu ”auttajia” voivat he hyvinkin olla rikollisia.

Tapahtumiin ja esimerkiksi markkinoille suuntaavan kannattaa ottaa mukaansa vain sen verran rahaa, kun arvelee tarvitsevansa ja vain yhden kortin, jos suunnittelee ostavansa enemmän. Passien ja kaikkien korttien kuljettaminen mukana kauppareissulla tai erityisesti suurissa ihmisjoukoissa liikkuessa ei ole tarpeen.

Jos taitava taskuvaras iskee, ei hän saa silloin saaliikseen koko lompakon sisältöä, sillä harvoin rosvo saa paljon käteistä, mutta menetettyjen korttien ja henkilötodistusten uusiminen on työlästä ja tulee myös usein kalliiksi.

Vaatteiden huijariputsaajat

Vanha kikka turistialueilla on tulla auttamaan likaantuneiden vaatteiden pyyhkimisessä. Eli ryöstäjät likaavat uhrin vaatteet heittämällä niihin jotain, joka näyttää esimerkiksi linnun ulosteelta. Sitten he tulevat innokkaina putsaamaan vaatteitasi. Siinä sivussa häviää lompakko taskustasi tai laukusta.

Espanjalaiset ovat kyllä hyvin avuliaita, ja oikean auttajan erottaakin siitä, että hän kysyy tarvitsetko apua ja tarjoaa nenäliinaa ja vettä.  Päälle tunkevan huijarin voi hyvällä omalla tunnolla työntää kauemmaksi.

Huomiokyky ja ennakointi ovat siis parasta lääkettä varkaita ja huijareita vastaan!
Lue tästä myös Espanja.Com aiemmin julkaisema artikkeli vale sähkön- ja kaasuntarkastajista.

Tiedot: Diariosur
Kuva: Policia Nacional, Pixabay

Jaa:

Espanja häntäpäässä Euroopan työolosuhde -vertailussa

Espanjan asunnon vuokraajan ja ostajan vinkit