Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Kukkaloistoa Córdobassa

Julkaistu: 28.04.2018

Toukokuinen traditio ”La fiesta de los Patios” on kaikille avoin kutsu saapua ihailemaan Córdoban vanhan keskustan talojen sisäpihojen kukkaloistoa. Toukokuun 1.-13. päivien välisenä aikana tapahtumassa mukana olevat yksityiset kaupunkilaiset avaavat pationsa kaikelle kansalle ja osallistuvat kilpailuun, jossa etsitään kauneinta patiota, terassia tai kukin koristeltua rautaporttia.

Aitoa Andalusiaa etsivät matkaajat suuntaavat toukokuun ensimmäisillä viikoilla Córdobaan ihailemaan vanhaa perinnettä ja pääsevät kurkistamaan normaalisti suljettujen rautaporttien taakse. Ja millainen maailma kiviseinien takaa aukeaakaan.

Córdobassa

Kurkistus historiaan

Historian kautta patioiden elämään on liitetty merkityksiä kerros kerrokselta. Rakennusmalli juontaa juurensa kreikkalaiseen aikaan. Roomalaisten mukana patioille tuotiin vesi ja arabit nostivat patiot sosiaalisen kohtaamisen paikaksi. Talojen sisäpihat ovatkin olleet vilkkaita elämänkeskuksia ja tässä tapahtumassa myös jaetaan patiolla elettävän elämän mallia vierailijoille.

La Fiesta de los Patios on tunnelmaltaan hyvin leppoisa, vaikkakin viikonloppuisin keskustan kadut ruuhkautuvat patioita katsomaan saapuneista turisteista. Tapahtuma on täysin ilmainen, pääsymaksuja ei peritä ja kaupallisuutta on hyvin vähän. Tämä kaupunkilaisten talkoohenki ja halu säilyttää perinteitä on nähty niin arvokkaaksi, että Cordoban Patiot tapahtuma on myös nimetty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kohteeksi (Patrimonio Inmaterial Cultural de la Humanidad).

Toukokuista tapahtumaa varten tehdään työtä ympäri vuoden sillä patiot ja kukat vaativat jatkuvaa hoitamista, jota tehdään suurella sydämellä.

Tapahtuma on rakentunut vanhan käytönnön pohjalta. Lähes kaikissa Córdoban vanhan keskustan taloista on patio ja perinteisesti naapurit vierailivat toistensa luona toukokuussa. Ensimmäisen kerran patioiden kauneudesta kilpailtiin vuonna 1921. Palkintosumman voittajalle oli tuolloin 100 pesetaa. Tänä päivänä voitosta kuitataan noin kolme tuhatta euroa.

Kuvaloistoa instagarm otoksissa täällä.
Katso tästä kartasta tapahtumassa mukana olevat patiot.

Tiedot ja kuvat: Patios Córdoba 

Jaa:

Britannian kuninkaalliset ja Málaga

Lisärakennus tuo Aurinkorannikon suomalaiselle koululle lisää opiskelupaikkoja