Eläminen ja lomailu

Espanjan paras ja huonoin hanavesi

Julkaistu: 09.02.2019

Hanavesi on yleensä Espanjassa juomakelpoista, mutta on alueita ja kaupunkeja, joissa kraanavettä ei suositella nautittavaksi. Espanjan kuluttajansuojajärjestö OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) vertaili vesijohtoveden laatua eri puolilla maata, yhteensä 50 provinssin pääkaupungissa, 12 erikokoisessa kaupungissa sekä 62 kunnan alueella. Tässä tutkimusten tuloksia.

Puhtain vesi pohjoisessa

Veden laatua mitattaessa kiinnitetään makuhaittojen lisäksi huomio sen kovuuteen eli suolojen määrään. Korkeimman pistetuloksen sai Burgosin vesi, joka analysoitiin koko maan parhaaksi. Vesi ei ollut kovaa, vaan siitä löytyi vain pieniä määriä kalsium- ja magnesiumsuoloja. Kaupungissa vieraillessaan ei tarvitse kuluttajansuojajärjestön mukaan pullovettä ostaa, vaan siellä voi rauhallisin mielin juoda vettä hanasta.

Toiseksi puhtainta vesi oli Baskimaan San Sebastiánissa. Veden sanottiin maistuvan raikkaalle ja sisältävän hieman mineraaleja, jotka antavat sille miellyttävän lisäsäväyksen. Kolmas sija vie pois Pohjois-Espanjasta Kanariansaarten Las Palmasiin, jossa luonnonvaraiset vedet ovat mannerta rajallisemmat. Veden puhtauteen on saarella kiinnitetty erityishuomiota sen jälkeen, kun kraanaveden booripitoisuus paljastui niin korkeaksi, että sen käyttö täytyi kieltää väliaikaisesti myös ruoanlaitossa.

Vertailussa pärjäsi hyvin myös Madrid. Vielä muutama vuosi aiemmin Madrid piti vastaavan listauksen kärkisijaa, joten tulos ei nyt yllättänyt. Hanavettä voi pääkaupungissa nauttia ilman huolen häivää.

Kuvassa OCU:n kartta veden kovuudesta Espanjassa: punaiset alueet kuvaavat kovinta ja sininen parhaimman laatuista vettä.

Huonoin vesi idässä

Eniten haitallisia jäämiä löytyi Cáceresin vesijohtovedestä, josta löytyi niin haju-, väri- kuin makuhaittojakin, ja niiden lisäksi useita substansseja, joita juomaveden ei pitäisi sisältää. Kaupungin hanavettä ei suositella edes ruoanlaittoon. Maan itäosista löytyy myös huonosti vertailussa pärjännyt Huelva, jonka vedenpuhdistamoissa olisi paljon parantamisen varaa.

Alicanten veden ilmoitettiin voivan olla jopa haitallista terveydelle. Sen kerrottiin ylittävän juomakelpoisena pidetylle vedelle määriteltyjä rajoja. Moitteita sai myös Ciudad Real, jonka vettä voi nippa nappa juoda, mutta ei suositella nautittavaksi suuremmissa määrin.

Siinä missä Atlantin Las Palmasin vesi on puhdasta, Välimeren Palma de Mallorca löytyy mustalta listalta. Vesi on erittäin kovaa ja sisältää jäämiä ihmiselle epäterveellisistä aineksista. Hanavesi on heikkolaatuista myös suurkaupungissa Barcelonassa. Vettä ei tutkimuksen mukaan ole puhdistettu määräysten mukaan, ja lisäksi kaupungin vesijohtoverkoston epäillään olevan huonossa kunnossa ja veden likaantuvan myös matkalla putkistoja pitkin koteihin.

Lähteet: Ocu.org ja Expatica.com

Aurinkorannikon juomavesien vertailu

Tutustu myös Espanja.comin tekemään ja erittäin mielenkiintoiseen, TDS-mittarilla tehtyyn vertailu juomavesien laadusta. Ohessa video ja tässä linkki alkuperäiseen artikkeliin Aurinkorannikon juomavesien vertailu.

Jaa:

Millainen on Euroopan tulevaisuus?

Uutiskirje Helmi 01/2019