Espanja syksyllä: kastanjoita, sieniä, viiniä ja jazzia

Julkaistu: 15.11.2021
AjanvieteEläminen ja lomailu
add one

Syksy koittaa Espanjaan syyskuun lopulla ja jatkuu aina joulun aluspäiville saakka. Vuodenaikaan kuuluvat maassa sienet, kastanjat ja sadonkorjuujuhlat. Tutustu syksyn ja alkutalven matkavinkkeihin!

Kesä on Espanjassa rannikkoseutujen sesonkiaikaa, mutta syksyllä katseet kääntyvät sisämaahan ja maaseudulle. Syksy tuoksuu paahdetuilta kastanjalta ja lämpöiseltä ”lusikkaruoalta”. Maaseutumatkailu houkuttelee turisteja luonnon keskelle ja majapaikkoja lämmittävät iloiset takkatulet.

Syksy on täydellistä aikaa tutustua esimerkiksi Cádizin ja Málagan valkoisiin kyliin, Guadalajaran tummaan arkkitehtuuriin tai keskiaikaisiin kyliin ja kaupunkeihin. Monella seudulla järjestetään kastanjan tähdittämiä juhlia ja festivaaleja, kuten castanyada Kataloniassa, amagüestu Asturiassa, magosta Kantabriassa, gaztainerre Baskimaassa, chaquetía Extremadurassa ja niin edelleen.

Kuva: Pixabay

Sienten aikaa

Syksy tietää monilla Espanjan alueilla sienimetsään suuntaamista, ja helpointa on ulkopaikkakuntalaisille tukeutua jonkin alan yrityksen palveluihin. Sienirikkailla seuduilla, kuten Sorian Navalenon kylän mykologisessa keskuksessa, järjestetään vuosittain tunnetuksi nousseita sienten jäljitys- ja ruoanlaittokursseja.

Mikäli sieniruoat ovat suurta herkkua, mutta niiden poiminta ei houkuta, voi aina keskittyä nauttimaan ravintoloiden ruokalistojen syksyisestä tarjonnasta. Edellä mainittu Sorian maakunta on kuuluisa sienitapaksistaan, joista mainittakoon kermatatti hanhenmaksalastuilla.

Sienten maailmaan voi tutustua myös Navarrasta löytyvissä mykologisissa puistoissa, Ultzamassa ja Erro-Roncesvallesissa. Lisäksi hyviä kohteita sienten ystäville ovat Barcelonan Berga sekä Huescan maakunnassa, Canfrancen ja Ayerben kylissä järjestettävät sienipäivät.

Viininkorjuu on yhtä juhlaa

Syksyn saapuminen Espanjaan tuo useiden mieleen ensimmäisenä vendimiat, ja syyskuukaudet ovatkin viinimatkailun kulta-aikaa. La Rioja on kohteista kenties tunnetuin. Alueelta löytyy yli 80 viinitilaa, joilla on mahdollista vierailla.

Tiloihin tutustumisen lisäksi on mahdollista lentää viinitarhojen ylitse kuumailmapallolla, vierailla viinimuseoissa, osallistua maistelukursseille tai käydä vinoterapia-hyvinvointihoidoissa. Lähellä sijaitsevassa Rioja Alavesassa sijaitsee myös upeita viinitiloja, kuten Marqués de Riscal, jonka päärakennuksen on suunnitellut kuuluisa arkkitehti Frank Gehry.

Viinirypäleiden sadonkorjuu on todellakin suuri juhla Espanjassa. Myöhäiskesästä lähtien järjestetään lukuisia juhlapäiviä ja -tapahtumia, joista esimerkkeinä Fiesta de Vendimia Riojana Logroñossa, Vendimia de Jerez de la Frontera ja Vendimia de Montilla Andalusiassa tai Vendimia de Cangas del Narcea Asturiassa.

Kuva: Pixabay

Nauti luonnosta täysin rinnoin

Etsitkö tapahtumia erityisesti syksyisistä maisemista? Taianomaista syksyä juhlistetaan esimerkiksi Extremadurassa lukuisin eri aktiviteetein; kalenterista löytyy luontovaelluksia, käsityöläismarkkinoita, ”valokuvausralleja” ja paljon muuta. Euroopan komissio antoi vuonna 2019 samaiselle laaksolle European Destinations of Excellence -tunnustuksen kestävään matkailuun panostamisen ansiosta.

Opastettuja vierailuja pyökkimetsiin järjestetään esimerkiksi Madridin kaupungista sadan kilometrin päässä sijaitsevassa Montejossa sekä Navarran Selva de Iratissa – joka on muuten Euroopan toiseksi suurin pyökkimetsä. Ympäri Espanjaa on mahdollista tutustua retkillä myös kauriiden kiima-ajan käyttäytymistä muun muassa Parque Nacional de Cabañerosissa (Kastilia–La Mancha), el Parque Nacional de Monfragüessa (Extremadura) tai Sierra de la Culebrassa (Kastilia ja León).

Kiikarit esiin! Syksy on antoisaa aikaa myös lintujen tarkkailuun. Erinomaisia paikkoja lintulajien bongaamiseen ovat muun muassa Gallocantan laguuni (Aragonia), Ebron suistoalue (Katalonia) sekä Doñanan luonnonpuisto (Andalusia).

Musiikki- ja elokuvafestivaalit

Syksyisin pääsee nauttimaan jazzin sävelistä Barcelonan kuuluisalla Voll-Damm Festival de Jazzilla, joka järjestetään vuonna 2021 jo 53. kertaa. Tapahtuma tuo kaupunkiin lukemattomia upeita esiintyjiä kaikkien syksyn ja talven kuukausien aikana. Madridin kansainvälinen jazzfestivaali puolestaan täyttää pääkaupungin jazzesityksistä marraskuussa.

Syksy on myös elokuvafestivaalien aikaa; kalenterista löytyvät San Sebastiánin Festival Internacional de Cine, Valladolidin Seminci – Semana Internacional de Cine, Gijónin Festival Internacional de Cine, Sevillan Festival de Cine sekä Sitgesin Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

Kuva: Pxhere

Ensimmäiset jouluostokset

Jouluvalot sytytetään Espanjassa marraskuun lopulla. Kauppojen hyllyille jouluista tavaraa ilmestyy jo paljon valojen syttymistä aiemmin. Espanjalaisen muodin ystäviä voivat kiinnostaa sellaiset nimet kuin Custo Dalmau, Adolfo Domínguez, Delpozo, Purificación García, Ágatha Ruiz de la Prada ja Manolo Blahnik.

Marraskuun toiseksi viimeisenä perjantaina vietetään Espanjassakin Black Fridayta, ja myymälät kannustavat ostoksille erikoisalennuksillaan. Syksyllä järjestetään lisäksi useita käsityöläismarkkinoita, joilla kaupataan myös jouluisia herkkuja, kuten makeita turróneita, polvoroneja ja mantecadoja.

Lähde: Spain.info, artikkelikuva: Pixabay/Ben Kerckx

Jaa:

Koronatartuntojen määrä kääntynyt jälleen nousuun

Málagan ja Fuengirolan junayhteyksiä harvennettu

add one