Málagassa tuplamäärä melanoomaa

Julkaistu: 29.05.2022
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat

Melanooma on aggressiivisin ihosyöpätyyppi ja Málagan provinssissa sitä esiintyy kaksinkertainen määrä muun Espanjan keskiarvoon verrattuna. Korkeisiin lukuihin suurimpina syinä ovat liika altistuminen auringolle sekä alueen pohjoiseurooppalaisten asukkaiden herkkä ihotyyppi.

Málagan provinssissa on vuodessa yli 300 melanoomatapausta, kertoo Andalusian Academia Española de Dermatología y Venereología osaston puheenjohtaja Leandro Martínez. Luvut julkaistiin maanantaina 23. toukukuuta Maailman melanoomapäivänä.

Altistavina tekijöinä aurinko ja vaalea iho

Málagan alueella tapauksia on poikkeuksellisen paljon kahdesta eri syystä. Ensimmäinen on ilmasto, jonka vuoksi ihmiset altistuvat auringolle ja toinen pohjoiseurooppalaisten asukkaiden suuri määrä. Heidän ihonsa on alttiimpi erilaisille syöville. ”Suurin riskitekijä melanoomalle on UV-säteily eli auringonsäteet”, Martínez toteaa.

Riski koskee myös keinotekoista UV-säteilyä eli solariumia. Sille altistuminen ennen 30 vuoden ikää lisää melanooman riskiä. Riskit kasvavat merkittävästi jo kolmannen solarium-kerran jälkeen, joten niitä ei tulisi käyttää ollenkaan.

Vältä auringonvaloa

Melanooman paranemisennuste riippuu siitä, missä vaiheessa se todetaan. Jos se havaitaan heti alussa, jolloin se on pelkästään epidermillä eli ihon ulommaisella kerroksella, siitä paranee 99 % todennäköisyydellä. Mitä pidemmälle melonooma on edennyt, sen epätodennäköisempää paraneminen on tehokkaista hoitokeinoista huolimatta.

Martínez varoittaa, että aurinkoa ei saisi ottaa puolenpäivän ja iltapäivän puoli kuuden välillä. Lisäksi tulisi aina käyttää aurinkorasvaa, pysyä varjossa ja välttää pitkäaikaista auringonvalolle altistumista. Hän myös neuvoo menemään lääkärin vastaanotolle, jos luomi muuttaa muotoaan, kokoaan tai väriään.

Palaneen ihon hoito

Ihon palamista kannattaa välttää kaikin mahdollisin keinoin. Palaneen ihon takia ei yleensä tarvitse hakeutua lääkäriin, vaan kolmevaiheinen itsehoito auttaa: viilennys, kosteutus ja suojaus auringolta.

On tärkeää viilentää ihoa viileässä suihkussa tai pitää kylmällä vedellä kosteutettua pyyheliinaa iholla parikymmentä minuuttia. Sitten iho kosteutetaan kosteusvoiteella ja pahimmin ärtyneet kohdat voi rasvata kortisonivoiteella. Tarvittaessa voi ottaa tulehduskipulääkkeen, jos nukkuminen on kivun vuoksi hankalaa.

Kannattaa myös juoda runsaasti vettä, koska ihon palaminen poistaa nestettä iholta. Mahdollisten rakkuloiden tulee antaa parantua eikä niitä kannata puhkaista, sillä ne suojaavat vaurioitunutta ihoa.

Palanut ja punoittava iho on syytä suojata ulkoillessa tiheään kudotuilla vaatteilla.

Luontaistuotteista auttaa myös eteerinen laventeliöljy. Sitä voi sekoittaa tipan tai kaksi kosteusvoiteen sekaan. Lavanteli myös rauhoittaa mieltä.

Jos palamisen jälkeen esiintyy kuumetta, voimakasta päänsärkyä tai pahoinvointia, pitää hakeutua lääkäriin.

Iho muistaa palamisen

Auringon polttamaa ihoa on sen parannuttua suojattava hyvin, sillä se palaa herkästi uudelleen. Iho myös “muistaa” elämän mittaan kertyneen UV-säteilyn ja runsas, toistuva palaminen lisää ihomuutosten riskiä merkittävästi.

Lähteet
surinenglish.com
ihosairaala.fi

Jaa:

Espanjan parhaat ja huonoimmat asuinpaikat valittu

Uponneesta kylästä uuteen kukoistukseen