Leipuri José Luis Díaz on herännyt aikaisin jo vuodesta 1948 leipoakseen ja toimittaakseen tuoreet syötävät kyläläisille Àvilan pikkukyliin. -Parasta on leipien jakelu ja asiakkaiden tapaaminen.
Aamuyöllä herääminen ei todellakaan ole mitään herkkua, erityisesti, jos sitä joutuu tekemään vuoden jokaisena päivänä, kesästä talveen, sekä työpäivinä että pyhinä. Itse asiassa pyhinä vielä arkipäiviäkin aikaisemmin. Kuvittelepa, että tulet paistamaan leipiä klo 4:00 aamulla ja tämän jälkeen lähdet jakamaan leipiä autolla 54 kylään. Tai miltä kuulostaisi leivänjakelu silloin, kun on kylmä ja sataa lunta?
Perheyritys
Piedrahita, Pesquera, El Soto, Navacepedilla ja Bonilla de la Sierra ovat pikkukaupunkeja Ávilassa Madridin länsipuolella, joissa José Luis Díaz käy joka päivä pakettiautollaan. José Luis Díaz aloitti työt isovanhempiensa vuonna 1948 perustamassa leipomossa täyttäessään 16 vuotta. Kun hänen isänsä kuoli, nuorukaisella, joka jäi asumaan äitinsä kanssa, ei ollut muita vaihtoehtoja kuin kääriä hihat ja jatkaa yksin leivän tekemistä sekä sen jakelua.
Ajan myötä leipomo kasvoi ja nyt José Luisilla on jo kaksi leipomoa, joista toinen sijaitsee El Mironissa ja toinen Piedrahitassa. Vähän aika sitten hän osti jälkimmäisestä kylästä isomman tilan voidakseen yhdistää leipomot. Nykyään leipää viedään kyliin kuudella pakettiautolla. Hänen yrityksensä otti käyttöön myös internetsivut voidakseen myydä käsintehtyjä ja lisäaineettomia leivonnaisia koko Espanjalle.
José Luisin yritys on perheyritys ja luonnollisesti kaikki perheen jäsenet osallistuvat työntekoon: Ana vaimo, on vastuussa pullista. Hänen vanhempi poikansa pitää huolta sokerittomista tuotteista, kun taas nuorempi poika auttaa isäänsä leipomossa ja leivonnaisten jakelussa. Heidän mottonsa onkin: Perhe, joka vaivaa taikinaa yhdessä pysyy yhdessä.
Monitoimimies
Espanjan väestön vähentyminen kylistä ei ollut huono asia tämän leipomon kannalta. Näinä aikoina, jolloin monen kylän leipomot ovat sulkeneet ovensa ympäri Espanjaa, José Luisin kiertelevä pakettiauto on erittäin tervetullut. Yhtä hyödyllisiä näissä paikoissa ovat myös ruokakauppa tyyppiset pakettiautot, jotka myyvät lihaa, kalaa, säilykkeitä jne.
Leivän ja leivonnaisten lisäksi José Luis toimittaa kyliin maitoa ja munia. Luis toimii usein myös asiakkaidensa psykologina ja erityisesti vanhempien ihmisten tukena auttaen heitä keskustelemalla ja kuuntelemalla vanhojen ihmisten tarinoita tuhanenteen kertaan. -Olemme jo kuin yhtä perhettä – käyn kylässä, korjaan tarvittaessa pistorasioita, pesukoneita, vaihdan hehkulamppuja ja käyn hakemassa lääkkeitä apteekista. Kun he menevät sekaisin vaihtorahan kanssa, joudun kirjaimellisesti nostamaan rahaa heidän kukkarostaan.
Näissä pikkukylissä, joissa José Luis käy, on yksi yhdistävä tekijä – lähes kaikki niiden asukkaat ovat ikäihmisiä. Täällä ei voi koskaan tapahtua mitään sellaista, mitä tapahtuu Madridin suuruisissa kaupungeissa: vanhuksia kuolee ja löytyy vasta vuosia myöhemmin. -Katoaminen on mahdotonta näissä kylissä, koska jos jotakuta ei näy pariin päivään, niin koko kylä lähtee heti liikkeelle.
Kesä- ja talvisesongit
Talvella yritys ei kuitenkaan ole kovinkaan kannattava. -Patongin teko maksaa minulle 0,25 euroa ja myyn sitä 0,75 eurolla. Sellaisella meiningillä ei tienaa rahaa ja saankin lisätuloja leipomalla myös makeita leivonnaisia. Pyhinä olemme suorastaan kyllästyneet tekemään munkkeja – niillä on valtavasti vientiä. Talon suosituin tuote ovat kuitenkin kermamuffinssit. Se joka kerran on niitä maistanut, tulee ostamaan varmuudella uudestaankin, kertoo Jose Luis.
Kun talvella yrityksellä on tiukkaa, kesällä kaikki on toisin ja töitä riittää. -Joskus meillä ei edes ole aikaa puhua toisillemme, tunnustaa Hector nuorin veljistä. Tavallisesti talvisin he myyvät 2000 kpl leipää tai leivonnaista päivässä. Kesäisin tämä luku vaihtelee 8000 ja 9000 välillä ja on joskus jopa suurempikin. -Jos talvella heräämme klo 4–5:n aikaan, kesäisin joudumme nousemaan yhdeltä tai kahdelta yöllä. Menen yleensä nukkumaan klo 23:00, joten nukun hyvin vähän, Luis lisää hymyillen.
Tuoretta ja luonnollista
Leipomon tuotteiden valmistusaineet tuodaan alueen lähiyrityksistä – jauhoja Palencia:sta ja Zamora:sta, munia lähellä olevasta maatilasta. Leipomo käyttää lähes 400 kg jauhoja päivässä talvisin, ja kesäisin yli tuhat kiloa. -Älkää syökö teollisuusleipää, neuvoo leipuri samalla kun hän paljastaa hyvän leivän salaisuudet – tuoreet leivonta-ainekset, kunnollinen taikinan vaivaus, sekä kohotus ja leivän paistaminen pienellä lämmöllä.
Kysymykseen siitä, mistä Jose Luis pitää eniten työssään, hän vastaa: No, tietenkin leivän teosta, mutta ennen kaikkea tykkään sen jakelusta.
Lähde: idealista.com
Kuva: Pxfuel