Eläminen ja lomailu

Muuttajien tarinoita:Juha-Matti sai terveyden takaisin Espanjassa

Julkaistu: 05.05.2016

Neljä vuotta sitten alkaneet kovat kivut lopettivat Juha-Matin liikuntaharrastukset ja työnteon. Oleskelu Torreviejassa paransi olon ja nyt taas kertyy kilometrejä askelmittariin.

Minulla oli Suomessa kova työtahti ja varmaan siitäkin johtuen sairastuin. Minulla oli kovia särkyjä ja pahimmillaan pystyin kävelemään vain 100m, kertoo Juha-Matti Luoma, 48v, Torreviejan auringossa.

Lääkärit totesivat ongelmia selkärangassa ja selkäreuman oireita. Kuulemma mitään ei ollut tehtävissä, edes leikkausta ei suositeltu. Sain monenlaisia reseptejä lääkäreiltä, osaa niistä en koskaan edes hakenut apteekista. Suomessa tunnutaan tottelevan lääkäreitä ja syödään kaikki mitä määrätään. Itse kävin mm. akupunktiossa, kiropraktikolla ja fysioterapeutilla ja ne auttoivatkin oireisiin jonkun aikaa.

Pari vuotta sitten särkyni olivat todella pahat ja normaali liikkuminen hankalaa. Mietin todella, että mitä tässä on tapahtumassa ja mitä teen elämälläni. Sitten tapasin juhlissa sukulaiseni pitkästä aikaa. Hän näytti niin nuorelta, että minun piti ihan mennä kysymään, onko hän se sama henkilö! Hän kertoi viettäneensä viimeiset 30 talvea Torreviejassa ja olleensa ilman nivelreumalääkitystä siellä. Otin alueesta selvää ja puolitoista vuotta sitten tulin tänne ensi kerran kolmeksi viikoksi. Jo ensimmäisen viikon aikana huomasin miten säryt vähenivät ja kolmen viikon päästä olo oli aivan toinen. Täällä oli jopa ihan erilaista hengittää, muistelee Juha-Matti.

Torreviejan alue on kuuluisa suolajärvistään ja siellä on harvinainen mikroilmasto. Se on pitkään ollut erityisesti astmaatikkojen suosiossa parantavien vaikutustensa ansiosta.

Juha-Matti lisää, että myös valo ja stressitön elämäntapa luovat parantavaa ilmapiiriä. Täällä huomaa samanlaista yhteisöllisyyttä ja toisista välittämistä, kuin Suomessa oli vielä muutama vuosikymmen sitten. Valitettavasti se tuntuu olevan sieltä katoamassa, miettii Juha-Matti.

Aktiiviselle urheilijalle liikuntakyvyn rajoittuminen oli rankkaa. Valmensin nuoria eri lajeissa ja olin aina ollut muutenkin aktiivisesti mukana urheilupiireissä. Olen nyt miettinyt, että miksi en tullut aiemmin. Piti kuitenkin näköjään tehdä henkinen työ, että ystävät ja urheilupiirit eivät katoa elämästäni, vaikka asunkin Espanjassa.

Olo on nyt usean Espanjassa vietetyn ajanjakson jälkeen kohentunut niin paljon, että huhtikuussa Juha-Matti käveli 280km! Painoakin putosi kuukauden aikana 10kg. En ole syönyt mitään lääkkeitä vuoteen, toteaa tyytyväinen mies.

Hyvä olo johtuu myös Välimeren -ruokavaliosta. Syön täällä tuoretta puhdasta ruokaa, jota haen paikallisista pikkukaupoista. Olemme tuttavieni kanssa pohtineet, että suomalainen ruoka tekee sairaaksi. Se on niin prosessoitua ja täynnä e-kirjaimia. Jos siellä haluaa syödä terveellisesti, niin se maksaa moninkertaisesti. Myös yleinen ilmapiiri täällä Espanjassa on kevyempi ja sallivampi ja se lisää yleistä hyvinvointia.

Olen niin vakuuttunut elämänlaadun paremmuudesta täällä, että olen nyt myynyt kaikki pois Suomesta ja siten myös henkisesti valmistautunut asumaan pääosin Espanjassa, kertoo Juha-Matti. Vieläkin urheilupiireissä vaikuttava yrittäjähenkinen mies ei malta kuitenkaan olla pohtimatta miten voisi hyödyntää kokemuksiaan uudessa kotimaassaan. Onhan Espanjassa hyvä treenata, ja varmasti turnaus- ja valmennusleirikokemukselle olisi käyttöä monenkin maalaisille urheilijaryhmille.

Tuntuu kuin olisin löytänyt nuoruudenlähteen, iloitsee Juha-Matti. Kävin jopa ensimmäistä kertaa elämässäni hevikonsertissa!

Jaa:

Lennon myöhästymisen tai perumisen korvaukset

Turkulaiset yrittäjät tutustumassa Aurinkorannikkoon