Eurooppalainen sairaanhoitokortti mukaan matkalle

Julkaistu: 02.07.2019
Eläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointiUusimmat
add one

Kun suuntaat matkalle varaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Jos sairastut reissussa, voit säästää pitkän pennin ja saat sairaanhoidon samoin ehdoin kuin paikalliset muissa EU -ja ETA maissa tai Sveitsissä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti haetaan siitä maasta, missä asuu pysyvästi ja on sairausvakuutettu. Kortti on ilmainen.

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustat tai oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaat kotiin. Voit tarvita tällaista hoitoa, jos sairastut äkillisesti tai sinulle sattuu tapaturma. Pääset hoitoon myös, jos kyseessä on raskauteen liittyvä hoito, synnytys tai pitkäaikainen sairaus. Hoito annetaan oleskelumaan käytännön mukaisesti. Sinua hoitava lääkäri päättää, millaista hoitoa saat. (Kela.fi)

Matkavakuutus vai eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa varata mukaan, vaikka mukana matkalla olisi myös yksityinen matkavakuutus.
Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoidon julkisessa terveydenhuollossa samoin ehdoin kuin paikallinen. Esimerkiksi Espanjassa julkinen sairaanhoito on ilmainen.

Yksityisessä sairaalassa vakuutuksen korvaaman hoidon saa pelkästään yksityisellä matkavakuutuksella. Ilman matkavakuutusta hoito yksityisessä sairaalassa on kallis.

Vaikka matkalla olisi mukana yksityinen matkavakuutus, kannattaa lisäksi mukana olla myös eurooppalainen sairaanhoitokortti, sillä läheskään kaikilla pienemmillä paikkakunnilla ei ole matkavakuutuksilla toimivia sairaaloita. Usein ainoa lääkärikeskus on paikallinen julkinen terveyskeskus tai sairaala. Matkavakuutus ei myöskään välttämättä kata kaikkia hoitotoimenpiteitä varsinkin, jos kyseessä on vanha vaiva tai kyseessä on vakava tilanne kuten onnettomuus tai esimerkiksi rytmihäiriöitä, jolloin ambulanssi vie potilaan yleensä aina julkiseen sairaalaan.

Asutko pysyvästi Suomessa?

Suomessa eurooppalainen sairaanhoitokortti haetaan Kelasta. Haku on helppo tehdä netissä ja kortti toimitetaan postitse noin kahdessa viikossa. Tilaamista varten sinun tulee tunnistautua palveluun pankkitunnusten avulla.
Tilaa tästä eurooppalainen sairaanhoitokortti Suomesta

Asutko pysyvästi Espanjassa?

Espanjassa eurooppalaisen sairaanhoitokortin myöntää Seguridad Social. Haku onnistuu myös kätevästi netin kautta ja kortti lähetetään kotiosoitteeseen noin kahdessa viikossa. Hakuprosessissa sinun tulee ilmoittaa NIE numerosi sekä Seguridad Social tunnus, joka löytyy muun muassa työsopimuksesta. Tilaa tästä eurooppalainen sairaanhoitokortti Espanjasta

Tiedot: Kela, Seguridad Social
Kuva: Pixabay, Kela

Jaa:

Tortilla sipulilla vai ilman – vanha kina on jälleen jakanut espanjalaiset kahtia

Kalastajakylästä turismin edelläkävijäksi

add one