Eläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Esteet on tehty voitettaviksi – Espanjasta vauhtia olympialaisiin

Julkaistu: 19.12.2019

Jaana Kivimäki on kilparatsastaja, joka vammautui 15 vuotta sitten hevoskuljetusauton lastaussillan romahdettua päälle. Selkäranka murtui, mutta kilpailutahto ei. -Olin sanonut herättyäni sairaalassa, että suuntana onkin sitten paraolympialaiset, Kivimäki naurahtaa.

Kivimäki on elänyt hevosmaailmassa koko ikänsä.

-Isä innostui raveista ja hankki hevosen, ensin yhden ja lopulta niitä olikin jo kahdeksantoista. Ensimmäistä kertaa ratsastin jo kuusi vuotiaana.

Kivimäen elämään ovat aina kuulunut hevoset. Kilpaura alkoi 11-vuotiaana ja Kivimäellä on tänäkin päivänä kotinsa yhteydessä Suomessa oma talli.

-Aamuisin ruokin hevoset ja saan toki vietyä uloskin. En osaisi kuvitellakaan elämää ilman hevosarkea.

Toki arki on erilaista Espanjassa

Jaana jumppauttaa Legolasin jalkoja.

-Täällä on loistavat puitteet harjoitteluun. Katso nyt tätä maisemaa, Kivimäki esittelee. Ensimmäistä kertaa tulin Espanjaan vuonna 2009 ja tuolloin harjoittelin Hippodromolla. Olen kiertänyt useilla eri talleilla ja nyt meillä on aivan loistava paikka. Kivimäki harjoittelee Mijas Costalla Finca la Zambomba ratsastuskeskuksessa. Tallin omistaja on myös yksi tiimi sponsoreista.

Urheilijat tarvitsevat sponsoreita

Team Kivimäki tarvitseekin sponsoreita. Harjoittelu ulkomailla maksaa, samoin osallistuminen kilpailuihin mutta suurimman osan budjetista nappaa tietysti hevosen hoito. Jaanan  kilpahevosen toimii 15-vuotias puoliveriruuna Legolas, jonka jalasta on löydetty kuluneen syksyn aikana vikaa, ja Legolasin kisatulevaisuus mietityttää.

-Legolasin kanssa työskentely on hyvää, mutta kilpailu-uraa ajatellen tulisi sen rinnalle hankkia toinen hevonen, Jaana miettii.

Team Kivimäki Tiia Dahlqvist ja Minna Ala-Varvi ovat mukana harjoituksissa

Tiivis tiimi takana

Tiia Dahlqvist on työskennellyt Team Kivimäen paidassa jo kolmen vuoden ajan. Tiia toimii Jaanan henkilökohtaisen avustaja ja ratsuttajana. Tiia suuntaa verkkaamaan eli verryttelee hevosen harjoitusta varten.

Legolasin valmistelut harjoituksiin kestävät noin tunnin ja saman verran aikaa menee treenien jälkeiseen hoitoon.

Jaanan harjoitusaika on noin 20 minuuttia mutta hetki on intensiivinen sekä ratsastajalle että hevoselle.

Kivimäki kilpailee vammaisratsastuksen 1b-tasoryhmässä, joka on sovellettua kouluratsastusta. Hevosen tulee suorittaa tietyt liikkeet tarkasti ja oikeassa ajassa. Jaana antaa hevoselle ohjeet äänellä, ohjilla sekä kahdella raipalla.

Vaikka ratsastajan asentoa ei arvostella, antaa Team Kivimäki Jaanalla koko ajan palautetta.

-Toinen olkapää on taas takana Minna Ala-Varvi huikkaa. Minna toimii paikallisena avustaja, sillä esimerkiksi Jaanan saaminen satulaan vaati paikalle kaksi avustajaa.

Elämäntapa, ei selviytymistarina

Harjoitusten jälkeen istahdetaan hetkeksi aurinkoon. Uraiseksi ratsastelulla tallitiellä eteenpäin kelaava Jaana etenee varmasti, kenellekään ei tule edes mieleen, että tuolia voisi auttaa eteenpäin.

-Ei tehdä tästä mitään selviytymistarinaa. Haluisin tuoda vammautumista enemmän esille vammaisurheilun ja valmistutumisen paraolympialaisiin, Jaana miettii.

Sponsorin etsiminen  on paraurheilijalle haasteellista, vaikka menestystä kansainvälisissä kilpailuissa olisikin on näkyvyys tehtävä itse. – Ei täällä allekirjoiteta miljoonasopimuksia Jaana nauraa. Mutta pienetkin purot ovat tärkeitä.

Kuitenkin moni haluaa tukea ja saada yritykselleen arvojensa mukaista näkyvyyttä. Vammaisurheilun sponsorointi on yksi mahdollisuus tuoda asiakkaille esille niitä arvoja joita yritys edustaa

Lue tästä Jaana Kivimäen urheilijaesittely

Jaana Kivimäen tarinan pohjalta on tekeillä fiktiivinen elokuva: ”Aika jonka sain”. Elokuvan on ohjannut Tuukka Temonen ja pääosassa näyttelee Olga Temonen. Elokuvan ensi-ilta on maaliskuussa 2020.

***

Artikkeli yhteistyössä: Täyden palvelun hevostalli Centro de Equitación y Bienestar Costa del Sol  

Jaa:

Oppia ikä kaikki -Mitä vaihtoehtoja Espanjassa?

Skeittausta, virtuaalisotaa vai aaltosurffausta?