Espanjalaisen toiminimen eli autónomon maksut muuttuvat

Julkaistu: 19.09.2022
Eläminen ja lomailu

Toiminimien haltijoiden eli autónomojen maksut muuttuvat Espanjassa vuoden 2023 alusta. Osalla maksut vähenevät, paljon ansaitsevat joutuvat maksamaan kuukausittain nykyistä enemmän. Sosiaaliturvamaksuihin sisältyvät terveydenhuolto- ja eläkemaksut.

Espanjassa on heinäkuussa päästy sopimukseen yrittäjien sosiaaliturva- ja eläkemaksuista pitkien neuvottelujen jälkeen. Itsenäisten ammatinharjoittajien liittojen tavoite muuttaa ammatinharjoittajien sosiaaliturvamaksut todellisiin ansioihin perustuvaksi on saavutettu.

Espanjan Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y migraciones eli muun muassa sosiaaliturvamaksuista vastaava ministeriö on tehnyt sopimuksen itsenäisten ammatinharjoittajien eli autónomojen liittojen ATAn, UPTAn ja Uataen kanssa. Se kattaa vuodet 2023–2025.

Maksu määräytyy jatkossa tuloluokan mukaan

Autónomojen ansiot jaetaan ensi vuoden alusta viiteentoista tuloluokkaan, ja maksut perustuvat niihin. Alemmissa tuloluokissa kuukausimaksu on tulevaisuudessa nykyistä pienempi, korkeammissa suurempi. Osalla maksu säilyy entisellään.

Uusi asiakirja vahvistaa ensi vuodelle 230 euron kiinteän kuukausimaksun niille, joiden nettotulot ovat kuukaudessa alle 670 euroa. Summa on seitsemän euroa vähemmän kuin aiemmassa esityksessä. Maksut nousevat asteittain 500 euroon asti, jos kuukausiansiot ovat yli 6 000 euroa. Katso tarkempi taulukko täältä.

Seuraavan kahden vuoden aikana maksut muuttuvat siten, että vuonna 2025 alimman, alle 670 euron kuukausinettotulon ansaitsevat maksavat 200 euroa kuukaudessa. Maksimimaksut nousevat 590 euroon. Tämä koskee yli 6 000 euron kuukausinettotuloja. Uudistuksen myötä myös 670–900 euroa tienaavien maksut vähenevät 240 euroon, 900–1166 euroa tienaavien 260 euroon ja 1166–1300 euroa tienaavien 291 euroon.

Jethro Rothsted kertoo haastattelussa kokemuksiaan yrittäjän alkutaipaleelta Espanjassa.
Omaa tuloluokkaa voi muuttaa

Hallitus aikoo tavata ammattiliitot uudelleen asian tiimoilta vuonna 2025 ja arvioida järjestelmän kehitystä. Tuolloin tehdään myös uusi sopimus tuloluokista seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Vuonna 2028 neuvotteluprosessi alkaa jälleen uudelleen, ja on odotettavissa, että silloin siirtymäkausi loppuu ja kiintiöt tulevat olemaan pysyvät.

Uusi sopimusasiakirja sallii itsenäisen ammatinharjoittajan myös muuttaa tuloluokkaansa 15 tuloluokan sisällä kahden kuukauden välein. Ministeriötä johtavan José Luis Escriván mukaan tämä on hyvin tärkeää, jotta tulojen muuttuessa maksettavia sosiaalimaksuja voi sopeuttaa nopeasti.

Nykyjärjestelmässä moni joutuu tulojen loppuessa ottamaan taukoa maksuista. Tämä puolestaan vaikuttaa eläkkeisiin, jotka ovat Espanjassa toimivilla yrittäjillä nykyään palkkatyöntekijöitä alhaisemmat.

Espanjassa toimivia suomalaisia naisyrittäjiä aamiaistapaamisessa vuonna 2021. Kuva Espanja.Com
Uudistus parantaa työttömyysturvaa

Itsenäinen ammatinharjoittaja voi myös saada vastaavanlaista tukea kuin palkkatyöntekijät liiketoiminnan lakatessa tai supistuessa. Lisäksi on mahdollistaa vähentää ylimääräiset seitsemän prosenttia kuluista, joita on vaikea luokitella. Autónomot saavat siirtymäaikaa uusien säännösten käyttöönottamiseen.

ATA-liitto korostaa työssäkäyviin äiteihin kohdistuvia etuja, jotka koskevat alle 12-vuotiaiden lasten hoitamista ja vakavasti sairaan alaikäisen hoitamista. Myös tilanteisiin, jossa on kyse tilapäisestä työkyvyn heikkenemisestä ja menettämisestä, on tulossa helpotuksia.

Vuoden 2023 alusta lähtien voimaan tulevat sosiaaliturvamaksut koskevat vain henkilöitä, jotka jo toimivat autónomoina. Uusien yrittäjien maksut ovat ensimmäisenä vuonna tai maksimissaan kahtena ensimmäisenä vuonna pienemmät. Autónomo-toiminnan aloittamista suunnittelevan on hyvä olla yhteydessä Espanjan viranomaisiin ja asiainhoitotoimistoon.

Lue lisää yrittämisestä: Yrittäjän kokemuksia Espanjassa – se mikä ei tapa karaisee.

Lähteet
malagahoy.com
surinenglish.com

Jaa:

Espanjan parhaat yliopistokaupungit Erasmus-opiskeluvaihtoon

Espanjassa on maisemaköysirata, joka kestää jopa sementtiauton