Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Madinat al-Zahra, sadunomaisen kaupungin rauniot

Julkaistu: 26.06.2019

Espanja jaksaa yllättää. Tunnetko jo sadunomaisen kaupungin, Madinat al-Zahran – tai oikeastaan sen rauniot?

Vaikka kaupungista on jäljellä vain rauniot, ne antavat kuvan siitä, kuinka mahtava paikka Medinat al-Zahr aikoinaan oli. Tämän erikoisen kaupungin rauniot sijaitsevat noin kahdeksan kilometriä länteen Córdobasta. Medinat al-Zahra tarkoittaa ”loistavaa kaupunkia”, ”kaunista kaupunkia” tai ”Zahran kaupunkia”. Kaupungin rakentaminen alkoi vuonna 936 Córdoban kalifin Abd ar-Rahman III:n käskystä.

Kaupungista tuli aikoinaan islamilaisen Espanjan pääkaupunki, sekä sen poliittinen ja hallinnollinen keskus. Kaupungin kultakauden aikana sinne tuotiin roomalaisia mosaiikkeja, kalleuksia ja aarteita, marmoria ja taideteoksia. Erään legendan mukaan pääpalatsin pihalla oli rakennettu elohopealampi, joka oli koristeltu jaspiksella, joka oli tuolloin suosittu korukivi.

Toisen legendan mukaan Abd ar-Rahman rakensi tämän palatsikaupungin rakastettunsa kunniaksi ja antoi sen nuorelle naiselle lahjaksi. Todellisuus ei ollut läheskään niin ruusuinen. Paikka rakennettiin geopoliittisista syistä vallan ja mahdin symboliksi vanhoille pohjoisafrikkalaisille vihollisille. Historioitsijat ovat sitä mieltä, että palatsikaupunki sai nimensä profeetta Muhammedin tyttären, Fatima al-Zahran, mukaan.

Kaupunkia laajennettiin Abd ar-Rahmanin pojan aikana, mutta pojan kuoleman jälkeen Medinat al-Zahra ei enää ollut kalifien residenssinä. Sen jälleen kun kalifaatin aika oli Córdobassa päättynyt, ihastuttava ja tyylikäs palatsi-kaupunki ryöstettiin ja se raunioitui.

Yksi kauneimmista kaupungeista oli tuhottu ja unohdettu sadoiksi vuosiksi. Vasta 1900-luvun alussa se palautui ihmisten muistiin. Vuonna 1911 Alfons XIII hallituksen aikana kaupungin paikalla aloitettiin kaivaustyöt, jotka jatkuvat vieläkin. Kaivaustöiden ansiosta on selvitetty, että kaupunki oli rakennettu vuoren rinteen kolmen kallioterassille, jotka vastaavat kolmea kaupunginosaa. Korkeimpaan paikkaan oli rakennettu Abd ar-Rahmanin palatsi. On hyvin mahdollista, että se oli yksi ensimmäisistä kaupungin rakennuksista. Kaupungin keskiosassa oli hallinnollisia rakennuksia, ihastuttavia puutarhoja ja puistoja sekä moskeijoita. Kaupungin alaosassa oli suurin osa moskeijoista ja taloista.

Vaikka kaivaustyöt ovat kestäneet jo kauan, vain 10 prosenttia kaupungin pinta-alasta on kaivattu esiin.

Museo de Medina Azahara avattiin 9.9.2009. Museoalueella sijaitsevan museon kaksi kerrosta sijaitsevat maan alla. Sieltä löytyvät myös parkkipaikka, kirjakauppa, kahvila, kirjasto ja näyttelytiloja. Museossa ovat esillä arvokkaimmat esineet, jotka on kaivettu esiin raunioista. Tulot museon toiminnasta menevät kaivaustöihin.

Kuvat: Flickr

Jaa:

Opettele espanjaa kuuntelemalla lauluja – mikä voisi olla mukavampaa?

Uutiskirje Kesä 02/19