Airbnb vs. Fairbnb

Julkaistu: 22.11.2019
Eläminen ja lomailu

Majoitusmarkkinoilla on uusi tulokas, joka kiinnostanee vastuullisen matkailun ystäviä. Fairbnb.coop ohjaa puolet saamastaan voitosta matkakohteiden sosiaalisiin projekteihin. Palvelua on testattu viidessä pilottikaupungissa, joista kaksi sijaitsee Espanjassa: Barcelona ja Valencia.

Loma-asuntoja välittävä Fairbnb.coop mainostaa olevansa uusi, eettinen toimija alalla. Palveluita on testattu yhteensä viidessä Euroopan kaupungissa: Amsterdamissa, Barcelonassa, Bolognassa, Valenciassa sekä Venetsiassa. Vuokra-asuntoja on toistaiseksi tarjolla niukasti, mutta tarjonnan odotetaan laajenevan tulevina kuukausina, myös useisiin uusiin kaupunkeihin ympäri Euroopan.

Fairbnb.coop pyrkii olemaan avuksi turistikaupunkien loma-asuntomarkkinoiden luomien ongelmien keskellä, ohjaamalla saamastaan voitosta alueen asukkaiden valitsemiin sosiaalisiin projekteihin, kuten julkisten puistojen kunnostukseen tai yhteisölliseen asumiseen. Amsterdamissa rahaa on sijoitettu esimerkiksi maahanmuuttajanaisten kaupunkikasvimaiden rakentamiseen.

Fairbnb ottaa vuokratuloista 15 prosenttia itselleen, mistä puolet sijoitetaan paikkakunnan elinolojen kohentamiseen.

Rajoituksia lomavuokrauksiin

Fairbnb.coop-idean takaa löytyy Amsterdamissa itse asustava espanjalainen Sito Veracruz, joka näki lomavuokrausten vaikuttavan nopeasti ja negatiivisesti omalla asuinalueellaan. Amsterdam on yksi kymmenestä eurooppalaiskaupungista, jotka vetosivat viime kesäkuussa Euroopan Unioniin kiinteistöjen kohoavien hintojen ja turismin mukanaan tuomien ongelmien vuoksi. Fairbnb-projektiin ilmoittautui pian Amsterdamin lisäksi mukaan neljä muuta turistien valtaamaa kaupunkia Espanjasta ja Italiasta.

Fairbnb.coop sallii kullekin majoittajalle vain yhden vuokrakohteen, kun Airbnb:ssä esimerkiksi Lontoossa neljäsosa vuokraisännistä on julkaissut yli viisi kohdetta. Yritysten omistamia kiinteistöjä ei sallita lainkaan. ”Jaamme kaiken tietomme paikallisille päättäjille ja vaadimme muutoksia. Yhdessä asukkaiden kanssa painostamme rajoitusten asettamiseen”, Veracruz julistaa.

Mies kieltäytyy The Guardianin haastattelussa kommentoimasta sen kummemmin Fairbnb-sivuston nimestä aiheutuneita oikeuskäsittelyjä. Hänen lakimiehensä painivat asiasta parhaillaan lähes saman nimen omaavan Airbnb:n juristien kanssa.

Katso Fuengirolan paseolla kuvattu ¿Mitä mieltä? -gallup video aiheesta: ”Mistä löytää kätevimmin loma-asunnot Espanjassa”

 

Yhteistyökumppani: Centro Asunnot

Lähde: TheGuardian.com, artikkelikuvan tausta: PxHere

Jaa:

Vastaa lukijakyselyyn, vaikuta ja voita palkintoja

Suomen vuonot ja kuumat miehet