Andalusiassa täytyy keväästä 2016 alkaen merkitä kaikki lomavuokraukseen käytettävät asunnot Junta de Andalucian rekisteriin. Asunnoille on määritelty tasokriteerit sekä sakkouhka merkitsemättömyydestä.
Junta de Andalucia eli maakuntahallitus on hyväksynyt määräyksen, jonka mukaan loma-asuntojen vuokraajien täytyy ilmoittaa asunnot turistirekisteriin. Määräys tulee voimaan sitten kun se on julkaistu virallisessa tiedotteessa (BOJA). Tämä tapahtunee toukokuun aikana, sanoo Andalusian Turistitoimiston päällikkö Javier Fernández. Sen jälkeen asuntojen omistajilla on kolme kuukautta aikaa tehdä rekisteröinti. Ilmoittajamatta jättämisestä voi seurata jopa 150 000 euron sakko.
Maakuntahallituksen turismista vastaava osasto kävi läpi mm. Airbnb, Homeaway ja Nimba vuokraussivustoja ja löysi lähes 27 000 vuokrattavaa asuntoa tai kiinteistöä pelkästään Málagan alueelta. Lomavuokraukseksi käsitetään vuokrasopimus, joka kestää vähemmän kuin kaksi peräkkäistä kuukautta.
Viranomaisten mielestä määräyksen tarkoituksena on estää huijaukset ja epäreilu kilpailu hotellien kanssa. Heidän laskelmien mukaan koko Andalusiassa on noin 80 000 rekisteröimätöntä vuokrauksessa olevaa loma-asuntoa ja niissä yhteensä tarjolla 400 000 petipaikkaa.
Asunnot pitää rekistöröidä Registro de Turismo de Andaluciaan. Rekisteröinnin jälkeen omistajilla on vuosi aikaa saattaa asunto vaadittuu kuntoon. Andalusiassa vaatimuksena on mm. ilmastointi, ilmainen WIFI, riittävä varustelu, ensiaputarvikkeet jne. Asunnon omistajan pitää myös päästää mahdolliset tarkastajat käymään asunnossa.
Uutinen on noteerattu kiinteistövälityspiireissä. Fuengirolassa sijaitsevan Kesäkadun toimitusjohtaja Anne Laitinen sanoo, että asiasta on tullut jo keskustelua asunnon omistajien kanssa. Osa seuraa tilannetta, osaa asia ei ole vielä pahemmin kiinnostanut, toteaa Anne. Tässä näkyy kulttuuriero, espanjalaiset eivät juuri hätkähdä, ja suomalaiset tekevät yleensä aina kaikki vaadittavat ilmoitukset. Annen mukaan tarkkaa tietoa asiasta on vain vaikea saada. Ehkä kevään mittaan sitä tihkuu lisää. Kyllä tämä jotenkin tulee vaikuttamaan vuokrausvälitykseen, toteaa Anne.
Mahtaako kiinteistövälitys muuttua siihen suuntaan, että asuntoja on kyllä tarjolla, mutta niistä ei nettisivuilla ilmoiteta? Eli asuntoja tarjotaan ns. tiskin alta niitä tiedusteleville. Talojen ikkunoista on selvästi jo ”se alquila” (vuokrataan) -kyltit kadonneet. Joissain kaupungeissa kiertää tarkastajia koputtelemassa sellaisten talojen oville, joita epäillään vuokrattavan ”pimeästi”.
Yleensä Espanjassa eri virastot eivät kommunikoi keskenään ja vaihda tietoja. Tästä on kuitenkin vaikea saada virallista tietoa. Asunnonomistajia tietysti kiinnostaa, että näkeekö veroviranomainen nämä turistioimiston rekisterit. Vuokrasta pitää Espanjassa maksaa veroa ja moni itse asuntoa vuokrannut ei ole sitä tähän asti tehnyt.
Samantyyppinen määräys on jo tullut voimaan mm. Valenciassa, Kataloniassa ja Kanarian saarilla. Tällä sivustolla on koko Espanjan tilanne:
www.spanishpropertyinsight.com/2015/11/10/region-by-region-update-on-spains-holiday-rental-law/
Lähde: Sur in English
Kuva: artikkelin kuva ei liity juttuun