Geokätköillen näkökulma laajenee

Julkaistu: 16.08.2018
Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Puhelin mukaan ja lenkille. Geokätkätköily sopii koko perheen harrastukseksi, mutta omalle lenkillekin saa uutta intoa kun suuntana on uusien kätköjen valloitus. Eikä maisemistakaan voi valittaa.

Elokuun 18. päivänä vietetään geokätköilyn kansainvälistä päivää. Geokätköily on modernia aarteenetsintää satelliittipaikannuksen avulla. Maailmalla on piilotettuna yli 6 miljoonaa kätköä, joista lähimmät löytyvät helposti muutaman kilometrin säteellä.

Costa del Solilla geokätköily on erityisen antoisaa, sillä kätköjä on paljon ja liikkuminen kätköltä toiselle on nopeaa ja helppoa. Koko perheelle sopiva harrastus on vaivaton aloittaa, välineeksi tarvitaan vain älypuhelin ja nettiyhteys sekä kirjautuminen Geocaching.com sivustolle. (https://www.geocaching.com/play)

Sovelluksen voi avata puhelimeen aina kun on liikkeellä ja katsastaa lähimmät kätköt.

Tältä näyttää kuva reitistä geokätkölle. Sekä vihje aarteen löytämiseksi.

 

Yksi aurinkorannikon ikoni Torreblancan vuorta vartioiva Osborne Härkä on myös suositun geokätkön vartija. Seuraavan kerran kun suuntaat lenkille nappaa puhelin mukaan ja etsi kätkö, mutta muista myös ihailla kätköltä avautuvaa  maisemaa.

 

Kätköjä voi olla monenlaisia niin maastossa kuin keskellä asfalttiviidakkoa. Aktiiviset harrastajat kertovat maailmankuvansa muuttuneen geokätköilyn myötä, sillä huomiokyky terästyy ja maisema mukautuu aarrekartaksi kuin itsestään.

Aloittelijankin ajatusmalli avartuu kuin huomaamatta. Kun rautaportista tulee tulee mainio magneettikätkö tai linja-autopysäkin katos näyttäytyy ennen kaikkea aarteen suojana, huomaat innostuneesi geokätköilyn maailmasta.

Espanjassa yksi haaste keskusta-alueen kätköjen etsinnässä ovat vilkkaat paikat. Eli geokätkön paikkaa ei saisi paljastaa sivullisille. Jokaisen tulee löytää aarteensa itse.  Ikävä kyllä ilkivalta voi sivullisten myötä löytää tämänkin harrastuksen ytimeen.

Ulkoilulle uudet tuulet

Geokätköily saa liikkumaan älypuhelin kädessä. Kadulla karttasovellusta selaava ei juurikaan herätä huomiota ja myös pientä vastaavuutta muutaman vuoden takaiseen Pokemon GO –villitykseen on löydettävissä lähinnä tekniikasta älypuhelimen sijainnin ja satelliittipaikannuksen hyödyntämisessä. Idea geokätköilyn aarteenetsinnästä on kuitenkin ikuinen. Kätköjen etsinnässä tulee käyttää hoksottimia ja nähdä vaivaa kun taas Pokemonit ilmestyvät puhelimen näytölle kuin tyhjästä ja peli vie mukanaan myös taisteluihin.

Kätkön löytäjä kuittaa sovelluksessa kätkön löytäneeksi ja voi jättää myös kommentteja oliko kätkö helppo löytää. Kommentit menevät myös kätkön ylläpitäjälle sillä jokainen kätkö on jonkin pelaajan ylläpitämä. Gekätköily yhteisö toimiikin myös koko harrastuksen ylläpitäjänä, sillä ilman huollettuja kätköjä ei olisi etsittävää.

Kätköjen rakentamisessa vain mielikuvitus on rajana.

 

 

Yli 6 miljoonaa kätköä

Geokätköilyn historian lasketaan alkavaksi toukokuussa 2000, jolloin Yhdysvallat ilmoitti poistavansa Selective Availability -häirinnän GPS-järjestelmästä. Tämä tarkoitti kaikille tarkkaa GPS paikannusta,  jonka myötä myös geokätköily mahdollistui. Ensimmäisen kätkön teki tietotekniikkakonsultti Dave Ulmer Yhdysvalloissa satelliittipaikannusta testatakseen.

Dave laittoi kätköön lokikirjan, säännöt ja vaihtotavaroita. Sääntönä oli että ”ota jotain, jätä jotain ja kirjaa se lokikirjaan”. Kätköpurkkina oli suuri viiden gallonan (noin 19 litraa) musta ämpäri ja vaihtotavaroina oli mm. kirjoja, videoita, kartta, kasettinauhuri ja paputölkki. Dave ilmoitti kätkön koordinaatit sci.geo.satellite-nav -uutisryhmässä. (Geokätköt.fi)

Jo ensimmäisen vuorokauden aikana muutama ihminen löysi kätkön ja pian muutkin ottivat esimerkkiä ja kätköjä perustettiin eri puolilla maailman. Suomen ensimmäinen kätkö  piilotettiin 30.9.2000 Keravalle. Tänä päivänä maailmalla on jo yli 6 miljoonaa geokätköä.

Suomen ensimmäiset Geokätköt / Geokätköt.fi

Tiedot ja kuvat: GeoCaching   Geokätköt   Wikipedia, geokätköily

Jaa:

Mikä vastaa rahkaa tai kermaviiliä Espanjassa?

10 kalleinta myynnissä olevaa kiinteistöä Espanjassa