Annemari Uschanoff, 19, teki rohkean vedon ja lähti lukion jälkeen opiskelemaan miljoonakaupunkiin Madridiin. ”Koti-ikävään auttaa, kun katson Suomen säätietoja.”
Valkeakoskelainen Annemari Uschanoff tiesi jo pitkään haluavansa opiskelemaan ulkomaille. Lukioaikainen vaihtovuosi Yhdysvalloissa jätti kipinän koetella siipiä Suomen ulkopuolella.
Lukion jälkeen pelkkä vaihtovuosi ei kuitenkaan riittänyt vaan 19-vuotias halusi suorittaa kanditutkinnon kokonaisuudessaan ulkomailla. Espanja tuntui sopivalta maalta, sillä se oli tullut tutuksi monilta lomamatkoilta.
Espanjan kieltä Annemari opiskeli lukioajan, ja toiveissa oli päästä parantamaan kielitaitoa paikan päällä Espanjassa.
”Halusin jäädä Eurooppaan ja olla näin vähän lähempänä kotia. Myös Espanjan säät olivat tärkeä tekijä, halusin ehdottomasti päästä lämpimämpään.”
Helppo hakuprosessi
Annemarin alkuperäinen suunnitelma oli etsiä opiskelupaikka Barcelonasta, mutta parhaat kansainväliset opinto-ohjelmat löytyivät lopulta Madridista.
Nyt nuori suomalainen opiskelee energiainsinööriksi julkisessa Universidad Carlos III -yliopistossa. Nelivuotisen opinto-ohjelman kieli on englanti. Hakuprosessia hän kuvailee yllättävän helpoksi.
”Yksi syy, miksi päädyin juuri Carlos III:n yliopistoon on, että heillä on erillinen haku pelkästään ulkomailta tuleville opiskelijoille. Hakuun riittivät Suomen lukiotodistukset.”
Haku ajoittui ylioppilaskirjoituksia edeltäneelle maaliskuulle, joten yliopistoon lähetettiin lukion kurssitodistukset englanniksi käännettynä sekä motivaatiokirje. Kun lukio oli ohi, perään lähetettiin viimeisetkin arvosanat. Hakuprosessi hoitui kätevästi netissä.
”Saavuttuani Espanjaan edessä oli vielä lukiotodistusten todentaminen opetusministeriössä, eli homologación-prosessi. Lisäksi minun oli hankittava ulkomaalaisasukkaiden tunnistenumero NIE.”
Muuttoshokki yllätti
Madrid oli Annemarille täysin uusi kaupunki, eikä hän tuntenut kaupungista muuttohetkellä ketään. Kun lentokone laskeutui elokuun lopussa miljoonakaupunkiin, tunnelmat olivat sekavat.
”Olin toki innoissani, mutta oli se myös pelottavaa ja outoa samaan aikaan. Ei se tuntunut aluksi edes todelliselta.”
Koulujen alku toi kuitenkin elämään sopivaa rytmiä. Uusi arki alkoi löytää muotoaan, ja luennoilta löytyi myös ystäviä.
”Koulun alun myötä alkoi tajuta, etten olekaan täällä nyt lomalla. Sopeudun onneksi nopeasti uusiin tilanteisiin”, Annemari kuvailee.
Ensiasunto Suomesta käsin
Ensimmäisen asuntonsa Abrantesin kaupunginosasta Annemari löysi jo Suomesta käsin opiskelijoille vuokra-asuntoja ja -huoneita välittävän yrityksen kautta. Pian hän muuttaa kuitenkin uuteen kotiin lähemmäs Madridin naapurikaupungissa Leganésissa sijaitsevaa yliopistokampustaan.
”Isompi asunto ja lyhyempi koulumatka houkuttelevat. Nyt käytän päivittäin yhteensä puolitoista tuntia koulumatkoihin.”
Suomalaisopiskelija jakaa tämänhetkisen asuntonsa kolmen kämppiksen kanssa ja maksaa vuokraa 500 euroa. Leganésissa kämppiksiä on vain yksi ja vuokrakin laskee hieman.
Espanjalaisille vuokra-asunnoille tyypillisiltä ongelmatilanteilta ei ole Annemarin opiskelija-asunnossakaan vältytty.
”Vuokraemäntä pyysi, että korjaisimme itse rikki menneen suihkumme. Jouduimme sanomaan, ettei kukaan meistä osaa korjata suihkua, että voisikohan korjaajan kuitenkin lähettää paikalle.”
Opintotukea ulkomaan opintoihin
Espanjassa julkisissakin yliopistoissa opiskelu on maksullista, vaikkakin selvästi yksityisiä yliopistoja edullisempaa. Annemari maksaa opintojensa ensimmäisestä lukuvuodesta noin 1000 euroa.
Opintojaan ja elämäänsä hän rahoittaa Suomesta saatavalla opintotuella, opintotuen asumislisällä sekä omilla säästöillä.
”Ruokakaupat ovat täällä onneksi huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Viikon ostoksiin menee noin 30 euroa.”
Annemari asui ennen Espanjaan muuttoaan vanhempiensa luona, joten Madridissa hän on opetellut luomaan omia rutiinejaan.
”Meillä on luentoja maanantaista perjantaihin joka päivä, ja opiskelen päivittäin. Lisäksi kokkaaminen, ruokakaupassa käynti ja muut arkiset asiat vievät aikaa ja energiaa, kun kaikki on uutta.”
Iltaisin Annemari käy yliopistokampuksen kuntosalilla ja viikonloppuisin hän tapaa ystäviään. Vaikka hän opiskelee kansainvälisessä opinto-ohjelmassa, valtaosa kurssikavereista on espanjalaisia. Paikallisia ystäviä on siis löytynyt.
”Olen kuitenkin ottanut Madridin elämän alun rauhallisesti. Minulla on ainakin neljä vuotta aikaa tutustua kaupunkiin ja tehdä mitä haluan. Rutiinit ja säännöllinen vuorokausirytmi ovat auttaneet nyt aluksi kotiutumaan ja rauhoittumaan kaoottisen alun jälkeen.”
Oikea päätös
Vaikka Annemari ei ole opiskellut Suomessa, ystäviensä kautta hän on päätynyt vertailemaan suomalaista ja espanjalaista opiskelijaelämää. Ensimmäiseen opiskelijavuoteen ei liity Espanjassa samanlaisia fuksiaisperinteitä kuin Suomessa.
”Ehkä yllättävää on ollut, että täällä ei ole niin vilkasta opiskelijaelämää kuin Suomessa. Tietysti Madridin kokoisesta kaupungista löytyy aina juhlia, jos niitä kaipaa, mutta ne eivät ole niin opiskelijakeskeisiä.”
Annemari kuvailee tutkintoaan melko vaativaksi, mikä heijastuu kokeiden vaikeustasoon. Opiskelematta ei pärjää ja töitä on tehtävä.
”Toisaalta yliopistoelämä on myös mukavan rentoa. Useimmilla luennoilla ei ole esimerkiksi läsnäolopakkoa.”
Maisterin tutkinnon Annemari harkitsee suorittavansa Suomessa – näin hän saa maistaa myös suomalaista opiskelijaelämää. Hänen toiveissaan on erikoistua kestävään energiaan.
”Koti-ikävään auttaa kuitenkin toistaiseksi, kun katson Suomen säätietoja”, Annemari virnistää.
Annemarin vinkit Espanjaan opiskelemaan tuleville
Varaudu joustamaan
”Varaudu siihen, että alussa on haasteensa. Pitää olla joustava ja varautua siihen, ettei kaikki mene heti niin kuin oli ajatellut.”
Ota selvää asioista
”Netistä kannattaa lukea etukäteen kokemuksia esimerkiksi muuttoon liittyvistä paperihommista ja asuinalueista. Näin saa paremman kuvan siitä, mihin on menossa.”
Ole oma-aloitteinen
”Esimerkiksi Facebookin kautta kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä ryhmiin ja ihmisiin, jotka ovat samassa tilanteessa. On helpottavaa jutella muiden Espanjaan muuttaneiden kanssa.”
Älä pelkää kulttuurishokkia
”Yhdysvalloissa viettämäni vaihtovuoden takia osasin odottaa täälläkin kulttuurishokkia ja olin varautunut siihen. Tunteet voivat heitellä aivan sinne ja tänne – se on normaalia.”
Lue lisää Espanjassa asuvista suomalaisista:
Espanja.Comin kuukauden henkilöt lokakuu 2023: Niina ja Kim Blomster
Espanja.Comin kuukauden henkilö syyskuu 2023: Minttu Bickerton
Unelmat todeksi – metsän keskeltä Fuengirolaan
Teksti ja kuvat Anna Venejärvi
anna@espanja.com
toimitus@espanja.com
Anna Venejärvi on Espanjassa noin 15 vuotta asunut freelancer-toimittaja, -copywriter ja -sisällöntuottaja. Ensimmäiset kahdeksan vuotta Anna asui Málagan seudulla, ja pääkaupunkiin Madridiin hän muutti vuonna 2016.
Anna kirjoittaa sekä Espanjan ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä että mielenkiintoisista matkakohteista Madridissa ja muualla maassa. Madridin Anna näkee moniulotteisena suurkaupunkina, jossa riittää koettavaa ja nähtävää.
Annalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anna@espanja.com.