Eläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Hyvä tietää: elvytys ja hätäpuhelut Espanjassa 

Julkaistu: 15.10.2018

Mitä teet kun tuttu tai tuntematon lyyhistyy kadulla tai kaupassa? Maailman elvytyspäivää (Restart a Heart Day) vietetään 16.10. Nyt on hyvä aika kerrata elvytysohjeet, hätänumerot ja sydäniskurin (defi, deffa, defibrillaattori, AED, ICD, WCD, DESA, DEA) toiminta.

Kansainvälinen hätänumero 112 toimii myös Espanjassa. Soittamista on turha pelätä, saat aina tarvittaessa puhelimeen englantia puhuvan päivystäjän. Aurinkorannikolla kannattaa myös tallentaa puhelimeen hätätilanteita varten SOS-tulkkipäivystyksen numero, 618 56 66 03.

Tajuton vai eloton?

Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen defi– ja ensiapukoulutusten tavoitteena on rohkaista koskemaan ihmiseen, jolla on hätä ja tarvittaessa käyttämään sydäniskuria. Defejä on jo monilla Renfe– ja bussiasemilla, kauppakeskuksissa, julkisissa tiloissa ja jopa ravintoloissa.

Laitteiden toimintaperiaate on kansainvälinen: kun osaat prosessin suomeksi, pärjäät hyvin myös espanjan kielisen defin kanssa. Lokakuun koulutuksessa Andacaren Mari Tuominen antoi selkeät ohjeet elvyttämiseen: Tunnista ensin, onko ihminen tajuton vai eloton. Hyviä tuntomerkkejä ovat ihon väri ja lämpötila, syke ja hengitys: tunnetko mitään vaikkapa kämmenselkään tai kuuntelemalla.

Tajuttoman osalta on tärkeää huolehtia, että hengitys kulkee. Aseta potilas kylkiasentoon, käännä päätä taakse päin jotta henkitorvi on mahdollisimman suorassa. Soita hätänumeroon ja varmista että potilas hengittää kunnes ambulanssi saapuu paikalle.

Jos veri tai happi ei kierrä  ei ole sekuntiakaan hukattavana!

Jos hengitystä ja pulssia ei tunnu

  1. Aseta (tai siirrä lisävahinkoa aiheuttamatta) eloton potilas selälleen lattialle/kadulle.
  2. Kohota leuan kärki ylöspäin, tarkista että suussa ei ole mitään.
  3. Selvitä ennen hätäpuhelua reagoiko hän ravisteluun, nipistelyyn tai puheeseen.
  4. Jos paikalla on muita pyydä apua, jolloin voit aloittaa painelu-puhallus  -elvytyksen samaan aikaan kun joku toinen voi soittaa hätänumeroon puhelimen kaiutinta käyttäen. Jos olet yksin soita ja jätä kaiutin päälle. Hätäkeskus paikallistaa, mistä puhelu tulee.

Puhelussa on tärkeää mainita heti että potilas on eloton, jolloin hätäkeskus tietää tehdä nopeasti oikeat jatkokysymykset.

Sekunnit ratkaisevat, kuntoutuuko potilas, tai missä ajassa. Jokainen minuutti heikentää ennustetta 7-10 prosentilla. Jo neljän minuutin tajuttomuus tai sydänpysähdys voi aiheuttaa aivovaurion.

Painelu-puhallus -elvytys (PPE)

Painelu-puhallus -elvytyksen tehtävä on pitää sydänlihas liikkeessä.

  1. Aseta kaksi sormea rintalastan kärjestä ylöspäin. Laita tähän kämmen, toinen sen päälle.
  2. Pidä kyynärvarret suorina, olkapäät alhaalla, ja painele mäntämäisellä liikkeellä 30 kertaa käyttäen koko kehon voimaa. Rintalastan tulisi painua 4-5 cm alaspäin.
  3. Laske painallukset ääneen, pysyt rytmissä ja hätäkeskus kuulee ja voi tarvittaessa antaa lisäohjeita.
  4. Taivuta niskaa taaksepäin (avaa henkitorvi), laita suu tiukasti suuta vasten ja puhalla syvään kaksi kertaa.

Hyvä muistisääntö aikuisen elvytykseen on 30/2: 30 kunnon painallusta ja kaksi puhallusta.

Tämä käy työstä: 100-120 painallusta minuutissa. Tästä SPR:n videosta näet oikean otteen ja tahdin.

Lapsen elvytys: puhalla viisi kertaa, painele 30 kertaa, puhalla kaksi kertaa ja jatka rytmillä 30 painallusta, kaksi puhallusta. Käytä alle 1-vuotiaan vauvan rintalastan paineluun etu- ja keskisormea.

Tutustu defiin, voit pelastaa hengen

Mari Tuominen opasti defin käyttöä Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen väelle.

Euroopassa tunnistat defin virheästä väristä, salaman kuvasta ja DESA / DEA / Dsfibrilafor -teksististä.

Julkisissa tiloissa olevat laitteet ovat maallikkokäyttöisiä, käyttäjää opastavia.

  1. Laitteen käyttöönotto edellyttää usein soittoa hätänumeroon 112: saat numerokoodin, jolla kansi aukeaa.
  2. Sydäniskuri aloittaa opastuksen kun kiinnität akun.
  3. Avaa paita ja kiinnitä elektrodit (“lätkät”). Kotelossa ohjeistetaan elektrodien paikat: toinen oikean potilaan oikean rintalastan yläosaan, toinen ristiin sydämen alle, vasemman rinnan alaosaan. Mukana on  usein myös partakone, sillä defissä kiinni olevat elektrodit (“lätkät”) kiinnittyvät vain sileälle iholle
  4. Defi analysoi koko ajan sydämen toimintaa elektrodien avulla ja tietää, tarvitaanko iskua.
  5. Laite ohjeistaa oikean elvytysrytmin ja neuvoo ennen iskua irrottamaanotteen potilaasta “irti potilaasta / stand clear / manténgase alejados” -käskyllä.

Kaikilla on velvollisuus ja oikeus auttaa.

Tapaat muun muassa Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen ja Andacaren Espanjan Terveys- ja Hyvinvointimessuilla lauantaina 20.10.2018 klo 10-17 Las Palmeras- hotellissa (Fuengirola).

Jaa:

Kotini Espanjassa osa 8: Täysremontoitu kiinteistö Málagan vanhassa kaupungissa

Tervetuloa Fuengirolan suomalaiseen messuviikonloppuun!