Käteisellä maksaminen Espanjassa

Julkaistu: 23.05.2022
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat

Miten varaudut käteisrahan osalta matkalle Espanjaan? Lain mukaan kauppojen tulisi hyväksyä maksuvälineeksi isotkin setelit, mutta käytännössä asia ei ole näin. Espanjassa useat yritykset ja julkiset kulkuvälineet rajoittavat vastaanotettavien setelien suuruutta. Pandemia muutti maksukäytäntöjä, ja kortilla maksaminen on yleistynyt. Mukana on kuitenkin aina hyvä pitää kolikoita.

Euroihin liittyvän lain mukaan ainoastaan eurosetelit ja eurokolikot hyväksytään laillisena maksuvälineenä Espanjassa. Lain mukaan kaikissa kaupoissa tulisi voida maksaa myös suurilla 100, 200 ja 500 euron seteleillä riippumatta ostoksen hinnasta.

Espanjan pankki lopetti 500 euron setelien painamisen ja liikkeelle laskemisen tammikuussa 2019, mutta ne ovat edelleen laillinen maksuväline. Siten niiden kierrättämistä ja käyttöä maksuvälineenä voidaan jatkaa.

Milloin suurella setelillä voi maksaa?

Maksamiseen liittyviä asioita täydentää siviililain pykälä, jonka mukaan oikeuksia on käytettävä hyvän uskon periaatteen mukaisesti. Tällä viitataan siihen, että seteleitä käytetään ostosummaan soveltuvalla tavalla. Eli jos ostoksen loppusumma on tarpeeksi suuri, niin yleensä ainakin isot yritykset hyväksyvät 500 euron setelin,.

Esimerkiksi jos ostoksena on 450 euron hintainen kannettava tietokone El Corte Inglésistä, sen voi maksaa 500 euron setelillä. Sitä vastoin jos Mercadonasta ostaa 100 euron edestä ruokaa, maksua ei voi välttämättä suorittaa 500 euron setelillä, koska vaihtorahaa ei aina ole riittävästi. Jos taas haluaa maksaa 140 euron ostokset 200 euron setelillä, se ei ole ongelma.

Milloin suurella setelillä ei voi maksaa?

Käytännössä yrityksillä on kuitenkin rajoituksia. Yleensä vaihtorahaa ei ole riittävästi, sillä suurta käteiskassaa ei haluta ryöstön uhkan vuoksi pitää. Vaikka yritys ei varsinaisesti voi kieltäytyä setelin vastaanottamisesta, se voi ilmoittaa asiakkaalle, että ei pysty antamaan vaihtorahoja ja sen seurauksena ei voi ottaa seteliä vastaan.

Nämä tilanteet eivät tule ainoastaan vastaan yrityksissä, vaan myös esimerkiksi bussilippua ostaessa. Julkisissa kulkuvälineissä on yleisesti rajoitettu maksaminen enintään 20 euron setelillä. Sekään ei aina onnistu, jos kuljettajalla ei ole riittävästi vaihtorahaa. Yhä useammassa julkisessa kulkuvälineessä voikin nykyään maksaa kortilla. Kannattaa kuitenkin aina pitää kolikoita mukana, sillä maksupäätteet voivat olla epäkunnossa. Sujuvimmin matkan maksaminen onnistuu, jos ostat ladattavan lipun tupakkakaupasta tai bussiasemalta.

Käytännössä

Mitä pienemmässä kylässä tai kaupassa asioit, niin varaudu käyttämään pelkkää käteistä ja vain alle 20 euron seteleitä. Kahviloiden edulliset ostokset suoritetaan aina myös pelkillä kolikoilla tai pienillä seteleillä. Kortilla maksaessa euron kahvista menee kauppiaalta kohtuuttoman suuri summa pankin perimiin maksuihin.

Espanjassa ovat käytössä vielä 1 ja 2 sentin kolikot ja niitä pidetään arvossa. Ne ovat aktiivisessa käytössä ja ne kerätään huolella talteen vaihtorahoina.

Pankit eivät suostu vaihtamaan isoja seteleitä pienemmiksi. Se onnistuu vain, jos talletat ensin setelin espanjalaiselle tilillesi automaatissa ja se jälkeen nostat sieltä pienemmän summan. Lomamatkalle kannattaa siis ottaa mukaan vain enintään 50 euron suuruisia seteleitä.

Kortit ja mobiilisovellukset yleistyneet

Pankit perivät korkeita palkkioita yritysten vastaanottamista korttimaksuista ja siksi pienet yritykset ovat varsinkin aikaisemmin olleet haluttomia käyttämään korttimaksuja. Pienissä yrityksissä saattaa olla minimiraja ostosummalle, jotta kortilla maksamien onnistuu. Yleensä se on 10 euroa.

Pandemia ja haluttomuus koskea muiden tavaroihin, lisäsi korttimaksujen yleistymistä. Nykyään yhä useammat maksavatkin ostoksensa kortilla tai mobiilisovelluksilla. Tämän seurauksena vaihtokassat ovat pienentyneet entisestään ja sekin vaikeuttaa suurilla seteleillä maksamilla.

Lähde
casacochecurro.com

Jaa:

Uutiskirje Touko 02/22

Majoitus luolatalossa vuoren rinteen syleilyssä kiinnostaa